logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie subwoofera komputerowego lub pasywnego do amplitunera Technics – jak zrobić?

Jusand 15 Lut 2005 13:16 1316 3
REKLAMA
  • #1 1230902
    Jusand
    Poziom 11  
    Mam pytanko odnośnie podłaczenia suba do amplitunera.
    Mam amplituner z wyj. na suba aktywnego, czy mogę podłączyć takiego suba z zestawu komputerowego? Tzn bez satelitek sam sub?
    A może w jakiś sposób można podłaczyć suba pasywnego, np. poprzez głośniki albo wyjście słuchawkowe( mam technics'a i w słuchawkach i w słychać razem) ?
  • REKLAMA
  • #2 1230942
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    widac ze twoj AMPLITUNER daje sygnal tylko i trzeba go podpiąć pod wzmacniacz poniweaż nie jest on wzmocniony. Mozesz uzyc suba od zestawu 5.1 jednak musisz go podłączyć odpowiednio, pewnie masz tam 3xmini jack czyli razem 6 kanałów, wiec zrob przejściówke jednego jacka stereo(masa środkowy i sub) na 1 chinche(o ile masz chinche na wyjściu AMPLITUNERA) (weź tylko masa+sub)

Bez wzmaka nie powinno ci nawet to grac na słuchawkach, mozesz za to spalić cos.

Suba pasywnego mozna podłączyc odpowiednio pod wyjścia od głośników ale bedziesz mial syf, bo kanał na suba odcina wszystkie częstotliwości pozostawiając tylko tą dla sub czyli ok 20Hz-200Hz i na tych sub powinien grać inaczej bedziesz śmieci brał i pierdział gdy mu dasz całą częstotliwość 20Hz-20KHz (takie rozwiązanie jest zaprzeczenie tego do czego sub jest stworzony)
  • REKLAMA
  • #3 1231254
    Jusand
    Poziom 11  
    A jakbym do pasywnego zastosował zwrotnicę i na suba dawał tylko niskie a na głośniki była by przelotka - można tak?
  • #4 1231394
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    mozesz zapodać np zwrotnice 3-way albo tylko do suba ale wysokie tez trza odciąć np jakimś kondensatorem. W takim wypadku moze bedzie grało w całym paśmie, jednak nie spodziewaj sie dobrych basów. Bass zazwyczaj jest zasilany moca o dużo większą niż głośniki średniotonowe. np: ustawiasz średnie tony i cyki na 50 wat w RMS(wszystko dajesz przez zwrotnice 3-way) a woofer na 150 RMS z innego mocniejszego wzmaka
REKLAMA