logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzewanie Radeona HD6950 - wybór nowego, cichego układu chłodzenia

UniverseOdyssey 10 Lut 2013 12:27 2520 16
REKLAMA
  • #1 11913989
    UniverseOdyssey
    Poziom 12  
    Witam, ostatnio dobry kolega sprzedawał cały komputer , więc sobie kupiłem http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?psn=000101&pid=286&lid=1.
    Karta jest przetestowana , 100% sprawna, ale to chłodzenie to jakaś porażka. O ile przy pracy na pulpicie jest cicho , a temperatura: rdzenia ~60st.C , pamięci ~65st.C, to podczas 99% obciążenia wyje jak sokowirówka i temperatura rdzenia rośnie do prawie 80st.C , a pamięć do ponad 85st.C . Na ciepło jeszcze pomaga podwyższenie wartości obrotów od temperatury na wykresie w MSI AB, albo ustawienie na sztywno 100% , ale wtedy karta wyje jak startujący myśliwiec. Szczerze mówiąc też chciałem coś podkręcić takty i od początku wiedziałem , że potrzebne bedzie dobre chłodzenie. Troche się rozglądałem i myślałem o tym http://www.ceneo.pl/870747 plus zwykły wiatrak (albo dwa :P ) 120x120mm ustawiony na stałe ~2000RPM i jakaś bdb pasta termoprz. , ale widze że nie ma hd6850 na liście obsługiwanych tego Arctica . Co byście polecili mi za chłodzenie do tej karty ??? Trzeba osobne radiatory na pamięci i jakieś układy zasilania do karty, czytałem ze jakieś maty sie dokupuje też . Z góry dzieki za odpowiedzi .
  • REKLAMA
  • #2 11914198
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Raczej bym wybrał coś takiego Artcic Cooling Accelero
    Xtreme 7970.

Mam "gorszy" model na 9800GT - wiem że to staroć - ale chłodzenie pracuje bardzo cicho nawet po 3 latach używania.
  • REKLAMA
  • #3 11914279
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Witam karta z referencyjnym chłodzeniem raczej zawsze chodzi głośno na początek wymień pastę pod radiatorem. Zdejmij osłonne radiatora i dołóż ze3 wentylatory równolegle wymontowując stary wentylator. W oryginalnym chłodzeniu są dwa problemy wentylator i strumień powietrza przepływający przez radiator ukierunkowany na wylot do zewnątrz . Przepływające powietrze też hałasuje szczególnie gdy przeciska się wąskimi kanałami. Dając równolegle wentylatory zwiększasz masę powietrza i jednocześnie droga powietrza w kanałach jest mniejsza i nie zapomnij o dobrym przedmuchu obudowy. Taki sposób na ogól działa dość dobrze .
  • #4 11914282
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Ja bym kupił Accelero Twin Turbo niewiele droższe od S1 i nie trzeba dokupować wentylatorów.
  • REKLAMA
  • #5 11914368
    UniverseOdyssey
    Poziom 12  
    DziadzioMiecio napisał:
    Witam karta z referencyjnym chłodzeniem raczej zawsze chodzi głośno na początek wymień pastę pod radiatorem. Zdejmij osłonne radiatora i dołóż ze3 wentylatory równolegle wymontowując stary wentylator. W oryginalnym chłodzeniu są dwa problemy wentylator i strumień powietrza przepływający przez radiator ukierunkowany na wylot do zewnątrz . Przepływające powietrze też hałasuje szczególnie gdy przeciska się wąskimi kanałami. Dając równolegle wentylatory zwiększasz masę powietrza i jednocześnie droga powietrza w kanałach jest mniejsza i nie zapomnij o dobrym przedmuchu obudowy. Taki sposób na ogól działa dość dobrze .
    Jestem już zdecydowany wywalić to referencyjne dziadostwo, bo to trzyma temp. jak piekarnik :P Nie wiem kto coś takiego wymyślil, kogo oni tam zatrudniają .

wariato napisał:
    Ja bym kupił Accelero Twin Turbo niewiele droższe od S1 i nie trzeba dokupować wentylatorów.
    No ale wiatraki to nie koszt , za 2 sztuki pod MOLEX'a 120mm 20zł http://allegro.pl/wentylator-wiatrak-komputerowy-120x120-mm-i2942518982.html , w TwinTurbo jak ja kupie wiatraczek , jak mi sie jeden zepsuje :) , poza tym chyba o wiele mniejsze niż 120mm są.

No i w ogóle najważniejsze - czy ja zamontuje jakiekolwiek chłodzenie do tej 6950 ?? Bo w wykazie kart pod w.w. chłodzenia w żadnej nie ma modelu hd6950.

Dodano po 5 [minuty]:

11111olo napisał:
    Raczej bym wybrał coś takiego Artcic Cooling Accelero
    Xtreme 7970.
    Mam "gorszy" model na 9800GT - wiem że to staroć - ale chłodzenie pracuje bardzo cicho nawet po 3 latach używania.

A po ile on mnwc. "chodzi" ? Bo S1 to patrzyłem można używane za 50zł kupić + 2x120mm (20zł) , w sumie za całośc wyszło by ok. 70zł.
  • #6 11914445
    wariato
    Poziom 43  
    Te wentylatory za 5zł sobie daruj - wydajności żadnej i pewnie hałasują na max obrotach, łożyska szybko padają bo to najtańsze rozwiązania. Najtańsze w miarę solidne wentylatory 120mm kosztują 15-20zł więc dla dwóch to co najmniej 30zł.
    Twin Turbo II jest kompatybilne z 6950 a z kolei S1 rev 2 max bodajże HD6870. Serii HD69xx nie ma na stronie producenta więc widocznie nie są kompatybilne.
    Ewentualnie poszukaj Gelid Icy Vision.
  • #7 11914577
    UniverseOdyssey
    Poziom 12  
    wariato napisał:
    Te wentylatory za 5zł sobie daruj - wydajności żadnej i pewnie hałasują na max obrotach, łożyska szybko padają bo to najtańsze rozwiązania. Najtańsze w miarę solidne wentylatory 120mm kosztują 15-20zł więc dla dwóch to co najmniej 30zł.
    Twin Turbo II jest kompatybilne z 6950 a z kolei S1 rev 2 max bodajże HD6870. Serii HD69xx nie ma na stronie producenta więc widocznie nie są kompatybilne.
    Ewentualnie poszukaj Gelid Icy Vision.

Tylko kurde nowe Twin Turbo II i Gelid Icy Vision kosztują po 170zł XD A używek brak, no uzywany Gelid jest za 115 widze , które z tych 3ch bedzie najwydajniejsze ? Twin, Gelid czy S1 z 2x120mm ??? No i co zrobie jak sie spali wiatraczek w Gelidzie albo Twinie, mozna je dokupić ?
  • #8 11914616
    11111olo
    Poziom 42  
    Widzę że chcesz szkłem d*** wytrzeć.
    170 zł to i tak niewiele skoro zależy Ci na ciszy.
    Poza tym to chłodzenie jest warte ceny bo mam Twin Turbo (wcześniejszą wersję) i na prawdę wentylatory pracują kulturalnie oraz chłodzenie jest bardzo wydajne. Za swoje dawałem coś koło 115zł i nie żałuję.
  • #9 11914675
    UniverseOdyssey
    Poziom 12  
    11111olo napisał:
    Widzę że chcesz szkłem d*** wytrzeć.
    170 zł to i tak niewiele skoro zależy Ci na ciszy.
    Poza tym to chłodzenie jest warte ceny bo mam Twin Turbo (wcześniejszą wersję) i na prawdę wentylatory pracują kulturalnie oraz chłodzenie jest bardzo wydajne. Za swoje dawałem coś koło 115zł i nie żałuję.

Nie chce niczego niczym wytrzec :) Ale jak dałem za karte przawie 500zł, a mam dac za chłodzenie nastepne przawie 200zł, to za 650zł miałbym hd7850, poza tym rozchodzi mi sie o rzecz najważniejsza , co jak spali sie wiatraczek któryś ?! W S1 kupuje nowy i dodaje , a tu ? No i nie zależy mi na bezgłośnej pracy, a na jak najniższej temperaturze ;) - to jest rzecz podstawowa.
  • #10 11914681
    11111olo
    Poziom 42  
    Na to jest 5 lat gwarancji więc o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #11 11914739
    wariato
    Poziom 43  
    Pisałem że S1 nie ma oficjalnego wsparcia dla kart z serii HD6900, czyli albo nie zamontujesz albo trzeba bawić się w przerabianie mocowania (chyba że są jakieś kity dostępne)
    Wentylatory rzadko kiedy się palą - chyba że z winy użytkownika który przy tym majstruje.
  • #12 11915325
    UniverseOdyssey
    Poziom 12  
    Chyba sie zdecyduje na to Gelid Icy Version, a powiedzcie czy trzeba kupowac dodatkowe sprzety na pamiec i sekcje zasilania, bo zauwazylem ze to zawsze i tak najwieksze problemy to z temperatura pamieci
  • #13 11916140
    wariato
    Poziom 43  
    Jak kupujesz nowe powinny być w standardzie radiatorki na pamięć. Poza tym zawsze można dokupić - tego jest pełno od miedzianych po aluminiowe w różnych rozmiarach i w różnych wzorach.
  • #15 11917379
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Ocena: 26
    Cena to chyba z kosmosu w Niemczech kosztuje 100zl :D
    Zastanowiłem się nad tym chłodzeniem do 9800gt , dosyć dobre.
    Do karty raczej się da podłączyć. Tylko też w opisie nie ma 6950 :D
    Arctic Cooling Arctic Accelero extreme-5870 ponoć pasuję :D
    Scythe Setsugen Rev. 2 też dobre chłodzenie.
  • #16 11918219
    11111olo
    Poziom 42  
    Akurat to chłodzenie od Scythe jest raczej przeciętne.
    http://infobit.pl/kategoria/hardware/scythe-setsugen2-vs-gelid-icy-vision-rev2/9

Generalnie sprawa wygląda tak - im większe chłodzenie tym niższa temp. przy tej samej prędkości obrotowej wentylatorów.

Dalej "obstaje" przy Twin Turbo II. Umiarkowana cena jak na możliwości.

okokpopo1 ta cena jest sprzed 3 lat. Teraz cena nie jest dużo niższa. Może gdzieś da się kupić taniej ale w chwili zakupu o tym nie myślałem gdyż cena była dla mnie akceptowalna ;)
  • #17 11918919
    UniverseOdyssey
    Poziom 12  
    Dobra, dzieki za porady, po przeczytaniu wielu artykułów i przejrzeniu paru testów chłodzeń, w których zawierały sie min. wszystkie z proponowanych tutaj pozycji - wybrałem "Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus" . Z tego co widze to seryjne chłodzenie nr. 1 na rynku , w kategorii efektywności i ilości odprowadzania ciepła wygrało każdy test który przeglądałem no i napewno pasuje do HD6950 :P (bo jest na liście) , cena za używane to jakieś 150pln . Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem karty graficznej Radeon HD6950, której referencyjne chłodzenie generuje duży hałas i wysokie temperatury pod obciążeniem. W odpowiedzi na to, uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym wymianę pasty termoprzewodzącej, dodanie wentylatorów oraz zakup alternatywnych układów chłodzenia, takich jak Arctic Cooling Accelero Xtreme, Twin Turbo II oraz Gelid Icy Vision. Użytkownik rozważa również kwestie kompatybilności i kosztów, a ostatecznie decyduje się na Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus, który jest dobrze oceniany pod względem efektywności chłodzenia i pasuje do modelu HD6950.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA