logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kamery pogłosowej YAMAHA REV100 do mixera YAMAHA MG166c

Bajo666 12 Lut 2013 11:43 4995 9
REKLAMA
  • #1 11923302
    Bajo666
    Poziom 9  
    Witam od tygodnia mam ogromny problem z podłączeniem nowego nabytku ,kamery pogłosowej Yamaha rev100 do mixerka też Yamahy MG166c i zwracam się z prośbą do was o pomoc.

Kamera od tyłu:
    Jak widać mamy 2gniazda OUT i 2 IN.

Od obu gniazd OUT L i R (z kamery) wpinam kablami mono do mixera w kanały RETRUN( L do L , R do R ) .
    Z jednego gniazda IN L(mono) (z kamery) wpinam kablem mono do mixera w kanał AUX3.(gniazda SEND)

i nie działa;/
    Możliwe ,że ja robię coś źle ale miałem prostszą kamerę (jednym kablem wchodziło i wychodziło) i działało.
    Końcówkę mocy mam wpiętą w STEREO OUT (kablami mikrofonowymi)

Na pewno nie jest nic ściszone na kamerze na fulla dawałem, wszystkie pokrętła do auxów,retrunów też na poszczególnych kanałach też jest pod głoszony aux.

Zdjęcie kanałów aux,retruny w mixerku
    Zdjęcie mixerka z góry
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11928593
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Jesteś pewny że procesor jest 100% sprawny?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11929108
    Bajo666
    Poziom 9  
    tak.
    Podłączałem do niego bezpośrednio mikrofon a outem do mixera i niby działał ,jakos dziwnie ale działał.
    Podłączałem również "outy" do kanału 15/16 i też dawał jakieś oznaki ale bardziej szmer.(INPUT normalnie do AUXA)
  • REKLAMA
  • #4 11930237
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jak masz kabel insertowy, to w celu sprawdzenia działania procesora, zapnij go poprzez insert kanału mono, do którego wepniesz mikrofon.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 11934044
    Bajo666
    Poziom 9  
    robiłem tak.
    Podłączałem do kamery pogłosowej bezpośrednio mikrofon

czy nie o to chodzi >
  • #6 11966167
    Bajo666
    Poziom 9  
    odświeżam. nie mam pojęcia co jest.. nikt nie pomoże ?
  • #7 11969969
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Do kamery nie możesz podłączyć bezpośrednio mikrofonu, bo nie ma w nim preampu.
    Poczytaj w dziale FAQ jak wygląda kabel insertowy. Lub puść na wejście efektu sygnał z np CD lub komputera i wyjście podepnij pod wejście miksera. Jak się pojawi sygnał, tzn efekt sprawny.
  • #8 11976152
    Bajo666
    Poziom 9  
    Ale ogólnie jak mam spiąć kamere do mixera
    jeden kabel od
    IN do AUX
    i 2 out do 2retrun
    kable oba mono normalne mono zadne insertowe czy cos ?
  • #9 11976849
    DjMapet
    Poziom 43  
    Widzę że masz problem z insertem, więc zastosuj się do drugiej opcji, którą zaproponował adambyw;
    adambyw napisał:
    puść na wejście efektu sygnał z np CD lub komputera i wyjście podepnij pod wejście miksera

Dokładniej, to do wejścia INPUT L,R procesora (kamery), podłącz np. odtwarzacz CD, lub komputer kablem: TRS 3,5mm - 2xTS 6,3mm. Wyjście OUTPUT L,R procesora połącz z wejściem liniowym STEREO L,R, np. 15/16 miksera, dwoma kablami TS - TS, następnie puść z odtwarzacza muzykę, zgłośnij wejście 15/16 i odsłuchaj czy:
    adambyw napisał:
    się pojawi sygnał

czyli muzyka z dodatkiem np. echa, pogłosu, czy co tam będzie ustawione na procesorze.
    Jeśli sygnał się nie pojawi, będzie to znaczyło że coś jest nie tak z procesorem. Jeśli sygnał się pojawi, będzie to oznaczało iż procesor jest sprawny, tylko coś jest nie tak z mikserem, alby Ty coś nie tak podłączasz.

Pozdrawiam.
  • #10 11983743
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    DjMapet napisał:
    czyli muzyka z dodatkiem np. echa, pogłosu, czy co tam będzie ustawione na procesorze.

Warto podkreślić że najczęściej jest to sam pogłos, bez sygnału źródłowego. Czyli słychać właściwe tylko szczępy sygnału, ale jest to prawidłowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem kamery pogłosowej Yamaha REV100 do mixera Yamaha MG166c. Podłącza kable mono z wyjść OUT kamery do kanałów RETURN w mixerze oraz z jednego wejścia IN do AUX3. Mimo poprawnych ustawień, sygnał nie działa. Użytkownicy sugerują sprawdzenie działania procesora, podłączając sygnał z odtwarzacza CD lub komputera, oraz zwracają uwagę, że mikrofon nie może być podłączony bezpośrednio do kamery, ponieważ brakuje w niej preampu. Wskazówki dotyczą także użycia kabli insertowych oraz testowania sygnału, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA