logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór ogrzewania: piec gazowy czy kocioł na węgiel w starej kamienicy?

czajaa 12 Lut 2013 22:49 3654 15
REKLAMA
  • #1 11926832
    czajaa
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące ogrzewania. Mieszkam w starej kamienicy nie ocieplonej na I piętrze. Okna wymienione, metraz 120 m2 wysokość 3m. Zastanawiam się nad gazowym ale czy to dobry pomysł ?
  • REKLAMA
  • #2 11926859
    przemo4444
    Poziom 10  
    Myślę że najmniejszy piec gazowy z takich, które istnieją na rynku oraz mądrze wykonana instalacja CO zapewniłaby przy minimalnym spalaniu gazu dostateczne ciepło w mieszkaniu.Z tego co się orientuje oraz swoich obserwacji podczas tegorocznej wymiany całej instalacji nawet stare piece wykonane z grubego materiału potrafią w miarę oszczędić wydatki na gaz.

Dodano po 1 [minuty]:

W razie jakichkolwiek pytań służe pomocą.
  • #3 11927068
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    Ogrzewanie gazowe jak najbardziej. Węglowe to wieczny bałagan, czyszczenie, noszenie węgla. A piec gazowy jest niemal że bez obsługowy. A ile masz zamiar przeznaczyć na sam kocioł?
  • #4 11927573
    berga
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam.
    czajaa napisał:
    Zastanawiam się nad gazowym ale czy to dobry pomysł ?

Bardzo dobry pomysł, ale ja się zastanawiam, czy Cię na niego stać? Czym grzejesz teraz i ile to kosztuje?
  • #5 11927722
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    Powiem jedno: tylko gazowy

Argumenty za:

- bezobsługowy
    - czystość w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowany
    - estetyczny
    - wygodna i sprawna regulacja
    - możliwość konfiguracji godzin pracy itp. a tym samym oszczędność gazu
    - oszczędny (kondensacyjny)
    - dość tani w eksploatacji

Kiedyś też stałem przed takim wyborem i ciesze się, że dokonałem właściwego.
    Węgiel jest dość drogi i z moich obliczeń wynika, że obecnie nie opłacalny w stosunku do gazu biorąc pod uwagę wszystkie koszty eksploatacji itp.
  • REKLAMA
  • #6 11930728
    czajaa
    Poziom 2  
    teraz mam piece kaflowe i pale tylko w dwóch pokojach a w kuchni mam koze na drewno i węgiel.

Boje się tylko jaki mogę dostać rachunek za gaz i czy dam rade finansowo.
  • #7 11930878
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    Zaproś do siebie speca projektanta. Niech oceni przewidywany koszt instalacji i przy pomocy programu OZC oszacuje zapotrzebowanie mieszkania na ciepło, a co za tym idzie orientacyjne, przyszłe koszty eksploatacji.
    W wielkim przybliżeniu na instalację wydasz ok 20tys zł, a koszt gazu na ogrzewanie może wynieść co najmniej 500, 600 zł miesięcznie. Powtarzam, w wielkim przybliżeniu.

P.S.
    Tak na marginesie, tytuł wątku powiniem brzmieć: ;)
    "Kocioł gazowy czy piec na węgiel?"
  • #8 11931277
    czajaa
    Poziom 2  
    było u mnie już dwóch fachowców i jeszcze czekam za następnymi dwoma. Jak narazie jeden mówił zupełnie coś innego niż drugi. Zobaczymy jak będzie dalej
    Mają zrobić kosztorys.
    P.S. Dzięki za podpowiedź :D
  • REKLAMA
  • #9 11932025
    MaMik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    AnTech napisał:
    Tak na marginesie, tytuł wątku powiniem brzmieć: "Kocioł gazowy czy piec na węgiel?"
    Chyba nie, bo:
    czajaa napisał:
    teraz mam piece kaflowe
    Nie stosujmy zamiennie nazw piec i kocioł. Wprowadza to zamieszanie. Dla jasności:
    Kocioł grzewczy to urządzenie do spalania paliw, które służy do podgrzania nośnika ciepła (najczęściej woda) cyrkulującego w obiegu centralnego ogrzewania.
    Piec w odróżnieniu od kotła to urządzenie wykorzystujące ciepło w sposób bezpośredni, np. właśnie piec kaflowy, piekarniczy warzelny, itp. niezależnie od rodzaju paliwa.
    Należy więc wstępnie ustalić o co chodzi w temacie ?
  • #10 11932045
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Dla .... potomnych. :D
    Kocioł podgrzewa ciecz , piec podgrzewa gaz (np. powietrze).
    Z tego powodu są kotły i piece gazowe centralnego ogrzewania jak i kotły i piece stałopalne z centralnym ogrzewaniem lub bez :D .
  • REKLAMA
  • #11 11932131
    MaMik
    Poziom 16  
    Grzegorz Siemienowicz napisał:
    są kotły i piece gazowe centralnego ogrzewania jak i kotły i piece stałopalne z centralnym ogrzewaniem lub bez
    Grzegorzu Siemienowiczu chyba jednak nie zrozumiałeś istoty tego zagadnienia o pośredniej i bezpośredniej zasadzie działania. Czy możesz podać przykład pieca z centralnym ogrzewaniem ? Czy może masz na myśli zamontowaną podkowę w piecu kaflowym.
  • #12 11932411
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    MaMik napisał:
    Czy możesz podać przykład pieca z centralnym ogrzewaniem ?

Np. kominek z DGP
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 11938622
    czajaa
    Poziom 2  
    Myślałam też o piecach firmy MORA. Wiecie coś o tym sposobie ogrzewania?

Dodano po 8 [minuty]:

Chodzi mi o gazowe ogrzewacze.
  • #14 11938722
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Dość sensowne, ale mało estetyczne. Do każdego ogrzewacza musisz mieć doprowadzony gaz. Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem i myślę, że nie ma na tyle "odważnego" projektanta, który by to "narysował".
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #15 11940903
    MaMik
    Poziom 16  
    Do każdego gaz i odprowadzenie spalin co jeszcze bardziej komplikuje system. Chyba, że jeden piec nadmuchowy i rozprowadzenie ciepła kanałami powietrznymi, jeśli jest taka możliwość.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru systemu ogrzewania dla mieszkania w starej kamienicy. Użytkownik zastanawia się nad piecem gazowym w porównaniu do kotła węglowego. Odpowiedzi sugerują, że piec gazowy jest bardziej korzystny ze względu na łatwość obsługi, czystość, estetykę oraz oszczędność. Wskazano na konieczność oceny kosztów instalacji oraz eksploatacji, które mogą wynosić około 20 tys. zł za instalację i 500-600 zł miesięcznie za gaz. Użytkownik obecnie korzysta z pieców kaflowych i obawia się wysokich rachunków za gaz. Pojawiły się również pytania dotyczące pieców gazowych firmy MORA oraz ich estetyki i funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA