Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ESL 499 - nie pobiera wody

bocian71 13 Lut 2013 10:19 7176 5
  • #1 13 Lut 2013 10:19
    bocian71
    Poziom 2  

    Witam. Posiadam zmywarkę electrolux esl 499, zmywarka czasami pobiera wodę ,czasami nie pobiera wody, buczy i nie rozpoczyna cyklu zmywania, na wyświetlaczu pojawia się awaria A, co mam robić, wzywać serwis czy może macie jakieś rozwiązanie.

    3 5
  • Pomocny post
    #2 13 Lut 2013 11:50
    peter falk
    Specjalista AGD

    Do czyszczenia przede wszystkim, to co pod "czapką" 309 i ta rurka wskazana strzałką ESL 499 - nie pobiera wody
    Było wiele razy na forum.

    1
  • #3 07 Sie 2013 20:24
    Krzyś20
    Poziom 2  

    Dzień dobry
    W 2012 zmywarka nie pobierała wody przeczyściłem wężyk 147 i działała przez rok.
    Problem znów się powtórzył i teraz przeczyściłem również wężyki pod kopułką 309 ale dalej nie bierze wody.
    Wyczytałem , że układ elektrozaworu jest zapowietrzony (wężyk różowy pod spodem) mam pytanie czy mam go zalać wodą - nie chciałbym coś popsuć,
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

    1
  • #4 08 Sie 2013 09:32
    pwmis
    Poziom 18  

    Witam
    Pozostało sprawdzić 148, 509,550 i 309 oraz kanały w misce 155 w których to siedzi musza być czyste. No i sprawdź elektrozawór czy sprawny a jego sito nie zatkane kamieniem.

    Pozdrawiam
    Andrzej

    0
  • #5 08 Sie 2013 22:46
    Krzyś20
    Poziom 2  

    Dziękuję za podpowiedź. Rurki 148,509,550, sitko elektrozaworu wyczyściłem już wcześniej.Dzisiaj wyczyściłem rurkę U pod spodem i przeczyściłem jej kanały.
    Po włączeniu wypompuje wodę, elektrozawór chyba się załącza, po chwili elektrozawór lub pompa zaczyna buczeć zmywarka nie bierze wody po chwili zapala się komunikat A.
    Sprawdzę jeszcze elektrozawór, nie sprawdzałem kanałów w misce od białego i różowego wężyka.

    1
  • #6 16 Sie 2013 21:57
    Krzyś20
    Poziom 2  

    Dzisiaj postanowiłem zakończyć naprawę, sprawdziłem elektrozawór jest w porządku, przepłukałem kanały w misce od wężyków białego i różowego, ale dalej nie pobierała wody. Postanowiłem sprawdzić kran doprowadzający wodę, ponieważ jest to zawór kulowy i miałem problemy z jego zamknięciem- zaszedł kamieniem ale udało się go rozruszać jednak popsułem pokrętło i otwierałem go kluczem no i po otwarciu okazało się, że nie puszcza wody. Teraz jest w porządku i zmywarka działa. Na drobiazgi trzeba też zwracać uwagę.

    0