logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stacja FDD 5,25, formatuje i czyta, po wyciągnieciu dyskietki - nie

boe6666 14 Lut 2013 10:43 2853 7
REKLAMA
  • #1 11932816
    boe6666
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Witam.
    Mam problem z działaniem starej stacji FDD 5,25. Stacja nie czyta żadnej dyskietki. Jednakże włożyłem wybraną dyskietkę, sformatowałem ją i o dziwo stacja i czyta na nagrywa dane - do momentu wyciągnięcia dyskietki i ponownego włożenia.
    Po tej czynności dyskietka znowu nie jest czytana (błąd ogólny stacji, Anuluj, pOwtórz, Zatrzymaj). Ale można znowu sformatować i użytkować. Obsługuję całość pod DOS 6.22.

Czy szukać przyczyny w mechanice czy elektronice. Stację rozebrałem przeczyściłem , poskładałem i żadnych zmian. Proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 11933158
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Czy przy zapisie robisz "flush"? Czym zapisujesz ów tajemniczy plik?
    Włączony smartdrive lub inny program "keszujący" ? Jeśli tak - to z jakim parametrem go uruchamiasz?
    W jaki sposób (podaj komendę) formatowana jest dyskietka?
  • REKLAMA
  • #3 11933444
    boe6666
    Poziom 8  
    Mam czystego DOS który zgłasza się jako Windows 98 (zgrany z dyskietki startowej windy 98) a na nim Volcov Commandera (malutki menadżer plikowy). Polecenie formatujące: format a:
    następnie Y czekam, dochodzi 100%, pisze 1,2MB, potem podsumowanie i czy ponownie sformatować. Robie N, następnie a: [enter], dir[enter] - jest dyskietka pusta. nastepnie copy c:\sys.com a:[enter] plik się skopiuje. C:[enter] a:[enter] copy a:\sys.com c:\tmp\ [enter]. i się kopiuje. c:[enter], Przekręcam wajchę w stacji, podnosi się głowica, dyskietka wysuwa się. Wsuwam jeszcze raz, zakręcam wajchę, dyskietka kręci sie przez sekundę, głowica opada. piszę a:[enter], dostaję "Awaria ogólna podczas odczytu na dysku A". Daje Z jak Zrezygnuj. Potem c: [enter], format a: [enter] i od początku.

Sorki za formę ale dobitniej nie potrafię. Czy może to być coś ze sprzętem? Komputer jest w miarę nowy (w sensie nie z epoki FDD, Pentium 4) - nie obsługuje dwóch napędów FDD tylko jeden, stację A. Ale skoro da się sformatować i zapisać dane, to dlaczego po wyjęciu dane są tracone ?

Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

Identyczne objawy występują przy czystym MSDOS 6.22. Po krótkiej analizie doszedłem do tego że stacja robi coś nie tak w sytuacji gdy czujnik wysuwu dyskietki stwierdzi jej wysunięcie. Zdjąłęm sprężynkę z mechanizmu. Po sformatowaniu dyskietki mogę ją swobodnie wyciągać i wkładać do stacji i działa. (inne oczywiscie nie). Jeśli rozewrę na chwilkę owy styk, który normalnie się rozwiera gdy prowadnica wyrzuca dyskietkę z mechanizmu, wówczas dyskietka nie jest czytana. Nie wiem jak działają napędy FDD ale wydaje mi się że po wyciągnięciu dyskietki, jest chyba cache kasowany czy coś tożsamego.

Bardzo mi zalezy na jakiejś diagnozie, bo chciałbym odczytać stare dane ze sterty dyskietek 5,25cala a koszty stacji 5,25 używanej są niebotyczne.
  • #4 11934515
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    boe6666 napisał:
    Bardzo mi zalezy na jakiejś diagnozie, bo chciałbym odczytać stare dane ze sterty dyskietek 5,25cala a koszty stacji 5,25 używanej są niebotyczne.
    Ciekawe czy mam na strychu (taki tam bajzel). Może dorobię do emerytury - jeśli "niebotyczne" :)
    boe6666 napisał:
    Mam czystego DOS który zgłasza się jako Windows 98 (zgrany z dyskietki startowej windy 98)

Z tego co pamiętam - to tzw. DOS v.7
    boe6666 napisał:
    Volcov Commandera (malutki menadżer plikowy)
    Kojarzę.

Ja myślę, że możesz włączyć na początek weryfikację.
    http://www.computerhope.com/verifyhl.htm

Myślę, że stacja wcale ci nie zapisuje danych (tylko mówi, że to robi).
    boe6666 napisał:
    copy c:\sys.com a:[enter]

Tak się nie inicjuje systemu na dyskietce, chyba o tym wiesz?
    boe6666 napisał:
    Po sformatowaniu dyskietki mogę ją swobodnie wyciągać i wkładać do stacji i działa. (inne oczywiscie nie).
    Masz na myśli możliwość odczytania plików?
    Sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #5 11955193
    boe6666
    Poziom 8  
    [quote="mickpr"]Ja myślę, że możesz włączyć na początek weryfikację.
    http://www.computerhope.com/verifyhl.htm

mickpr napisał:
    Myślę, że stacja wcale ci nie zapisuje danych (tylko mówi, że to robi).

Czysty DOS 6.22. Formatuje dyskietkę. Format stwierdza badblocki, jeździ głowicą w tym miejscu wiele razy. Oznacza przestrzeń jako BAD.
    Kopiowanie pliku idzie bez problemu, nawet cała dyskietka. Wyciągam dyskietkę zgodnie z opisem powyżej , wkładam inną. Bład odczytu. Wkładam tą cześniej uzywaną, dostaję listę plików, wszystkie jestem w stanie skopiować na dysk C:. - Raczej zapisuje.
    mickpr napisał:
    copy c:\sys.com a:[enter]
    Tak się nie inicjuje systemu na dyskietce, chyba o tym wiesz?

Oczywiście że wiem, to był przykład na kopiowanie pliku. Akurat na ten padło.

boe6666 napisał:
    Po sformatowaniu dyskietki mogę ją swobodnie wyciągać i wkładać do stacji i działa. (inne oczywiscie nie).

mickpr napisał:

Masz na myśli możliwość odczytania plików?
    Sprawdziłeś?

Tak sprawdziłem . Oszukując elektronikę stacji dotycząca sygnału wysuwu dyskietki, mogę z dyskietką po jej sformatowaniu robić co chcę, tj. kopiować, kasować, usuwać. Jednak sygnał o wysunięciu dyskietki powoduje że po ponownym włożeniu jest nieczytana, ale znowu można ją sformatowąć i używać.
  • REKLAMA
  • #6 11962855
    piotr.bio
    Poziom 9  
    Witam,

mam dokładnie ten sam problem! Stacja 5.25 nie czyta żadnej dyskietki, ale spokojnie je formatuje po włożeniu, można bezproblemowo kopiować pliki, scandisk nie wykazuje żadnych błędów... Do momentu wyjęcia dyskietki z napędu. Jakieś sugestie?

Nie mogę też sformatować dyskietek 360kB w tej stacji. Czy muszę koniecznie instalować osobny napęd 360kB?

[Edit] Podłączenie napędu do wiekowego Compaq Presario (procesor Pentium 1 + Win 95) dało oczekiwany rezultat - stacja formatuje dyskietki, zapisuje i czyta (również po wyjęciu nośnika z napędu). Winowajcą całego zamieszania jest zatem kontroler FDC z "nowych" komputerów (testowałem na P4, Celeronie 2.0 i Duronie). Swoją drogą jest to bardzo ciekawy przypadek.

Stacja niestety nadal nie chce czytać dyskietek 360kB :(
  • Pomocny post
    #7 19495542
    Kardor
    Poziom 15  
    Ocena: 100
    Osiem lat później dodam tu poradę :D
    Mianowicie, stacje 1,2 aby osiągnąć 80 ścieżek posiadają nieco węższą głowicę, przez co zapisywanie / formatowanie przy jej użyciu ścieżek na dyskietkach "DD" (360/320/180/160) jest niewskazane i stacje 360 z taką dyskietką sobie nie poradzą. Oczywiście czytanie jest możliwe, natomiast zapis jest tylko teoretyczny i w praktyce niewiele stacji wspierało otwarcie zapis na dyskietce DD.
  • #8 19941224
    boe6666
    Poziom 8  
    Temat zamykam. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem stacji FDD 5,25, która nie odczytuje dyskietek po ich wyjęciu, mimo że formatowanie i zapisywanie danych przebiega bez problemów. Po wyjęciu dyskietki i ponownym włożeniu pojawia się błąd odczytu. Użytkownik testował stację na systemie DOS 6.22 oraz na różnych komputerach, w tym Pentium 4, gdzie stacja nie działała poprawnie. Inny użytkownik zauważył, że podłączenie stacji do starszego komputera Compaq Presario z procesorem Pentium 1 rozwiązało problem, co sugeruje, że przyczyną mogą być problemy z kontrolerem FDC w nowszych komputerach. Dodatkowo, stacja nie obsługuje dyskietek 360kB, co może wymagać osobnego napędu. Wskazano również, że stacje 1,2 mogą mieć problemy z zapisem na dyskietkach DD z powodu różnic w głowicach.
REKLAMA