logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja dyskietek MERA-KFAP 5 1/4 - problemy z zapisem i formatowaniem DOS

MCbx 28 Kwi 2006 14:26 1758 6
REKLAMA
  • #1 2570746
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Mam stację dyskeitek marki MERA-KFAP, ładny, czarny front i dwukolorowa dioda. niestety, stacja ma problemy z dyskietkami.
    Po sformatowaniu (360K) odpowiedniej dyskietki i zgraniu na niej pełnego pliku okazuje się, że stacja co prawda czyta bardzo dobrze (doskonała kalibracja), ale ma trudności z zapisem. Ponadto formatowanie z poziomu DOs kończy się komunikatem, że niewłaściwa ściężka 0 - dysk nie nadaje się do użycia, a potem to "brak gotowości w stacji dysków, przerwij/ponów/zrezygnuj. Ponawianie nie działa, trzeba wyciągnąć dyskietkę i włożyć ponownie.
    ponadto silnik kręci się cały czas. więc skalibrowałem moduł optyki tak, żeby się nie obracał (celowanie fototranzystorem w diodę podczerwieni). Na tym samym module jest forotranzystor od blokady przez zapisem, ale wygląda mi na skalibrowany (bo jak mam to sprawdzić?).
    Ponadto jak pamiętam na kompie, na którym miałem stację, podczas odczytu dioda była zielona, a czerwonym sygnalizowała błąd. Teraz cały czas jest czerwona. Całą stację przeczyściłem ale nie dało to skutku.
    Gdzie leży uszkodzenie?
  • REKLAMA
  • #2 2572355
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Może taśma połączeniowa jest uszkodzona?
  • REKLAMA
  • #3 2575404
    MCbx
    Poziom 28  
    Tasma połączeniowa z PCtem OK. W stacji taśm niet, wszystko na drutach i one też ok.
  • #4 2588627
    aka63
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Jak mi się wydaje ta stacja to 360kB. Czy nośniki też masz 360kB? Jeżeli masz nośnik 1,2MB i wcześniej był zaformatowany (lub miał format fabryczny) to ta stacja może miec kłopoty (mniejsza ilośc ścieżek w formacie 360kB). Stąd większa szerokośc ścieżki w formacie 360kB
  • REKLAMA
  • #5 2672360
    MCbx
    Poziom 28  
    Nośnik jest OK, 360kB.
    Jest inna sprawa - Czytać czyta. Zapisywać zapisuje. Ale nadal ma świra:
    - Na Pentiumie 166 odczyt/zapis bez problemu, ale formatować 360K nie chce, twierdzi, że zła ścieżka 0. Ponadto wywala w BIOSie Floppy Disk Fail (40) i czeka na F1. Formatuje 160K w porzadku, tylkko 360K nie chce.
    - Na 386, to nawet silnikiem głowicy nie ruszy, przy wpisaniu w DOSie "A:" i "DIR" obraca co prawda krążkiem, ale wywala "seek error".

Jeżeli byłaby to stacja 160K to może i by się zabootowała poprawnie, albo 386 by z nią działał.

skalibrowałem optykę, ale co jeszcze może się zepsuć? Głowice czyste.

Jeszcze jedno - LED ma 2 kolory - podczas normalnej pracy z reguły świeci sie zielony, a teraz tylko czerwony.
  • #6 2672739
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    W biosie wszystko ok?
  • REKLAMA
  • #7 2672907
    MCbx
    Poziom 28  
    DZIAŁA!!!!!!!
    Zacząłem zwierać co popadło i odkryłem, że dioda jest podłączona tak: na płytce są 3 bolce, czerwony, masa, zielony, podczas gdy dioda zielonym do czerwonego i odwrotnie. Przełączyłem na poprawnie, po czym BIOS komputera wywalił ostrzeżenie, że stacja jest... 1.2M. wystarczyło już tylko zmienić ustawienie i ponownie skalibrować.
    Jednak co ma ten LED do wykrywania... sam nie wiem. W końcu produkt polski :).

Podsumowanie tematu

✨ Stacja dyskietek MERA-KFAP 5 1/4 miała problemy z zapisem i formatowaniem dyskietek 360KB w systemie DOS. Po sformatowaniu dyskietki i próbie zapisu pliku stacja czytała poprawnie, ale zapisywała z błędami, a formatowanie kończyło się komunikatem o niewłaściwej ścieżce 0 oraz brakiem gotowości stacji. Silnik stacji pracował cały czas, co skłoniło do kalibracji modułu optyki. Dioda LED dwukolorowa świeciła stale na czerwono, podczas gdy wcześniej podczas odczytu powinna świecić na zielono. Sprawdzenie taśm połączeniowych wykazało ich poprawność. Problemy występowały na różnych komputerach: na Pentium 166 stacja odczytywała i zapisywała, ale nie formatowała 360KB, a BIOS zgłaszał błąd Floppy Disk Fail (40); na 386 stacja nie inicjowała silnika i zgłaszała błąd seek error. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się nieprawidłowa polaryzacja diody LED na płytce stacji – zamiana podłączenia zielonego i czerwonego pinu diody spowodowała, że BIOS rozpoznał stację jako 1.2MB, co umożliwiło poprawne formatowanie i działanie urządzenia po ponownej kalibracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA