logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP i FDD: Dlaczego stacja dyskietek nie czyta XDF i starych dyskietek?

MCbx 08 Kwi 2006 23:08 1715 17
  • #1 2507657
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Otóż chodzi o mojego pierwszego kompa z WinXP, AMD Athlon XP 2800 (2GHz)/1GB/200GB i 1.44MB (3.5") FDD. Od początku coś ze stacją FDD nawalało. A oto objawy:
    1. Po włożeniu dyskietki sformatowanej na 1.9MB (XDF). Każdy komputer powinien odczytać to jako 2kBajtowy nośnik z 200kBajtowym plikiem - takie anomalia, chyba, że jest sterownik XDF/OS2. Mój pecet z WinXP czyta to jako pustą 1.44MB dyskietkę i jeszcze można na niej zapisać. Niestety napchanie jej danymi powoduje wymazanie tamtych z XDF.
    2. Starych dyskietek nie czyta. Po włożeniu dyskietki nowszej niż rok wyswietla komunikaty (różnie):
    a. włóż dyskietkę...
    b. Dysk jest niesformatowany - formatowanie kończy się komunikatem, żebym zakończył narzedzia korzystające z dyskietki mi mo, iż takich nie mam (odnośnie wirusów patrz niżej).
    c. Nieprawidłowe dojście (?!?!)
    d. błąd danych
    i jeszcze parę innych. Jednym słowem wymiguje się by flopa nie czytać.
    Prosze nie pisac głupich postów o nowych dyskietkach, przecież na czymś trzyma się backupy sprzed lat, które potem wypada jakoś odczytać.
    3. Podczas zapisywania WinImagem dyskietki 1.7MB (DMF) gdzieś tak na 90-99% otrzymuję błąd zapisu lub błąd "Nieprawidłowe dojście".
    4. Problem ten dotyczy także dysków twardych - podczas usuwania pliku wykonywalnego nie chce wykonać operacji wyswietlając, że plik może działać lub byc używany. NIE, nie mam wirusów, udostępnionych dysków czy powolnego antywira. Te pliki po prostu nie dają się usunąć do restartu systemu.
    Czy winny jest system, czy stacja? Czy może płyta gł. i ustawienia BIOSu?
    Nie, nie moge otworzyć kompa, plomby rozpruję i bedzie [censored] a nie gwarancja.
  • #2 2507715
    Wizard_gp
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam,

moim zdaniem problem może tkwić w systemie. Czy chodzi on stabilnie tzn. nie przywiesza sie lub chodzi zbyt wolno?
  • #3 2507734
    MCbx
    Poziom 28  
    System chodzi w porządku. nie przycina, zawiesił się tylko kilka razy w ciągu półrocznej pracy, i to z uzasadnionych przyczyn. Tylko te dyskietki są problemem.
  • #4 2507755
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    MCbx napisał:
    ...NIE, nie mam wirusów, udostępnionych dysków czy powolnego antywira. Te pliki po prostu nie dają się usunąć do restartu systemu...

A czy o log z HijackThis możemy poprosić?
  • #5 2507806
    Wizard_gp
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    "4. Problem ten dotyczy także dysków twardych - podczas usuwania pliku wykonywalnego nie chce wykonać operacji wyswietlając, że plik może działać lub byc używany. NIE, nie mam wirusów, udostępnionych dysków czy powolnego antywira. Te pliki po prostu nie dają się usunąć do restartu systemu."

Może jakiś robal?!? Proponuje uruchomić Ad-Aware i sprawdzić dokładnie cały system.
  • #6 2507808
    MCbx
    Poziom 28  
    Proszę bardzo

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
    C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
    C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
    C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe
    C:\Program Files\D-Tools\daemon.exe
    C:\Program Files\ASUS\Probe\AsusProb.exe
    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\explorer.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    C:\Documents and Settings\MCbx\Ustawienia lokalne\Temp\Katalog tymczasowy 1 dla hijackthis[1].zip\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/
    R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyOverride = 127.0.0.1
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O2 - BHO: Adobe PDF Conversion Toolbar Helper - {AE7CD045-E861-484f-8273-0445EE161910} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll
    O3 - Toolbar: Adobe PDF - {47833539-D0C5-4125-9FA8-0819E2EAAC93} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE
    O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Resume copy] copyfstq.exe /startup
    O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools-1033] "C:\Program Files\D-Tools\daemon.exe" -lang 1045
    O4 - HKLM\..\Run: [CloneCDElbyCDFL] "C:\Program Files\Elaborate Bytes\CloneCD\ElbyCheck.exe" /L ElbyCDFL
    O4 - HKLM\..\Run: [ASUS Probe] C:\Program Files\ASUS\Probe\AsusProb.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Acrobat Assistant 7.0] "C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Distillr\Acrotray.exe"
    O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    O4 - Global Startup: Action Manager 32.lnk = C:\Program Files\ScannerU\AM32.exe
    O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office 2000\Office\OSA9.EXE
    O4 - Global Startup: NkvMon.exe.lnk = C:\Program Files\Nikon\NkView6\NkvMon.exe
    O8 - Extra context menu item: &Download with &DAP - G:\d\RNE~1\internet\DAP\DAP\dapextie.htm
    O8 - Extra context menu item: Convert link target to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECapture.html
    O8 - Extra context menu item: Convert link target to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppend.html
    O8 - Extra context menu item: Convert selected links to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECaptureSelLinks.html
    O8 - Extra context menu item: Convert selected links to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppendSelLinks.html
    O8 - Extra context menu item: Convert selection to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECapture.html
    O8 - Extra context menu item: Convert selection to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppend.html
    O8 - Extra context menu item: Convert to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECapture.html
    O8 - Extra context menu item: Convert to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppend.html
    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: Run WinHTTrack - {36ECAF82-3300-8F84-092E-AFF36D6C7040} - C:\Program Files\WinHTTrack\WinHTTrackIEBar.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Launch WinHTTrack - {36ECAF82-3300-8F84-092E-AFF36D6C7040} - C:\Program Files\WinHTTrack\WinHTTrackIEBar.dll
    O9 - Extra button: Run DAP - {669695BC-A811-4A9D-8CDF-BA8C795F261C} - G:\d\RNE~1\internet\DAP\DAP\DAP.EXE
    O16 - DPF: {17492023-C23A-453E-A040-C7C580BBF700} (Windows Genuine Advantage Validation Tool) - http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=39204
    O20 - Winlogon Notify: WgaLogon - C:\WINDOWS\SYSTEM32\WgaLogon.dll
    O23 - Service: AMIDiagEventService - Unknown owner - C:\Program Files\AMI\AMIDiag\AMIDiagEventService.exe
    O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
    O23 - Service: C-DillaCdaC11BA - Macrovision - C:\WINDOWS\system32\drivers\CDAC11BA.EXE
    O23 - Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) - Eset - C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
  • #7 2507995
    Robert B
    Poziom 43  
    Wywal autostart Total Copy. Przecież to w pierwszej kolejności może przeszkadzać. Czy w trybie awaryjnym dzieje się to samo?
    Jakie pliki wykonywalne będące w użyciu chcesz kasować?
    Dlaczego nie zainstalowałeś firewalla?
    Podmieniałeś FDD?
  • #8 2508023
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Do pytań Roberta B dodam jedno: dlaczego ocenzurowałeś początek logu? Boisz się pokazać że masz piracką wersję Windows?
  • #9 2508857
    MCbx
    Poziom 28  
    a. Total Copy chodzi ładnie na Win9x na innym kompie. W trybie awaryjnym też nie czyta dyskietek.

b. Firewall Windowsowy mi całkowicie wystarcza. Używając do ściągania filmów 18+ protokołu FTP a nie HTTP mam pewną kontrolę nad otwieranym materiałem :).

c. Piracką wersję? to dlaczego ten system działa z narzędziem sprawdzania legalności, które możecie zobaczyć w "016" w logu i w dodatku się nie drze że jest pirat?
  • #10 2509141
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Powtórzę pytanie: dlaczego kolega ocenzurował początek logu?
  • #11 2509357
    MCbx
    Poziom 28  
    Skopiowałem z logu tylko najważniejsze informacje, Początek to:
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 17:42:54, on 2006-01-13
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Dobrze nie wiem, jak po nrze wersji można rozszyfrowac nielegalnośc, ale to nic.
  • #12 2514836
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Jak masz typ obudowy, chodzi mi o to czy FDD ma "swój" przycisk, czy też jest to przycisk "obudowy".
    Miałem już kilka przypadków nowych obudów, gdzie FDD był zamontowany "za głęboko' w obudowie.
    Tylko, że u Ciebie problem dotyczy kopiowania plików exe ... Może podasz jakich plików exe to dotyczy ?
  • #13 2514998
    Robert B
    Poziom 43  
    ... Usuwania .exe z HDD. Ale wydaje mi się że to całkiem odrębna sprawa.
  • #14 2516040
    MCbx
    Poziom 28  
    Tak, EXE to odręban sprawa.

Flop to normalna stacja z normalną przednią ścianką, bez szczeliny na obudowie. Po prostu na wnękę 3.5"
    Jeszcze jedno: stacja pod koniec formatowania dyskietki DMF suwa głowicą, jakby była nie skalibrowana. sprawdzałem kalibrację i jednak jest w porząku.
  • #15 2516317
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Kontrolery FDD w różnych chipsetach różnie się zachowują, u mnie na jednej płycie ten sam flop bez problemu czytał dyskietki z Atari ST (ponad 83 ścieżki) a na innej płycie dochodzi do 80 i dalej nie czyta.
  • #16 2516631
    MCbx
    Poziom 28  
    Płyta to Asus A7N8X, a stacja to nowa Sony. Było kupowane w komplecie.
  • #17 2518137
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Mam to samo na ASUS A7V8X-X. Dyskietka dziala niezawodnie pod DOSem, a w systemie dziala tylko z pierwsza wsadzona dyskietka - pozniej, niezaleznie od tego jaki dysk jest wsadzony do stacji - widzi zawartosc poprzedniej lub mowi ze dysk jest niesformatowany. Pomaga tylko jedno - wylaczenie i wlaczenie stacji dyskow w menedzerze urzadzen - albo restar.
  • #18 2899177
    MCbx
    Poziom 28  
    To chyba wina tych płyt głównych. Stacja jest sprawna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy stacji dyskietek 3.5" 1.44MB w komputerze z Windows XP (AMD Athlon XP 2800, 1GB RAM, 200GB HDD), która nie odczytuje dyskietek sformatowanych w formacie XDF (1.9MB) oraz starszych nośników. System widzi dyskietkę XDF jako pustą 1.44MB i pozwala na zapis, co powoduje utratę danych z XDF. Stacja generuje błędy typu "dysk niesformatowany", "błąd danych" lub prośby o włożenie dyskietki. Problem występuje także w trybie awaryjnym, co wyklucza wpływ oprogramowania użytkowego. Próby usuwania plików EXE z HDD kończą się komunikatami o plikach w użyciu, jednak jest to odrębna kwestia. Stacja dyskietek to nowa Sony, zamontowana w obudowie 3.5", podłączona do płyty głównej Asus A7N8X. Inne użytkownicy zgłaszają podobne problemy na płytach Asus A7V8X-X, gdzie dyskietki działają poprawnie pod DOS, a w Windows XP system widzi zawartość poprzedniej dyskietki lub zgłasza błędy, które można tymczasowo rozwiązać przez wyłączenie i ponowne włączenie stacji w menedżerze urządzeń lub restart systemu. Podejrzewa się niekompatybilność kontrolera FDD w chipsetach płyt głównych z formatami dyskietek niestandardowych (XDF) oraz problem z obsługą stacji w Windows XP. Kalibracja głowicy stacji jest prawidłowa. Oprogramowanie antywirusowe i narzędzia typu Ad-Aware nie wykazały infekcji. Problem nie wynika z pirackiej wersji systemu ani z konfliktów oprogramowania typu Total Copy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA