Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie tunera DVB-T do monitora

Uzi103 15 Feb 2013 00:11 15348 9
    Uzi103
    Level 11  
    Chce podłączyć tuner do monitora. Mam w monitorze wejście DVI a w tunerze HDMI. Czy jeśli połączę te dwa urządzenia kablem DVI-HDMI będę mógł oglądać telewizję na monitorze?
    KStanek
    Level 22  
    z tego co się domyślam to kabel masz z HDMI do DVI. Czyli od Wyższego standardu do niższego. Przynajmniej tak nakazuje hierarchia. Ale i tak znając życie nie zadziała to połączenie gdyż w obu tych standardach występuje inny sygnał. Są na portalu aukcyjnym specjalne przejściówki ale to chyba nie w cenach zadowalających i zachęcających do skorzystania z takiego rozwiązania.
    suser222
    Level 23  
    KStanek nie opowiadaj głupot zarówno HDMI jak i DVI to złacza cyfrowe, które są ze sobą zgodne i wystarczy do tego zwykły kabel HDMI - DVI, tylko dźwięk trzeba puścić osobnym kablem jeżeli monitor ma wbudowane głośniki.
  • Helpful post
    KStanek
    Level 22  
    Próbowałem sam tak podłączyć tuner i jakoś u mnie to nie zadziałało. Wiem że oba sygnały są cyfrowe. Tylko dlaczego nie działało? Próbowałem też z przejściówką wtyk DVI z gniazdem HDMI.

Dodano po 5 [minuty]:

Tutaj jeszcze mam z zaprzyjaźnionego forum małą informację.

http://hdtvpolska.com/topic/662-przejscie-z-hdmi-na-dvi/

Powinno troszkę wyjaśnić. Może i ja znajdę tutaj odpowiedź na mój problem :D
  • Helpful post
    suser222
    Level 23  
    żeby działał obraz z HDMI - DVI, musisz mieć w monitorze DVI-D dual link
    kazikszach
    Level 36  
    Może być problem z HDCP.
    Uzi103
    Level 11  
    kazikszach, a coś więcej jakbyś powiedział?
    kazikszach
    Level 36  
    Poczytaj o HDCP, zabezpieczenie przed kopiowaniem sygnału HD.
    Jak nie połączysz to do końca się nie dowiesz.
    Uzi103
    Level 11  
    Kupiłem sobie kabel HDMI-DVI-D (Dual Link) i obraz działa jak należy.
    Teraz odnośnie dźwięku. Chciałbym podłączyć dekoder do głośników które mam podpięte do komputera. Czy jest jakiś rozgałęziacz dla dwóch źródeł sygnału i jednych głośników