logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik z pralki Polar PTL 1109 do szlifierki?

Boxer King 16 Lut 2013 18:17 17592 14
  • #1 11943316
    Boxer King
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam posiadam niesprawną pralkę polar PTL 1109 z której chce wykorzystać silnik chcę go podłączyć bez pralki i zrobić szlifierkę tylko nie wiem jak musiał bym go podłączyć. Silnik był podłączony do płytki sterowniczej poprzez 6 przewodów wszystkie są czarne a płytki niestety nie posiadam ponieważ została spalona przez poprzedniego właściciela i wyrzucona. Na silniku znalazłem schemat który dołączam tylko go za bardzo nie rozumiem proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem amatorem w tej dziedzinie i wszystkiego oczywistego nie wiem.
    Z tego co wyczytałem na podobnych forach to silnik taki posiada jak by w sobie dwa silniki do wirowania jeden i jeden do prania normalnego. Przesyłam schemat proszę o pomoc według mnie to miedzy 7 a 6 wejściem jest transformator jakiś miedzy 5 a 4 jest chyba włącznik ale nie wiem co to jest te R oraz nie wiem co jest miedzy 3 i 2 czy to rezystor czy coś innego???
  • #2 11943654
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Chcesz sobie krzywdę sobie albo komuś zrobić?
    Ten silnik rozpędza się do ponad 13000 obrotów / min (normalnie szlifierka ma około 2800 obr/min).
  • #3 11943836
    bagrowski59
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Szlifierkę to możesz zrobić z silnika od pralki Frani lub podobnej.A z tym silnikiem to naprawdę nie kombinuj tak jak pisze p. Marcin a ma on 3 rodzaje obrotów którymi steruje płyta
  • #4 11944716
    Boxer King
    Poziom 10  
    Szlifierki nie będę robił już z tego silnika, wybiłem sobie to z głowy, ale mam pytanie jak można uruchomić ten silnik abym na przykład mógł go zainstalować w innej pralce, w której silnik podobny uległ awarii? Ponieważ chcę przetestować ten silnik i w ogóle nauczyć się jak uruchamia się takie silniki z tego co wiem, to będzie mi potrzebny kondensator do uruchomienia?
  • #5 11944800
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    To silnik komutatorowy. Żadnego kondensatora rozruchowego nie potrzebuje.
    Podstawowo ma 6 wyprowadzeń: 2 rotor (wirnik), 2 stator (stojan), 2 tacho (prądnica tachometryczna) - ona informuje elektronikę sterującą jakie silnik ma obroty, a elektronika reguluje obroty napięciem.
    Przeważnie łączy się stator z rotorem szeregowo. Kierunek obrotów zmieniamy poprzez zmianę początku i końca uzwojenia (np. statora).

Dla prób i bezpieczeństwa silnik możesz zasilić niskim napięciem (12-24V).
  • #6 11945290
    bagrowski59
    Poziom 16  
    Zgadzam się z Marcinem. Dobrze jak byś miał regulator napięcia prądu zmiennego .A zmianę początku i końca uzwojenia uzyskujemy przez zamianę przewodów doprowadzających napięcie (w gwarze potocznej prąd !!)Więc jak jesteś początkujący to uważaj bo po podaniu napięcia silnik szarpnie więc musi być umocowany do czegoś stabilnego.czym większe podasz napięcie na start silnika tym mocniej szarpnie.
  • #7 11945379
    Boxer King
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc Koledzy, czyli jak dobrze rozumiem, to jeśli podłącze to według schematu co poniżej się znajduje że dam mostek miedzy wejściem 3 i 4 aby było połączenie szeregowe między statorem i rotorem a na wejście 2 i 5 podam napięcie i silnik powinien ruszyć? I teraz jak zamienię plus z minusem na schemacie, to silnik będzie mi się kręcił w druga stronę? Mam jeszcze pytanie odnoście prądnicy tachometrycznej czyli na razie w celu pierwszego uruchomienia nie jest ona potrzebna?
  • #8 11945504
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11945625
    bagrowski59
    Poziom 16  
    I oto chodzi dobrze podłączyłeś i dobrze rozumujesz po zmianie fazy i zera Będziesz miał odwrotne obroty.

Moderowany przez ROBSON33:

bagrowski59 napisał:
    i dobrze rozumujesz po zmianie fazy i zera Będziesz miał odwrotne obroty.

Kolego zastanów się co piszesz, a jak nie do końca wiesz to poczekaj niech się inni wypowiedzą :idea:

A regulamin mówi zabronione jest:
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu

Czyli dziś zarobił Kolega ostrzeżenie :|

• #10 11946373
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    bagrowski59 napisał:
    po zmianie fazy i zera Będziesz miał odwrotne obroty
    - od kiedy?
  • #11 11947131
    bagrowski59
    Poziom 16  
    No faktycznie chodzi o zamianę jednego przewodu zasilającego z jednym z przewodów mostka moja kulpa SORY
  • #12 11948034
    Boxer King
    Poziom 10  
    Dzięki koledzy działa tylko od razu szybko startuje czy znacie jakiś tani sposób regulacji obrotów takich silników. Sądzę że można to zrobić za pomocą falownika ale zaglądałem na rożne strony i widziałem że takie urządzenie jest drogie może ktoś zna tani sposób na regulacje obrotów, albo gdzie można kupić tanie falowniki jestem otwarty na wszystkie pomysły.
  • Pomocny post
    #13 11948296
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Boxer King napisał:
    Sądzę że można to zrobić za pomocą falownika
    Sądzę, że nie mozna. Jak nie wierzysz to podłącz pod prąd stały.
    Kup sobie najprostszy regulator obrotów silnika na triaku, albo nawet przerób ściemniacz.
    Oczywiście to nie zapewni dobrej regulacji przy zmiennym obciążeniu - wtedy potrzebujesz np. TDA1085 i wykorzystujesz prądniczkę tachometryczną.
    Nie wiem dlaczego klepiemy temat po raz kolejny, niedawno była podobna dyskusja. Albo nawet kilka.
  • #14 11950741
    Boxer King
    Poziom 10  
    Znalazłem gotowy regulator AVT1007 B REGULATOR OBROTÓW SILNIKA ELEKTRYCZNEGO tym bym mógł regulować obroty silnika ale teraz interesuje mnie kwestia czy da się za pomocą tego albo jakiegoś innego urządzenia sterować ten silnik ale tak aby można było to robić za pomocą sterownik PLC ponieważ posiadam taki sterownik firmy moeller i chciałbym skonstruować sterowanie takiego silnika za pomocą PLC może panowie mają jakieś propozycje?
  • #15 11953183
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Pewnie można. Pomiar częstotliwości napięcia z prądniczki tachometrycznej jako wejście (ew. po wzmocnieniu), kąt załączenia triaka jako wyjście. Ewentualnie sterowanie potencjometrem cyfrowym włączonym zamiast obecnego mechanicznego w układzie powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał podłączyć silnik z pralki Polar PTL 1109 do szlifierki, jednak otrzymał ostrzeżenia o niebezpieczeństwie związanym z wysokimi obrotami silnika. Po dyskusji z forumowiczami, zrezygnował z pomysłu na szlifierkę i postanowił uruchomić silnik w celu przetestowania go w innej pralce. Ustalono, że silnik jest komutatorowy i nie wymaga kondensatora rozruchowego. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące podłączenia silnika według schematu oraz zmiany kierunku obrotów poprzez zamianę przewodów. W dalszej części rozmowy poruszono temat regulacji obrotów silnika, sugerując użycie regulatora na triaku lub falownika. Użytkownik znalazł regulator AVT1007 i zapytał o możliwość sterowania silnikiem za pomocą sterownika PLC, co spotkało się z pozytywnym odzewem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA