logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo podłączyć silnik 230V 1100W od kosiarki do szlifierki?

Enginm 25 Mar 2018 00:50 1668 10
REKLAMA
  • #1 17125822
    Enginm
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, nie znam się dobrze na elektronice itd ja klepie nożyki , jednak z czegoś muszę zbudować szlifierkę. Mam silnik od kosiarki 230v 1100W Kondensator jest podłączony , chociaz jest lekko poturbowany i myślę czy go nie wymienić , jak mam rozpoznać gdzie jest - i + , i czy nie zepsuje czegoś gdy podłącze odwrotnie? Czytałem że wtedy silnik będzie się kręcił w innym kierunku , regulacja obrotów by się też przydała , a nie wiem jak to wszystko podłączyć , mógłby mi ktoś pokazać jakiś schemat lub po prostu opisać co i jak ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17125985
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam,
    W silnikach prądu przemiennego nie występuje pojęcie (+/-) .
    Kondensator rozruchowy montujemy o takich samych parametrach i wpinamy w złącza te same i nie ma znaczenia czy zamienimy miejscami przewody wychodzące z kondensatora.
    Po to żeby zmienić kierunek obrotów należy zamienić końce uzwojeń silnika.
    Regulacja obrotów jedynie na pomocą falownika.
  • REKLAMA
  • #3 17127240
    Enginm
    Poziom 6  
    A czy taki regulator obrotów się nada ?
    A jak nie to co z tym falownikiem ? Dużo z nim roboty ?
    Do tego jak podłączyć kable do tego ? Gdzie uziemienie ?

PS wiem że jestem kompletnym laikiem w tym temacie , wybaczcie mecze was tak oczywistymi pytaniami
    Załączniki:
    • Screenshot_20180325-185327.jpeg (480.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_20180325_183646.jpg (2.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_20180325_183745.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 17127599
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Enginm napisał:
    regulacja obrotów by się też przydała

Ale w jakim zakresie? Pokazany regulator niestety dla tego silnika (indukcyjny) będzie działał w niewielkim zakresie. Regulacja poślizgiem nieefektywna i niestabilna. Ale też nie wiemy jakie jest zapotrzebowanie.
  • REKLAMA
  • #6 17127612
    Enginm
    Poziom 6  
    Silnik ma 2850 obrotów na minutę , nie musi być dokładnie regulowane , myślałem o zakresie 1000-2850 nie wiem , po prostu to by była przydatna opcja .
    A i nie ma żadnej płytki/klapki z informacjami to silnik od kosiarki .
  • Pomocny post
    #7 17127643
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Więc do szlifierki będzie ok tylko mocowanie kłopotliwe i uzwojenia na wierzchu więc nie wrażliwy na opiłki żelaza.
    Po co zmieniać obroty w szlifierce ? szczególnie stołowej i to z tarczami spiekanymi tego to nie rozumiem .
  • #8 17127744
    Enginm
    Poziom 6  
    Szlifierce taśmowej, a regulacja obrotów po to by nie przypalać drewna. Silnik wiem że jest narażony na opilki , ogarnę odpowiednią osłonę . Jednak nie będę pajacowal z regulacją . A mocowanie nie kłopotliwe są 4 gwintowane otwory M8 dookoła wału . Chce po prostu wiedzieć co do czego podłączyć , czarny kabel to uziemienie czy jak ? A do zielonego i żółtego zasilanie podłączyć ?
  • Pomocny post
    #9 17127814
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Zasilanie podłączasz do kostki czyli czyli przewód fazowy L i neutralny N . Jeżeli ten silnik ma pracować w innym urządzeniu to należy jego obudowę podłączyć z przewodem ochronnym PE (żółtozielony). W kosiarce jest on całkowicie odizolowany poprzez plastikową obudowę.
  • REKLAMA
  • #10 17127855
    Enginm
    Poziom 6  
    Aaaa czyli przewód ochronny (żółto zielony) to uziemienie umieścić go na środkowej części wtyczki , już wszystko rozumiem , wielkie dzięki . Przewód neutralny po prawej a fazowy z lewej . Wszystko dopasować kolorami i będzie git . Z wyłącznikiem se poradzę , dzięki wielkie za pomoc , temat do zamknięcia .
  • #11 17127948
    Enginm
    Poziom 6  
    Aaaa czyli przewód ochronny (żółto zielony) to uziemienie umieścić go na środkowej części wtyczki , już wszystko rozumiem , wielkie dzięki . Przewód neutralny po prawej a fazowy z lewej . Wszystko dopasować kolorami i będzie git . Z wyłącznikiem se poradzę , dzięki wielkie za pomoc , temat do zamknięcia .

Dodano po 26 [minuty]:

Dzięki internetowi , inteligencji i pomocy użytkowników .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak prawidłowo podłączyć silnik 230V 1100W od kosiarki do szlifierki. Odpowiedzi wskazują, że w silnikach prądu przemiennego nie ma pojęcia (+/-), a kondensator rozruchowy można wymienić na taki o podobnych parametrach. Aby zmienić kierunek obrotów, należy zamienić końce uzwojeń silnika. Regulacja obrotów jest możliwa za pomocą falownika, jednak niektóre regulatory mogą nie działać efektywnie z silnikami indukcyjnymi. Użytkownik planuje używać silnika w szlifierce taśmowej, gdzie regulacja obrotów jest istotna, aby uniknąć przypalania drewna. Podłączenie zasilania powinno być zgodne z kolorami przewodów: fazowy (L) i neutralny (N), a przewód ochronny (PE) należy podłączyć do obudowy silnika. Użytkownik uzyskuje pomoc w podłączeniu i zrozumieniu schematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA