logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik ze starej pralki automatycznej ?

kojak3565077 07 Paź 2024 14:40 930 7
REKLAMA
  • #1 21254012
    kojak3565077
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Posiadam silnik niewielkiej mocy prawdopodobnie jest on wyciągnięty ze starej pralki "frania". Silnik jest 230V 50HZ natomiast nie pisze na nim mocy ponieważ tabliczka znamionowa jest wytarta. Podłączyłem go wg. schematu zamieszczonego poniżej na obroty prawe:
    Schemat podłączenia silnika ze starej pralki frania z różnymi opcjami obrotów.
    Próbowałem podłączenia przez kondensator rozruchowy 400 V 10 µF oraz 20 µF. Na obrotach wolnych działa bardzo dobrze. Natomiast przy podłączeniu go na obroty szybkie silnik nie ma aż tak dużej mocy i można go bez problemu zatrzymać ręką nawet przy swojej maksymalnej szybkości (przy kondensatorze 10 µF) natomiast przy 20 µF nie rozpędza się i buczy. Kolory w silniku który posiadam są inne niż te załączone na obrazku. Czym to może być spowodowane że silnik na dużych obrotach nie ma takiej siły?
  • REKLAMA
  • #2 21254048
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1114
    kojak3565077 napisał:
    Posiadam silnik niewielkiej mocy prawdopodobnie jest on wyciągnięty ze starej pralki "frania".

To nie jest silnik pralki "Frania" ale jakiejś automatycznej - może klasyki czyli Polar PS 663 BIO albo jakiejś nowszej.
    kojak3565077 napisał:
    Czym to może być spowodowane że silnik na dużych obrotach nie ma takiej siły?

Złym podłączeniem, uszkodzeniem uzwojeń - poszukaj tematów o Polar PS663 BIO albo podobnych i zobacz na schemacie jak jest łączony silnik.
    Sprawdź rezystancje między wyprowadzeniami tej wtyczki.
  • REKLAMA
  • #3 21254117
    kojak3565077
    Poziom 8  
    Możliwe, że z innej pralki. Nie bardzo wiem, co mogłem źle podłączyć, bo nie ma tutaj zbyt wiele? Czy silnik ma uzwojenia uszkodzone?
    Schemat połączeń elektrycznych z oznaczeniami N i L1.
  • #4 21254322
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    kojak3565077 napisał:
    Możliwe, że z innej pralki. Nie bardzo wiem, co mogłem źle podłączyć, bo nie ma tutaj zbyt wiele? Czy silnik ma uzwojenia uszkodzone?
    Schemat połączeń elektrycznych z oznaczeniami N i L1.

Witam !
    Źle podłączyłeś, skąd taka numeracja ?
    Połącz tak jak na pierwszym schemacie który pokazałeś.
  • REKLAMA
  • #5 21254363
    kojak3565077
    Poziom 8  
    Numeracja przypadkowa, nie można podłączyć kolorami jak na schemacie, bo w moim silniku są inne.
  • Pomocny post
    #6 21254461
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1935
    Więc wstaw zdjęcia silnika i wyprowadzeń, oraz rezystancje pomiędzy wyprowadzeniami, każde z każdym. Silnika nie podłącza się na chybił trafił.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21255895
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    kojak3565077 napisał:
    Posiadam silnik niewielkiej mocy prawdopodobnie jest on wyciągnięty ze starej pralki "frania"

Silniki do polskich pralek ( PS663,LUNA,GRACJA, DALIA ,DIANA) miały dane znamionowe wytłoczone na tarczach łożyskowych.
    kojak3565077 napisał:
    Próbowałem podłączenia przez kondensator rozruchowy 400 V 10 µF oraz 20 µF.

W pralkach przeważnie stosowane były kondensatory 16 µF.
    Wskazane zdjęcie silnika oraz kostki połączeniowej o czym kol. wyżej pisał.
  • #8 21286343
    kojak3565077
    Poziom 8  
    Ok przemierzyłem wziąłem tam gdzie suma omów jest najmniejsza i działa jak należy dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia silnika z nieznanej pralki automatycznej, który działa na 230V 50Hz. Po podłączeniu silnika zgodnie z zamieszczonym schematem, zauważył, że przy niskich obrotach działa poprawnie, ale przy wysokich nie ma wystarczającej mocy, co pozwala na zatrzymanie go ręką. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że silnik może pochodzić z pralki Polar PS 663 BIO lub innej automatycznej, a problem może wynikać z błędnego podłączenia lub uszkodzenia uzwojeń. Wskazano na konieczność sprawdzenia rezystancji między wyprowadzeniami oraz użycia kondensatorów o odpowiedniej pojemności, zazwyczaj 16 µF. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, mierząc rezystancje i dokonując właściwego podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA