logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór między łączem symetrycznym 3 Mb/s a ADSL 6 Mb/s/256 kb/s dla 22 osób

GladiroR 12 Gru 2007 22:08 3954 5
REKLAMA
  • #1 4581510
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Chciałem zapytać się Was odnośnie łączy. W tej chwili mam za 5 stówek łacze symetryczne 3 Mb/s. za 250 zł mogę mieć łącze 6 Mb/s / 256 kb/s.

Większość ludzi głównie korzysta z downloadu. I niestety zaczynają się problemy z tym, bo na 22 osoby 3 Mb/s symetrycznego w dzisiejszych czasach to troche mało :/ Nie mam za dużo kasy żeby szaleć i brać 10 Mb/s symetrycznego. Jak uważacie - opłaca się wziąść te 2 łacza w cenie 750 zł razem i złączyć je ze sobą?? A możecie macie jakieś inne propozycje?
  • REKLAMA
  • #2 4581716
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wysyłanie bardzo małe - P2P lub nawet VoIP je momentalnie zapcha.
    Do dalszego podziału to raczej kiepski pomysł.

Sensowna konfiguracja podziału ruchu na takich łączach też nie będzie prosta. Chyba, żeby iść na proste rozwiązanie - wybrane usługi (np. WWW, poczta, e-mail itd.) na łącze symetryczne, a reszta na asymetryczne (głównie pewnie P2P).
  • REKLAMA
  • #3 4581766
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Właśnie o coś takiego mi chodzi, żeby tak to podzielić, bo wtedy wykorzystałbym porządnie te 2 łącza. I ludzie byliby zadowoleni bo mieliby lepsze transfery. A można zrobić coś takiego, że przeglądanie stron www dla symetrycznego, a ściąganie P2P, P2M i ściąganie plików po http na łącze ADSL??
  • REKLAMA
  • #4 4582102
    james bond 007
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Rowiązaniem będzie postawienie routera sprzętowego na linuxie lub jakiejś platformie np.Routerboard,Alix,Wrap.Wtedy przekierowujesz usługi
    Przykładowo:
    WAN1(ADSL) P2P i inne zapychacze łącza
    WAN2(Symetryk)WWW, poczta,voip
  • REKLAMA
  • #5 4588841
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    GladiroR napisał:
    Właśnie o coś takiego mi chodzi, żeby tak to podzielić, bo wtedy wykorzystałbym porządnie te 2 łącza. I ludzie byliby zadowoleni bo mieliby lepsze transfery. A można zrobić coś takiego, że przeglądanie stron www dla symetrycznego, a ściąganie P2P, P2M i ściąganie plików po http na łącze ADSL??

Raczej odwrotnie. P2P dajesz na symetryka bo tam upload pchają a down mnieszy. Ogólnie nalerzy trzymać się zasady
    Ruch zdefiniowany- WWW, ftp, poczta, dns + parę innych markujemy i to kierujemy na DSL
    reszta niezdefiniowana p2p i inne śmieci na symetryka.
    Na dsl upload będzie zajęty góra do 200 kb/s
    Na symetryku odpowiednio kształtując ruch obciążysz go równomiernie.
    Pasma dla poszczególnych klientów dajesz inne na DSL i inne na symetryk. NP
    down na oba interfejsy 1 mb/s
    up na DSL - 240 kb/s ( poczta będzie lepiej śmigać i www)
    up na symetryk 180 kb/s ( poobserwować i ew. skorygować)
  • #6 4595678
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Mi przy dobrym podziale na 4096/512 starcza na 66 uzytkownikow :)
REKLAMA