logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neo 1024/256 - ile komputerów obsłuży przy 15 użytkownikach z AP i WiFi?

karina 21 Mar 2006 11:30 2096 15
REKLAMA
  • #1 2439921
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Jak w temacie - na ile max komputerów można podzielić takie łącze? ( myślę o zastosowaniu Ap + karty wifi u klientów. p2p wchodzi w grę przy czym zdefinuję priorytet na routerze..
    Czy obsłużyt mi takie łącze około 15 +- 3 użytkowników ??
  • REKLAMA
  • #2 2439935
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Obsłuży - komfort działania będzie zależny od tego w jaki sposób klienci będą korzystać z sieci.
    Jeśli będzie kilku maniaków P2P (wystarczy nawet 1), to bez podziału pasma będzie kiepsko działać.
  • #3 2439944
    West5
    Poziom 15  
    Na pewno obsłuży ale kwestia jest inna czy wystarczy ci limitu ??? Jak twoi użytkownicy zaczną ciągnąć to zapewnie limit szybko zostanie wykorzystany
    Osobiście doradzał bym ci DSL 1024 nie masz limitu nie nadstawiasz karku masz stałe Ip tylko niestety masz większy abonament
  • #4 2440165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2440472
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Czyli mówicie że DSL 1024 sprawdzi się ???
    A czym najlepiej podzielić pasmo ??
  • REKLAMA
  • #6 2440984
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    lepiej doplacić niewiele wiecej do 4mbit i dostać 512 uploadu. Na takim czymś z managerem pasma spoko 30 userków. A skok z 1024 do 4096 i upload z 256 na 512 za 130zł nie opłaca się ?
  • REKLAMA
  • #7 2441498
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Najlepiej podzielić na jakimś najprostszym serwerze. Będzie to najtańsze rozwiązanie. Możesz równierz użyć jakiegoś bardziej zaawansowanego routera z zarządzaniem pasmem ale jest to bardziej kosztowne.

Co do DSL to najtrafniejsze rozwiązanie, ale jak już byś miał zakładać to tak jako koledzy doradzają 4000 lub 8000 ,między 4 a 8 jest 70 PLN różnicy a masz 2 razy więcej :D

POZDRO
  • #8 2441772
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Kwestia dogadania się z użytkownikami, jeśli łącze będzie używane tylko do przeglądania stron www, poczty email i okazjonalnego ściągania większych plików, to nawet prędkość neostrady 512kb spokojne wystarczy aby obsłużyć 10 użytkowników.
  • #9 2441885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2442056
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    marcin_koniuszko napisał:

Co do DSL to najtrafniejsze rozwiązanie, ale jak już byś miał zakładać to tak jako koledzy doradzają 4000 lub 8000 ,między 4 a 8 jest 70 PLN różnicy a masz 2 razy więcej :D

pozdrawiam

Drogi kolego jeśli byś miał sieć lokalną byś dokładnie wiedział jak ważny jest upload. 640 przy 8000 downloadu to ZDECYDOWANIE ZA MAŁO by sieć pracowała stabilnie i jakoś wykorzystywała łącze. Sam mam DSL-a i wiem jak on reaguje na zbyt duzy upload. Przy uploadzie na poziomie 40k ( z 64 ) już moge zapomnieć o wyssaniu 4 mbit. To samo będzie się dziać przy DSL-u 8 mbit. W jego przypadku upload na poziomie 50-60k ( z 80 ) sprawi że z łącza wyssasz co najwyzej 4-5 może w porywach do 6 mbit.
    A jak wiadomo sieć pochłonie każde ilości uploadu.
    Więc po co płacić za coś czego nie można wykorzystać wtedy gdy jest najbardziej potrzebne? Bo co mi z tego ze zostane sam w nocy i wyssam te 8mbit.

W opcji DSL-a ( musi to juz być adsl2 badz 2+ bo tylko on gwarantuje takie przesyły ) 15mbit sytuacja jest jeszcze gorsza. Pomimo zwiększenia w niej uploadu do 800 ( 100k ) by wyssać te 15mbit potrzebowałbyś około 40K wolnego uploadu... A po p2p gdzie jest w grom prob nawiązan połączen kupe kontrolnych ramek wzrasta to do około 60k.
    Co ty na to ?
  • #11 2442133
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2442186
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Czy masz DSL-a ? Czy masz sieć lokalną?

Tłumaczę Ci że w szczycie gdy te 8mbit jest najbardziej potrzebne GUCIO z niego będziesz miał... Bo zjedzą Cie wysyłem. A DSL reaguje w nastepujący sposób:
    - zaczynamy ssanie ( idzie nam full )
    - zapuszczamy wysył
    - widzimy jak w miare wzrostu wysyłu spada nam ssanie
    na moim łączu ( 4mbit 0,5 mbit ) przy odpaleniu DC++ i puszczenie wysyłu na maksa ściąganie spada do około 120-160K ( 340-360k idzie precz bo łącze nie ma siły uploadowania )
    - załączamy stopniowo ograniczenie wysyłu...
    Dopiero przy wolnych 30K wysyłu ( czyli 50% tego łącza ) ssanie znów osiąga 500k.

Jaki z tego morał ?

Że w godzinach szczytu gdy właśnie bedziesz potrzebował tych 8mbit tyle nie dostaniesz gdyż łącze bedzie zawalone UPLOADEM - skypowcy p2p-rowcy, kamerkarze gracze on line... Skutecznie zablokują Ci wykorzystanie tego lącza choćby w 60% i to WŁAŚNIE WTEDY GDY JEST NAJBARDZIEJ POTRZEBNE.

Opcja z 15mbit jest jeszcze gorsza. I wypada jeszcze negatywniej. Nie bój się tepsa wiedziała co robi. A to że ich łącza tną download zamiast ciąć po równo up i dl co by pozwoliło maksymalnie wykorzystać łącze to cóż - pretensje do nich.

Pisze Ci to z doswiadczenia posiadania sieci. Piszę Ci to z doświadczenia posiadania DSL-a.

Pozdrawiam.
  • #13 2442201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2442246
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    tak wiem co to jest HTB wiem także co to jest Quality of service i wiedz że wiem co to jest priorytetowanie usług

Ale przeczytaj jeszcze raz to co napisalem wyżej ....
    czy bedziesz mial htb z sfq i inne bardziej wydajne skrypty

DSL_A NIC TO NIE OBCHODZI !!!

ZROZUM - bedzie wysył ( po www ftp czym kolwiek ) na poziomie 70% lącza ( a co to jest 640 na 30 osob ) to już ZAPOMNIJ o swoich 8 mbit.
    DSL da Ci wtedy może 5 moze ciut wiecej ciut mniej. Wtedy gdy jest Ci ten transfer najbardziej potrzebny. w godzinach szczytu.
    Kumasz to ?

I ani HTB z linuxowego serwera ani QoS w sprzecie Cisco za 50tyś ani inne wszelkie wynalazki nie pomogą Ci byś ssał i wysyłal 95% na DSLU
    taka specyfika łącza - jesteś cięty od góry.

A poblokuj ludziom wszystko to zobaczysz jak szybko zrezygnują.
  • #15 2442341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2442831
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    tnąc komuś do 0,2 nigdy nie wykorzystasz 8mbit :) Bo www tyle nie potrzebuje.

Drugą sprawą tnąć upload scinasz mozliwosci downloadu ( bo jak zapewne wiesz jest to scisle ze sobą powiązane ) więc ponownie nie dasz rady wykorzystać łącza.

Pracowałem na slackware htb+sfq i wiem ze trzeba tak skonfigurować sieć by pierw szedł wysył - skype - www - poczta. Ale i to zjada swoje powodując przy tak znacząco asymetrycznym polączeniu niemożność wyssania 100%. A to ze masz proxy i stronki smigają to już inna bajka.

Naprawdę nie zamierzam sie kłucić bo nie od tego jest forum. Moje zdanie jest takie że w tych opcjach by nadawało się to do sieci powinno być 8000/1000 15000/2000 i wtedy polecam każdemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podziału łącza Neo 1024/256 na około 15 użytkowników korzystających z Access Pointa i kart WiFi, z uwzględnieniem P2P i priorytetyzacji ruchu na routerze. Wskazano, że Neo 1024/256 może obsłużyć maksymalnie około 3 użytkowników przy umiarkowanym korzystaniu, a komfort działania zależy od sposobu użytkowania sieci, zwłaszcza obciążenia uploadem przez P2P. Zalecane jest rozważenie łącza DSL 1024 lub lepszego (np. 4 Mb/s z uploadem 512 kb/s), które oferuje stałe IP i brak limitu transferu, co jest korzystne przy większej liczbie użytkowników. Wskazano, że asymetria łącza i ograniczony upload znacząco wpływają na efektywność wykorzystania pasma, szczególnie przy intensywnym P2P. Zarządzanie pasmem (QoS, HTB, SFQ) może pomóc, ale nie rozwiąże problemu ograniczonego uploadu w godzinach szczytu. Optymalnym rozwiązaniem dla większych sieci są łącza symetryczne (np. DSL ADSL2+ 8 Mb/s lub 15 Mb/s z wyższym uploadem), które lepiej radzą sobie z obciążeniem i zapewniają stabilność. Podział pasma można realizować na prostym serwerze lub zaawansowanym routerze z zarządzaniem ruchem, jednak koszty rosną wraz z zaawansowaniem sprzętu i przepustowością łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA