logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III dużo pali LPG. Instalacja gazowa bez komputera.

Royals 16 Lut 2005 17:50 6236 22
REKLAMA
  • #1 1235284
    Royals
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam golfa III 1,8 jednopunkt założyłem instalacje gazową prostą bez komputera iemulatorów parownik BRC-nowy, mikser Bosch-nowy centralka sterująca , reszta zrobiona na przekaźnikach tzn. sąda zmasowana przez przekaźnik, wtrys przez przekaźnik po plusie po zapłonie rozłącza oczywiście na gazie tak aby automatycznie kasować błędy. Spalanie jest w trasie przy spokojnej jeździe i na ubogich nastawach 11-12 litrów w mieście ok. 14-16 litrów.
    Rózne są opinie niewiem czy dokładać kopuer i emulator czy nie.
  • REKLAMA
  • #2 1235313
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Na trasie powinien się zmieścić w 9l/100 - dokręć trochę dławik na tym grubym węzu parownik - mixer.
  • #3 1235348
    Royals
    Poziom 11  
    to już robiłem jest na bardzo ubogich nastawach a jak mu popuszczcze to czołg 14-15 w trasie 18 w mieście regulowałem i parownik i tą śrubą.
  • #4 1235673
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Instalacja LPG to takie śmieszne "ustrojstwo" że musi być wyregulowane "w sam raz" bo przy heroicznym oszczędzaniu będzie żarło dużo, proponuję poprawnie wszystko ustawić , z grubsza po tym co piszesz wygląda na żle ustawiony wydatek reduktora albo żle dobrany mikser.
  • REKLAMA
  • #5 1236071
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    a mi sie wydaje na 90%ze jest to wina uszkodzonej membrany w parowniku.
  • #6 1236270
    Royals
    Poziom 11  
    parownik jest nowy samochód pracuje równo na wolnych obrotach , ładnie zapala idziała na regulacje ale itak nie mozna zejść w trasie ponizej 12l a wmieście ponizej 15
  • REKLAMA
  • #8 1266336
    MarianAgatka
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    należy sprawdzic jak jest mikse i jak jest zamontowany to ma bardzi duży wpływ Glof jest bardzo czułu sprawdzałem u siebie
  • #9 1268257
    zbyszek lublin
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    moze z sonda cos nie tak miałem podobnie
  • #10 1268319
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    sprawdz szczelnosc mixera w miejscu jgo zamontowania i wezy
  • #11 1268931
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    brak emu spowodowało takie zuzycie gazu
  • #12 1270222
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    tomekb napisał:
    brak emu spowodowało takie zuzycie gazu

Tez tak mysle, ECU nie dostaje sygnalu z sondy lambda (napisales, ze jest zmasowany) i przechodzi w tryb awaryjny przyjmujac parametry domyslne. Czasami lepiej jest dolozyc prosty emulator sondy lambda(samemu mozna zrobic za 10zł) i ECU bedzie dostawalo prawidlowy sygnal sondy od emulatora. Poza tym nie musisz dokladac wyrafinowanej elektroniki, wystarczy prosty attuator + sterownik sterowany sygnalem sondy lambda. Ciezko jest wyregulowac reduktor tak, zeby charakterystyka w calym zakresie obrotow byla liniowa i mieszanka stechiometryczna, ale po dokladnej regulacj da sie tak wyregulowac, zeby w w wiekszym obszarze byla prawidlowa. Nie wiem jaki masz uklad zaplonowy, ale jak masz mozliwosc regulacji ststycznego kąta wyprzedzenia zapłonu to możesz trochę wyprzedzić zapłon o kilka stopni, gaz ma wiekszą liczbę oktanową więc nie powninno być stuków detonacyjnych a poprawi się elastycznośc i spadnie spalanie.
  • Pomocny post
    #13 1271269
    MarianAgatka
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    dotyczy zaponu ustawienia zakres reg wynosi od 3 do 9 stopni dla danego samochodu przed GMP a sterownik ustala wartosc zależna od patametrów obciążenia ma do tego zakres 60 stopni należy ustawic oko 6 stopni ma byc ok
    dotyczy spalania nalezy zrobic resetowanie sterownika po wył zapłonu ten sterownik jest bardzo czuły jak ma w pamieci usterki zapisane jako bład

jeżeli nie chcesz drogi panie montowac elektroniki to nie jest konieczne golf jednipunkt może pracowac bez tego nieszczęscia

ja bym podłączył tak
    1.w czasie działania gaz rozłaczanie wtryskiwacza warunek konieczny
    2.dodatkowo rozłaczanie pompy paliwa zabezpieczenie zużycia.
    3.rozłaczanie p wyłączeniu zapłonu reset sterownika .
    4zostawic sonda lambda tak jak jest nie zmieniac po co
    5.sprawny reduktor
    6. do ustalenia ilosci oraz osiągów jest sruba reg przykrecisz to mniej pali jkak ustawisz tak pojedziesz jest zasada ustawienia
    7 bardzo istotny jest mikser jak jest zamontowany tam jest podkładka i różnie jast montowana to nalezy dobrać istotne jest fi otwór jaki jest golf ja Spotkałem różnie 36,34, ja mam 32 jest dobrze pali 9 na 100 na 36 palił 11
  • #14 1273181
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    witam
    ja bym wyregulował go na analizatorze (idealnie tak jak trzeba) nie ubogo i bogato.
    można by dołożyć elektronikę , ale dobrą (o ile sonda lamda jest sprawna)
    pozdrawim
  • #15 1273246
    Royals
    Poziom 11  
    Dzięki za porady mam jeszcze jedno pytanie chodzi o ten prosty emulator jak go zrobić czy można jakiś schemacik.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie czym ten prosty sterownik ma sterować i gdzie ma być wpięty jeżeli to jest prosta instalacja regulacja gazu reęczna
  • #16 1274330
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 97
    Royals z tego co się orjętuję to niestety przepisy dotyczące montażu gazu w samochodach z wtryskiem benzyny znacząco się nie zmieniły i dlatego zamontowane instalacje do takich aut po 1 04 2002r. powinny mieć zamontowany komputer gazowy.Jeżeli już zdecydujesz się na zamontowani takowegoż to proponowałbym ci Bingo M polskiej produkcji z KME specjalnie zaprojektowanego do Monoboscha.Pozdro.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #17 1274400
    tomserwis1
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam.Osobiście takim autem nie jeżdziłbym bez dobrej elektroniki.Jak mi ktoś powie że prawidłowy skład ustawi na śrubie to życze mu powodzenia.W tym systemie sterowania benzyny po gazie konieczne jest ustawienie masy na sygnał z sondy poniewarz po jakimś czasie na benzynie nie będzie nam nawet odpalał.Pozdrawiam Tomek
  • #18 1312674
    blablakx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niestety do samochodów na wtrysku zalecana jest instalacja II generacji, w której skład naturalnie wchodzi sterownik\komputer (jak zwał tak zwał). Wiadomo, że jeśli nie założono sterownika to chodzilo o oszczędność, ale taka oszczędność jest często iluzoryczna.
    Ja założyłbym sterownik - nawet jakiś sprawny, używany.
  • REKLAMA
  • #19 1314351
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Niestety masz problem z sondą na 100%, twoja instalacja nie jest przystosowana do pracy z prawdziwym elektronicznie sterowanym silnikem. Sonda analizuje że są za suche spaliny i ładuje więcej paliwa tzn gazu, bo jak przełączysz na poaliwo to dzała na pewno bez zarzutu. Tak więc tylko inna generacja instali gazowej.
  • #20 1376278
    pedro220
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Moje BMW E36 318i pali w trasie 10,5l/100km i w mieście 14-16l/100km (LPG).
    Wydaje mi się że nie jest to jakieś wygórowane spalanie biorąc pod uwagę moją ciężką noge.
  • #21 1386127
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Trzeba to dobrze wyregulować czyli znależć optymalne ustawienia. Wykręć śrubę registra na około 1/4-1/3 i wtedy ustaw bieg jałowy na reduktorze i ozbacz co się będzie dizało. jak za dużo to wkręć troszeczkę register nie iwęcej jak pół obrotu (zalecane po 1/4) i ewentualnie skoryguj reduktor. na reduktorze regulacja zachowuje się w ten sposób że jest pewne określone połozenie śruby gdzie silnik osiaga maksimum obrotów i płynnie pracuje, jak pokręcisz w lewo lub w prawo to będzie zwalniał. Trzeba go ustawić możliwie blisko tego maksimum.
  • #23 1987112
    Royals
    Poziom 11  
    przedewszystkim nie każda instalacja LPG wspólpracuje z komp. samochodu po którejś wymiane komp. LPG pomogło

Podsumowanie tematu

✨ Golf III 1.8 z jednopunktową instalacją LPG bez komputera i emulatorów, wyposażony w nowy parownik BRC oraz mikser Bosch, wykazuje wysokie zużycie gazu (11-12 l/100 km na trasie, 14-16 l/100 km w mieście). Problem może wynikać z nieprawidłowej regulacji reduktora, złego doboru lub montażu miksera, uszkodzonej membrany parownika lub braku odpowiedniej elektroniki sterującej. Brak sygnału z sondy lambda do ECU powoduje przejście w tryb awaryjny i zwiększone spalanie. Zalecane jest dokładne wyregulowanie instalacji na analizatorze spalin, ewentualne dołożenie prostego emulatora sondy lambda lub sterownika gazowego, który poprawi sygnał do ECU i umożliwi lepszą kontrolę mieszanki. Regulacja statycznego kąta wyprzedzenia zapłonu o kilka stopni może poprawić elastyczność silnika i zmniejszyć spalanie. W instalacjach LPG do silników z wtryskiem benzyny zalecane jest stosowanie sterowników II generacji, np. polskiego sterownika Bingo M firmy KME, dedykowanego do systemu Monobosh. Ręczna regulacja instalacji wymaga precyzyjnego ustawienia śruby registra i reduktora, a także sprawdzenia szczelności miksera i układu podciśnieniowego. Resetowanie sterownika po wyłączeniu zapłonu pomaga usunąć błędy i poprawić działanie systemu. W przypadku braku elektroniki i emulatorów, instalacja może działać, ale z gorszą efektywnością i wyższym zużyciem LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA