logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1.6 Bosch Mono-Motronic +LPG - nieregularne obroty i gaśnięcie silnika

adak71 16 Lut 2005 19:25 3172 6
REKLAMA
  • #1 1235623
    adak71
    Poziom 11  
    Witam mam dylemat w polonezie 1.6 system bosch mono-motronik +LPG ciezko odpala,po odpaleniu i puszczeniu pedalu gazu zmieniaja sie obroty ,silnik na niskich obrotach nieregularnie pracuje i gasnie zaznacze ze z chwila gdy to sie dzieje zapala sie kontrolka od silnika na desce .Po nacisnieciu na pedal gazu kontrolka gasnie.Takie objawy zachodza niezaleznie od tego czy pracuje na benzynie lub na gazie. Sprawdzalem zespol wtryskowy :mialem podejrzenie co do wylacznika biegu jalowego lecz ok.Swiece i przewody sa nowe jednakze podejrzewam cewke wysok.napiecia ,lub modul, lecz modulu chyba komputer nie diagnozuje .Czy ktos z Szanownych Kolegow mial podobny problem .Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1235905
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Wydaje się że jadnak brak styku jałowego może powodować nierówną pracę na b.jał. a ponadto sonda lambda lub przestawiony potencjometr przepustnicy,nieszczelność w kolektorze ssącym.
  • REKLAMA
  • #3 1235992
    adak71
    Poziom 11  
    Jesli chodzi o potencjometr przepustnicy sprawdzalem go jedynie omomierzem ,co do ewentualnych nieszczelnosci sprawdzalem samostartem nie mialem roznicy pracy ,tylko sondy nie sprawdzilem -nie mam testera jedno co zrobilem to wypialem ja ze zlacza inic sie nie zmienilo takie same mam objawy jak opisalem .
  • #4 1240693
    bpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Pomiędzy linką od licznika prędkości a skrzynią biegów jest takie ustrojstwo, które nie wiem jak się nazywa jednak ostatnio to wymieniałem bo miałem całkiem podobne objawy. Okazuje się, że urządzenie to podaje impulsy do komputera auta, a ten z kolei prawdopodobnie na ich podstawie reguluje wolne obroty.
    Wybaczcie, że używam niefachowej terminologi ale to nie moja działka. Miałem taki przypadek więc podsuwam na co trzebaby zwrócić uwage.
    Może jakiś fachowiec opowie o tym bardziej rzeczowo? ;)
  • REKLAMA
  • #5 1240974
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    jak silnik nie diagnozuje to sprawdz przekaznik wtrysku z tamtąd jest zasilane gniazdko diagnostyczne a w silniczku od wolnych obrotów są styki własnie do nich rozbierz silniczek obejrzyj i przeczysc jak beda jakies kawałki plastiku to wymien
  • REKLAMA
  • #6 1240985
    adak71
    Poziom 11  
    Byc moze chodzi Ci bpiq o czujnik predkosci jego nie sprawdzalem ale zaraz to zrobie .Dzieki pozdrawiam.

Dodano po 11 [minuty]:

Co do silniczka wolnych obrotow to rozbieralem go,poniewaz mialem obiekcje do czujnika wolnych obrotow nie za kazdym razem po nacisnieciu bylo przejscie oczyscilem mu slizgi i ok. lecz zmian w pracy silnika nie bylo.Sprawdze rowniez przekaznik tak jak radzisz .Pozdrawiam
  • #7 1241153
    bpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Tak dokładnie - czujnik prędkości. Na 100% ma on wpływ na obroty silnika.

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie 1.6 z systemem Bosch Mono-Motronic i instalacją LPG występują problemy z ciężkim odpalaniem, nieregularnymi obrotami na biegu jałowym oraz gaśnięciem silnika. Objawy pojawiają się zarówno na benzynie, jak i na gazie, a podczas ich występowania zapala się kontrolka silnika, która gaśnie po naciśnięciu pedału gazu. Sprawdzono zespół wtryskowy, wyłącznik biegu jałowego, świece, przewody oraz czujnik wolnych obrotów (silniczek), który po oczyszczeniu nie poprawił pracy silnika. Podejrzewane są cewka wysokiego napięcia, moduł zapłonowy oraz sonda lambda. Wskazano również na możliwe przyczyny takie jak brak styku wyłącznika biegu jałowego, przestawiony potencjometr przepustnicy, nieszczelności w kolektorze ssącym oraz uszkodzony czujnik prędkości pojazdu, który wpływa na regulację obrotów silnika przez komputer. Zalecane jest sprawdzenie czujnika prędkości, przekaźnika wtrysku oraz dokładne oczyszczenie i kontrola silniczka wolnych obrotów.
REKLAMA