logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana anteny pokojowej na zewnętrzną - jaki model ?

skaktus 20 Lut 2013 17:36 5193 24
REKLAMA
  • #1 11961812
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witam.

W domo posiadam "zwykłą" antenę pokojową marki "no-name" z wbudowanym wzmacniaczem. Mimo że antena nie jest najlepsza, pozwala na odbiór wszystkich dostępnych kanałów telewizji cyfrowej jak również 8 kanałów czeskich TV oraz 8 radiowych.
    Antena ustawiona jest w pokoju na TV i zapewnia całkiem dobry odbiór, puki ktoś nie stanie na jej drodze (zależna od kanału) lub jej nie przestawi znacznie (wpływa to na 90% kanałów).
    Antenę chcę wymienić na antenę zewnętrzną, ale niestety nie wiem w co celować. Antena będzie zamontowana na balkonie, przy oknie w kierunku którego skierowana jest antena pokojowa.
    Sądząc po jakości odbioru na antenie pokojowej, myślę że antena zewnętrzna nie musi być duża, ewentualnie może posiadać wzmacniacz (obecna pokojowa wymaga maksymalnego ustawienia wzmacniacza aby odbierać wszystkie kanały).
    Czy zatem możecie polecić sprawdzoną konstrukcję, tak aby nie kupować anten niewiadomego pochodzenia i jakości ?
  • REKLAMA
  • #3 11961924
    Mechaniorek
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Najpierw proszę sprawdzić jak daleko jest nadajnik od miejscowości w której pan mieszka. Wówczas można określić czy potrzebna jest z większym wzmacniaczem. Ja sprawdzałem na stronie: www.cyfryzacja.gov.pl. Potem poszedłem do sklepu ze sprzętem TV i tam dobrałem antenę z katalogu. Można również poszukać w internecie jaki wzmacniacz i antenę dobrać do konkretnej odległości.
  • REKLAMA
  • #4 11961949
    skaktus
    Poziom 37  
    Dzięki za linki.

Proszę o info jak obsługiwać pierwszy link - wybieram Państwo, miasto, zaznaczam dany nadajnik i co dalej ? Nie wiem co robię nie tak...

Dokładnie to mieszkam w Nysie, odbieram wszystkie kanały z TV cyfrowej (polskie) oraz kanały czeskie ze względu na bliskość południowych sąsiadów.
  • #5 11961995
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam,
    Mapa zasięgu:
    Po prawej stronie ramka "region"
    Polska->mux 1 - województwo
    i już widzisz jaki zasięg, analogicznie dla MUX 2 i MUX 3 a nawet dla Czech można :D

Mapa terenu
    Zaznaczasz swoje miejsce zamieszkania a potem jak w pierwszym przypadku
    Po prawej stronie ramka "region"
    Polska-> województwo
    Pokaże się linia łącząca twoje miejsce z nadajnikiem
    Możesz po lewej stronie na dole określić wysokość na jakiej będzie antena - ważane
  • #6 11962110
    skaktus
    Poziom 37  
    Z tego co wyklikałem - polskie kanały mam z nadajnika Opole Chrzelice, natomiast czeskie z nadajnika na Pradziadzie oraz Biskupiej Kopie. Odległość około 44 km od najdalszego.

Przeglądając dalej strony, wyszło że warto zakupić anteną taką:

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_A2670.htm

Waszym zdaniem dobrze wybrałem ?
  • REKLAMA
  • #7 11962271
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Jeszcze tutaj masz moc nadawania
    http://www.dipol.com.pl/dane_nadajnikow_tv_naziemnej_w_polsce_bib07.htm

Masz 28 km do nadajnika w Opolu.
    Wszystko "widoczne " bez przeszkód w terenie.
    Opole *Chrzelice* MUX-1 | 46| 100,000 KW
    Opole *Chrzelice* MUX-2 | 34| 100,000 KW
    Opole *Chrzelice* MUX-3 | 43 | 2,500 KW

Podana antena bez wzmacniacza na pewno wystarczy na MUX 1 i MUX 2 z MUX 3 może być problem, ale w razie czego zastosuj wzmacniacz małej mocy płytkowy do anteny + zasilacz - to stosunkowo mały koszt.
    Oczywiście jak chcesz Czech to druga antena potrzebna i tu chyba bez wzmacniacza to się raczej nie da. :D
  • #8 11962316
    skaktus
    Poziom 37  
    Druga antena ? To w takim razie, jak teraz odbieram wszystkie kanały na jednej pokojowej ?
  • #9 11962345
    WP_elewator
    Poziom 25  
    skaktus napisał:
    Druga antena ? To w takim razie, jak teraz odbieram wszystkie kanały na jednej pokojowej ?

Antena którą wybrałeś jest anteną kierunkową - ma dosyć ostry kąt " wejścia" sygnału.
    Jak nastawisz ją na Opole to praktycznie Pragę , chyba masz dokładnie z tyłu anteny, czyli w części najbardziej tłumiącej sygnał. :D

To może pomyśl nad czymś takim :
    http://www.dipol.com.pl/antena_dvb-t_zewnetrzna_ze_wzmacniaczem_signal_A6040.htm

lub

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_wielokierunkowa_saturn_1_ze_wzmacniaczem_A5060.htm

Ja nie stosowałem nigdy takiego rozwiązania i nie wiem czy to zda egzamin
  • #10 11962375
    skaktus
    Poziom 37  
    Hmmm, teraz rozumiem... Czy jest coś bardziej uniwersalnego niż wybrana antena ? Tato uwielbia oglądać kanały z Czech a nie chcę mu zabierać tej opcji.
  • #11 11962405
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Wyżej podałem po rozwagę :D

Podaj oznaczenie tej anteny wewnętrznej - może ustalimy jakie ma parametry.
  • REKLAMA
  • #13 11962530
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Pewnie przodem ustawiona na Pragę ? :D
  • #14 11965935
    skaktus
    Poziom 37  
    A skąd wiesz ? :P

Tak, "przodem" ustawiona jest w stronę Pragi, ale bajer polega na tym, że jak ją odwrócę to nic nie odbiera...
  • #15 11966891
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    No właśnie
    Przodem do mniejszego poziomu sygnału :D
    Jak odwrócisz, to może trzeba zmniejszyć wzmocnienie bo nadajnik z Opola jest za silny i "zatyka" wzmacniacz w antenie lub tuner DVB-T.
  • #16 11966971
    skaktus
    Poziom 37  
    Masz rację, poczytałem co nieco i wszystko się zgadza. Dziwi mnie że sygnał z Opola jest tak mocny że przechodzi bez problemu przez ściany...
  • #17 11967316
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    To jest raczej normalne przy takich mocach i odległościach - masz czysty teren do nadajnika to gdzie ma się tłumić sygnał jak nie na twoich ścianach dopiero. :D
    Co do anteny to podjąłeś decyzję ?
  • #18 11968291
    skaktus
    Poziom 37  
    Jeszcze dokładnie nie wybrałem, czekam na info z sklepu co mogą zamówić.
  • #19 11983572
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Zwróć uwagę na fakt że zadowalający odbiór z dwóch różnych miejsc miałeś z powodu:
    - obydwa miejsc znajdują się prawie w linii prostej względem Twojego miejsca zamieszkania
    - odbiór słabszej Pragi był możliwy ponieważ antena była na nią zwrócona, czyli mocniejszy sygnał z Opola był odbierany z kierunku tłumionego anteny co powodowało że przy maksymalnym wzmocnieniu dla Pragi sygnał z Opola nie był przesterowany i nie "zatykał" urządzeń do TV.
    Niestety nie znamy parametrów zysku i tłumienia dla Twojej pokojowej anteny.
    Może się okazać że proponowane w tym poście anteny nie zdadzą egzaminu z powodu swojej pracy dookólnej ( zbliżony poziom zysku energetycznego anteny dla sygnału ze wszystkich kierunków) co spowoduje że dostosowanie poziomu pracy (wzmocnienia) do odbioru z Opola spowoduje ze odbiór z Pragi nie będzie możliwy.
    Zaś proponowana przez ciebie antena kierunkowa może z powodu swojej wybitnej kierunkowości spowodować efekt odwrotny ( skierowana na Pragę stłumi Opole)
  • #20 12015704
    skaktus
    Poziom 37  
    Sorki za milczenie, ale sprawa trochę zwolniła.

Podstawowe pytanie - powiedzmy że zakladam 2 anteny, aby mieć dostepne dotychczasowe kanały. Jak zatem połączyć sygnały z obu anten ?
  • #22 12019267
    skaktus
    Poziom 37  
    Dzięki wielkie. Kiedyś na forum elektrody wybierałem antenę dla znajomego, był podobny problem. Na elktrodzie podano mi informację że łączenie 2 anten jest niemożliwe...
  • #23 12024946
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Anteny łączyło się ze sobą od zarania dziejów, tak w celu uzyskanie odbioru z różnych nadajników jak i w celu "wzmocnienia" odbieranego sygnału - kiedyś nie było przyciesz elektronicznych wzmacniaczy i trzeba było radzić sobie inaczej :D
  • #24 12025109
    skaktus
    Poziom 37  
    Takie było info na forum...
  • #25 12025427
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Uczestnictwo w tym forum jet dobrowolne i darmowe .
    W wielu wypadkach zdarza się spotkać z nieprawdziwą informacją czy też z niedostatkiem wiedzy forumowiczy. Są też tak zwane "rożne szkoły" :D
    Nikt z nas nie jest nieomylny i uczymy się całe życie, póki mamy chęć zdobywania wiedzy to jest dobrze, a że "rzeczą ludzką jest błądzić" - to prawda znana od wieków :D

Dodano po 11 [minuty]:

skaktus napisał:
    Podstawowe pytanie - powiedzmy że zakladam 2 anteny, aby mieć dostepne dotychczasowe kanały. Jak zatem połączyć sygnały z obu anten ?

A może masz ochotę na małe doświadczenie ?

Spróbuj kupić, na razie w jedną antenę, taka jak proponowałeś na początku.
    Dobierz parametry na Pragę i tam ja skieruj.
    Może zadziała ten sam efekt co przy wewnętrznej - będziesz miał super odbiór z Pragi i stłumiony ( kierunek od tyłu anteny) ale za to z dużo większą mocą - przy odrobinie szczęścia i drobnej korekcie na przykład wzmacniacz antenowego może się to udać i nie zrobisz sobie choinki na balkonie :D
    Wydaje mi się że warto spróbować.
    Podstawa to dobór parametrów na Pragę, a jak nie wyjdzie to dokupisz mniejszą antenę i zwrotnicę antenową na Opole.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących wymiany anteny pokojowej na zewnętrzną, aby poprawić odbiór sygnału telewizyjnego. Obecna antena, marki "no-name", zapewnia dobry odbiór, ale jest wrażliwa na przeszkody. Użytkownik mieszka w Nysie, gdzie odbiera sygnał z nadajników w Opolu oraz czeskich nadajników. W dyskusji podano kilka linków do narzędzi do oceny zasięgu oraz doboru anten, a także zasugerowano konkretne modele anten, takie jak antena kierunkowa Dipol A2670 oraz anteny wielokierunkowe z wzmacniaczem. Użytkownik rozważa również możliwość połączenia sygnałów z dwóch anten, co zostało potwierdzone jako możliwe z użyciem sumatora sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA