logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy fundament 30cm wystarczy do montażu bramy przesuwnej podwieszanej?

szwarcu1 27 Lut 2013 18:38 7341 12
REKLAMA
  • #1 11994755
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Przepraszam, że odświeżam temat, ale mam problem. W tej chwili mam bramę przesuwną ok 6m w świetle, ale z rolkami które jeżdżą po szynie ułożonej na ziemi. Sprawia mi ona wiele problemów zimą - często nie mogę jej otworzyć czy też zamknąć.

Chciałbym zrobić nową bramę, ale podwieszaną i tu pojawia się moje pytanie. W obecnej chwili mam wylany fundament pod szyną (na długości całej bramy, także w świetle) o głębokości ok 1m, i szerokości ok 30cm. Fundament jest zazbrojony i nigdy w zimie go nie podniosło. Czy tak fundament nada się do bramy przesuwnej podwieszanej, jeżeli zastosuję kotwy chemiczne pod wózki? Czy też fundament ten jest zbyt wąski?

Nie podpinaj się pod stare tematy/ wydzieliłem z:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2081557.html#9893230
    [_P_]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11999738
    szwarcu1
    Poziom 14  
    bartek0518, Dzięki za odpowiedź. Boję się tylko, że jak dam kotwę rozporową, to może mi fundament rozkruszyć - będzie zbyt blisko krawędzi. Dlatego pomyślałem o kotwach chemicznych.
  • REKLAMA
  • #4 12000945
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Kotwa w fundamencie na pewno go rozkruszy, jesli nie od razu sama kotwa, to w zinie mroz.
    Przed wprowadzeniem zywicy w otwor, przedmuchaj dokladnie otwor aby zywica dobrze przylegla do betonu.
    Jesli zostanie kurz to rzywica przyklei sie tylko do kurzu i bedzie praktycznie luzna.
  • #5 12001277
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Dzięki saskia, naczytałem się o tych kotwach że hej :-) Zastanawia mnie tylko jak długo czekać aż fundament wyschnie. W sumie to on cały czas jest wilgotny bo w ziemi :-) Hehe
    Chyba pod koniec marca wywiercę już otwory i zostawię żeby był dostęp powietrza, a jak się ociepli to obsadzę kotwy.
    Polecacie jakieś dobre kotwy chemiczne w rozsądnej cenie?
  • REKLAMA
  • #6 12001372
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Dla mnie najlepsza cena to zero....zbyt wszyscy kombinujecie: zmontowałem bramę z wózkami, wózki przykręciłem (aby można ew. wymieniać łożyska więc nie spawałem) do dwóch sporych ceowników każdy oddzielnie, ceowniki miały od spodu dospawane kotwy z prętów zbrojeniowych, całość zamontowałem/wypoziomowałem nad wykopem (brama w pozycji zamkniętej) z wózkami też zamontowanymi w dolnej belce i ustawionymi w odpowiedniej pozycji nad wykopem pod fundament wózków jezdnych (czyli tak jak miały stać ostatecznie, brama jak gdyby wisiała w powietrzu...), wykop (dodatkowo zbrojony) zalałem betonem, po dwóch tygodniach zdemontowałem elementy tymczasowego zawieszenia bramy. I to wszystko, żadnych kotw chemicznych, wiercenia otworów w betonie itp.
  • #7 12001533
    saskia
    Poziom 39  
    Ja uzywam zywicy z linku.
    http://www.travisperkins.co.uk/p/sika-anchorfix-1-epoxy-resin-300ml/508805/3893532
    Przed uzyciem tej zywicy powinienes miec wszystkie otwory wywiercone i gotowe do wklejania srub, i po kolei wciskasz zywice i wkladasz srube, tak aby troszke zywicy wyszlo na zewnatrz i tak po kolei wszystkie, bo zywica wiaze w ciagu 10-30min. zaleznie od temperatury otoczenia, a wymieszane skladniki w aplikatorze (rurka) wiaze tak samo, wiec po tym czasie aplikator jest zaklejony. Jesli masz duza ilosc otworow lub musisz zrobic przewe to lepiej od razu wziasc w sklepie dodatkowy aplikator, bo firma dostarcza zawsze wiecej aplikatorow do sprzedazy luzem.

I takie sruby na metry, przycinam na wymiar. Zywica na gwincie trzyma mocniej niz na zebrowaniu zbrojenia i latwiej zamontowac elementy. Ja zazwyczaj przed wklejeniem srub przystawiam mocowany detal, wierce otwory w betonie przez otwory w detalu, czyscze je, zakladam nakretki i podkladki na sruby, wciskam zywice, wciskam sruby z nakretkami. Po ok. godzinie (wydluzam czas dla pewnosci) dokrecam nakretki i gotowe.
    Tylko pamietaj ze sruby powinny byc o smbolu min. 8.8 nie slabsze i najlepiej ocynkowane.
    http://www.orbitalfasteners.co.uk/en/categories/high-tensile-studding-bright-zinc-plated
  • #8 12001809
    szwarcu1
    Poziom 14  
    cirrostrato, Czytałeś temat od początku? Bo jestem przekonany, że nie. Gdybym wylewał fundament od nowa, to dokładnie tak bym zrobił.

saskia, dzięki za linki. Niestety nie zauważyłem, że jesteś z UK. Mam nadzieję, że znajdę coś podobnego w PL.
  • #9 12001925
    saskia
    Poziom 39  
    Bedac w kraju widzialem w sklepach te zywice, wiec powinny byc, a przy najmniej w hurtowniach budowlanych.
  • #10 12002082
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    szwarcu1 napisał:
    cirrostrato, Czytałeś temat od początku? Bo jestem przekonany, że nie. Gdybym wylewał fundament od nowa, to dokładnie tak bym zrobił.
    Każdy temat zawsze czytam od początku, chodziło mi raczej o doradztwo dla nowych przyszłych posiadaczy takich bram. A ja niejednokrotnie (chałupa ma już prawie 35 lat i trzeba to i owo remontować) rozwalam czasem nie takie fundamenty jak pod bramą przesuwną, tanio (młot elektryczny z wypożyczalni 50zł/doba), szybko, nowy fundament pod konkretne wymagania i mniej kombinacji. Pozdrawiam.
  • #11 12004139
    szwarcu1
    Poziom 14  
    No faktycznie - mniej kombinacji rozwalić 12 metrów fundamentu głębokiego na 1m i zazbrojonego i zalać nowy, w porównaniu do wywiercenia 8 otworów i obsadzenia szpilek.

Ciekawe czy jak przyjdzie Ci wymienić np. okna w domu, to go zburzysz i wybudujesz od nowa?
  • #12 12004274
    saskia
    Poziom 39  
    szwarcu, jesli wylales dobry beton to powinien byc w srodku wystarczajaco suchy.
    Zazwyczaj tylko pierwsze 1-2cm jest mokre, a glebiej wigotnosc powinna byc niska.
    Jesli sam robiles ten fundament to pewnie pamietasz rozmieszczenie zbrojenia, musisz na to uwazac bo bedziesz musial wiercic kolejne dzury obok.
    Jesli rozmieszczenie zbrojenia nie pozwala na wiercenie tam gdzie wypadalo by wiercic, to bedziesz musial zrobic przejsciowke z plyty stalowej.
  • #13 12005377
    szwarcu1
    Poziom 14  
    saskia, raz jeszcze dziękuję za pomoc. Na pewno wezmę pod uwagę Twoje rady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy fundament o głębokości 30 cm jest wystarczający do montażu bramy przesuwnej podwieszanej, mając na uwadze, że obecnie ma bramę z rolkami jeżdżącymi po szynie na ziemi, co sprawia problemy zimą. Odpowiedzi sugerują, że fundament jest wystarczający, ale zaleca się użycie kotew chemicznych zamiast kotew rozporowych, aby uniknąć uszkodzenia fundamentu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi montażu, podkreślając znaczenie odpowiedniego przygotowania otworów oraz wyboru odpowiednich materiałów, takich jak żywice epoksydowe. Wskazówki dotyczą również czasu schnięcia betonu oraz technik montażu, które mogą ułatwić proces.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA