Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy jaki wybrać ??

wrrw00 03 Mar 2013 13:14 12417 14
    wrrw00
    Level 12  
    Witam koledzy planuję zakup 3fazowego agregatu prądotwórczego który musiałby uciągnąć kompresor o mocy 3kW i do tego jakieś dodatkowe oprzyrządowanie lampy wiertarkę,szlifierkę i oświetlenie

podam kilka modeli które są wystawione na allegro

GENEZO II MODEL: AN-8675SE3
    Starkwelt SDG 9800
    KRAFT WELE SDG9800S
    SINGZ 5DS ATS 5kW

miał ktoś do czynienia z którym urządzeniem i czy jest w ogóle warte zainteresowania ??
    sokole
    Level 11  
    Cześć! proponuję Ci obliczyć moc jaka będzie pracować jednocześnie i kupić agregat o1/3 mocy większy.
    wrrw00
    Level 12  
    rozumiem jakiś zapas mocy musi być tylko czy te agregaty co podałem dadzą sobie radę ??Czy to jakieś chińczyki ??
    190_Wojciech
    Level 20  
    Kompresor 3kW (9kW) plus co dokładnie ?
    Wiertarka - 1 kW
    Szlifierka - 1 KW
    Oświetlenie - 1 kW

I jedynym sensownym wyjściem będzie coś powyżej 12kW. Lub coś ciut mniejszego ale z prądnicą zdolną wytrzymać przeciążenia do 300% w krótkim czasie ( cena będzie podobna do tego 12kW )
    Pozostaje tylko decyzja benzyna czy diesel.
    Te które podajesz jak przykłady - lepiej nie. To są "agregtopodobne" wynalazki.
    Tak czy inaczej cena za markowy wybór będzie oscylowała w okolicach 10tys PLN.
    wiedźmak
    Level 10  
    Faktycznie to będzie znaczący wydatek. "chińczyk" to nie zawsze zły sprzęt - no chyba, że kupuje się urządzenia o niewiarygodnych osiągach - to potem nie ma co się dziwić. W spawie temat, rzuć okiem ten model BARRACUDA 7000. Ma 3F i 7Kw teraz kosztuje jakoś 2 300
    190_Wojciech
    Level 20  
    wiedźmak wrote:
    Faktycznie to będzie znaczący wydatek. "chińczyk" to nie zawsze zły sprzęt - no chyba, że kupuje się urządzenia o niewiarygodnych osiągach - to potem nie ma co się dziwić. W spawie temat, rzuć okiem ten model BARRACUDA 7000. Ma 3F i 7Kw teraz kosztuje jakoś 2 300

Baracudda to klasyczny chińczyk - zakłamywanie rzeczywistości nie działa.
    I chętnie poznamy definicję "niewiarygodnych osiągów" ;)))
    Maciek2808
    Level 10  
    Witam. Ja szukam 15 kw. na sile. najlepiej dizelek. jaka marka proponujecie?? pozdrawiam
    wolverin190
    Level 10  
    Najlepiej wybrać agregat z silnikiem Honda - najbardziej sprawdzone.

Z marek to:

Fini
    Pramac
    Honda

Jedyny minus to cena do 1500 - 2000 zł za najmniejsze
    190_Wojciech
    Level 20  
    wolverin190 wrote:
    Najlepiej wybrać agregat z silnikiem Honda - najbardziej sprawdzone.
    Z marek to:
    Fini
    Pramac
    Honda
    Jedyny minus to cena do 1500 - 2000 zł za najmniejsze

Honda - obawiam się że to duże pole do dyskusji,
    Hatz, Subaru, Kohler, Mitsubishi B&S Vanguard

Fini - nie znam, nie słyszałem. Google też nic nie wie.
    Producenci: Fogo, Elmeco, SumeraMotor, SDMO, Gesan, Mosa Endress Eisemann i cała masa innych. Link
    Maciek2808
    Level 10  
    Dzieki za linka.moze sie przydac.
    tech-masz
    Level 1  
    jestem użytkownikiem SINGZ SZS 8000 ES . Zasilam nim silnik 4,5 kW w podnośniku samochodowym i spoko daje rade . Polecam !!!
    Paramichał
    Level 2  
    Firmę Singz odradzam, kupiłem u nich agregat i się baaardzo rozczarowałem. Wydałem prawie 3 tysiaki za kicz. Z silnika leje się olej tak że pryskał mi po ścianach!
    W gniazdach agregatu nie ma zasilania. Silnik pracował minutę przy czy próbowałem uruchomić wiertarkę. Ja zacząłem przyglądać się co jest nie tak to dostrzegłem cieknący olej po silniku, cylindrze, obudowie wentylatora itp.
    Agregat pochodził jedną minutę i robię teraz zwrot towaru. Singz ma stronę, opis i fotki sprzętu na dobrym poziomie i sprawia wrażenie porządnej firmy. Niestety to to samo co marketówa. Nie bardzo wiem teraz co za agregat kupić, który daje 5 KW i będzie działał.
    Paramichał
    Level 2  
    Witam, ponownie.
    Muszę przyznać sie do zbyt pochopnych wniosków na temat firmy Singz. Tak jak pisałem jeden wątek wyżej kupiłem u nich agregat SZ 6500 S, który okazał się wadliwy.
    Na tym przykrym zdarzeniu moje rozczarowanie się skończyło. Firma zareagowała natychmiastowo przysyłając mi bezpłatnie kuriera i wykonując niemal ekspresową naprawę urządzenia. Okazało się, że był źle założony zimering wału silnika. A z zasilaniem nie wiem co było ale teraz działa i to bardzo dobrze.
    Myślałem, że będę się bujał z tym agregatem i czekał wieczność jak to niestety bywa w Polsce. Firma Singz zachowała się bardzo elegancko. Agregat działa bardzo dobrze. Jest cichy jak na taką moc a napięcie utrzymuje na stałym poziomie nawet podczas gdy włączam mu gwałtownie duże obciążenie.
    Podsumowując za te pieniądze warto wybrać ten sprzęt. Ponieważ otrzymujemy kawał dobrej maszyny o parametrach za które u konkurencji musimy zapłacić przeszło 5 tysiaków.
    domin81
    Level 11  
    witam w firme singz: kupiłem agregat 3,5 kw 1 fazowy
    kurier przywiózł uszkodzony- peknięta plastikowa obudowa prądnicy protokół szkody został spisany ,sprzedający z firmy singz prosił o skan protokołu szkody więc go dostał miał złożyć reklamacje do firmy kurierskiej powiedział że firma kurierska ma 30 dni na odpowiedz i na tym kontakt się urwał zero odpowiedzi na email to że nie uznano reklamacji dowiedziałem się od rzecznika praw konsumenta do którego się zgłosiłem , dodam że podczas zakupu kontakt był rewelacyjny wysyłka expresowa , agregat był zapakowany zwykła folia i karton bez przekładek styropianowych karton nie był uszkodzony
    w sesie diury czy podarty wiec nie wiem kiedy i gdzie został uszkodzony
    czy tak zapakowany agregat ma szanse dotrzeć w całości oceńcie sami
    bo gdy podpiszecie odbiór u kuriera problem uszkodzeń przechodzi na was
    można by sie było domagać z jakiegoś tam artykułu że sprzedawca jest winny
    uszkodzeń
    bo opakowanie było nieodpowiednie ale szkoda czasu i nerwów

wczesniejszy mój post był błedny co do reklamacji gdy z agregatu wyciekał olej
    firma singz zaproponowała odebranie agregatu do naprawy kurierem

agregaty kruzer czy jakoś tak a singz to te same agregaty
    jak kto chce to może otworzyć strone kruzer i strone singz porównać wygladają identycznie