logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić rączkę w migomacie Bester 1501S? Gaz nie blokuje się

pawel9blasz 03 Mar 2013 13:24 4410 8
REKLAMA
  • #1 12010763
    pawel9blasz
    Poziom 9  
    Witam . Chcę wymienić zwykły przewód na euro, próbowałem ale gaz z rączki nie blokuje się tylko leci cały czas.
    Dane migomatu:
    Bester 1501S

Zamieszczam fotkę tego migomatu:
    Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [retrofood]
    Proszę o szybka pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12010862
    rafal07fk
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Kolego podejrzewam uszkodzenie elektrozawora jest on raczej standardowy
  • #3 12011074
    pawel9blasz
    Poziom 9  
    A gdzie ten elektrozawór się znajduję?
  • REKLAMA
  • #4 12011160
    rafal07fk
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Odkręć obudowę i patrz po przewodzie który idzie od reduktora a co się dzieje z drutem blokuje czy też idzie bo może przyczyna leży gdzie indziej
  • #5 12011206
    pawel9blasz
    Poziom 9  
    Drut tylko jak przyciskam przycisk w rączce a gaz jak tylko odkręcę butlę to przez cały czas..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12011242
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    A może to urządzenie nie ma elektrozaworu, tylko w rękojeści uchwytu jest zaworek.
    Żeby to działało, trzeba by zamontować elektrozawór w urządzeniu, najlepiej na 24V~ i podpiąć go do transformatora na wtórnej stronie.
  • #7 12011282
    pawel9blasz
    Poziom 9  
    Tak w rękojeści a powiedział byś mi jak to zrobić dokładnie?

Dodano po 8 [minuty]:

Chodzi mi jak to zrobić i czy dam rade samemu.
  • Pomocny post
    #8 12011377
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Wydawało mi się, że napisałem dokładnie jak to trzeba zrobić ;)
    Idziesz do sklepu, kupujesz elektrozawór, w tylnej części spawarki jest dziura przez którą przełożony jest wężyk idący do butli, wyciągasz go , w to miejsce wkręcasz elektrozawór jednym króćcem na zewnątrz, zakładasz wężyki (jak nie pasują średnice, to wymieniasz na inne). Zakuwasz dwa kabelki konektorami (albo bierzesz jakieś stare z samochodu ;) ) które zakładasz na zaciski elektrozaworu. Szukasz gdzie są podłączone do prostownika (takiego czegoś składającego się z płyt aluminiowych, z wciśniętymi diodami ;) ) przewody- grube z transformatora i w to miejsce podłączasz te kabelki . No i chyba tyle , bo bardziej prosto się już chyba nie da.
  • REKLAMA
  • #9 12011408
    pawel9blasz
    Poziom 9  
    Czy ten przewód ma w sobie elektrozawór?
    Zdjęcie :
    Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [retrofood]
    A tu link bo takiego samego kupiłem :
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [retrofood]

Dodano po 5 [minuty]:

Okej .Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z migomatem Bester 1501S, gdzie po wymianie przewodu na euro gaz nie blokuje się, co sugeruje uszkodzenie elektrozaworu. W odpowiedziach podano, że elektrozawór może być zainstalowany w rękojeści uchwytu, a jego brak w urządzeniu wymagałby montażu nowego elektrozaworu. Użytkownik otrzymał instrukcje dotyczące zakupu i instalacji elektrozaworu, w tym podłączenia do transformatora. Wskazano również, że w przypadku problemów z drutem, warto sprawdzić przewody od reduktora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA