logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa zabezpieczenie pompy głębinowej i jak je podłączyć?

landini 05 Mar 2013 18:43 9810 9
REKLAMA
  • #1 12021164
    landini
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Jestem uczącym dopiero na elektryka . Chciał bym się dowiedzić wszystkiego na temat zabezpieczenia pompy głębinowej. Dlaczego sie takie zabezpieczenie daje i jak ono działa ? I schemat tego podłączenie co jak potem podłączyć? :) [/s]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12021224
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    landini napisał:
    Chciał bym się dowiedzić wszystkiego na temat zabezpieczenia pompy głębinowej

To nie pompę się zabezpiecza tylko silnik tej pompy, tak jak każdy inny silnik elektryczny musi być wyposażony w zabezpieczenia przeciążeniowe, zwarciowe, zanikowe oraz ochrony przeciwporażeniowej. Dodatkowo przy 3-f spotkać można przekażnik kontroli faz i asymetrii oraz zabezpieczenie przeciw suchobiegowi. Temat dość rozległy i jest ściśle powiązany z ochroną przewodu zasilającego. O co konkretnie chodzi bo w następnych latach szkolnych pewnie to zagadnienie będzie omawiane przez nauczyciela.
  • #3 12021290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 12021475
    landini
    Poziom 9  
    TO w końcu jak to sie robi? idlaczego takie zabezpieczenia dajemy proszę o wytłumaczenie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12021706
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Jeśli chodzi o silnik to najlepiej nadaje się do tego wyłącznik silnikowy ma w sobie człon zwarciowy i człon przeciążeniowy ( ustawiany przez montera ).
    Zabezpieczenie przed sucho biegiem ma na celu unikniecie uszkodzenia zespołu pompy po prostu zatarciem. Można stosować układ kontroli faz wszelkiej maści od prostych po pełną automatykę łącznie z pilnowaniem kierunku faz i ew. przy zmianie faz przywrócenie właściwego kierunku wirowania faz ( układ dwóch styczników ) . Kwestia zabezpieczenia pompy to raz kwestia pieniędzy a dwa fantazji instalatora.
    Najprościej to wyłącznik silnikowy dobrze ustawić na nastawie prąd przeciążenia i tyle. Brak fazy spowoduje wzrost obciążenia pozostałych i wyłącznik wyłączy, jak by się zrobiło zwarcie to wyzwalacz tez wyłączy zasilanie. Można rozbudować taki układ o czujnik zaniku faz i w razie zaniku lub asymetrii nastąpi szybkie odcięcie zasilania pompy ( odcięcia dokona stycznik ) i automatycznie przywróci zasilanie. Wyłącznik silnikowy trza załączyć jak wybije.
    Nie wiem bo tylko słyszałem ale czasem sama pompa potrafi uciec po prostu się urwać i tyle więc by tez należało zabezpieczyć sama pompę przed urwaniem się ale co i jak w tej materii to mi nie wiem bo to tylko mi mówili o zgubach :D
  • #6 12021933
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    zdzisiek1979 napisał:
    Jeśli chodzi o silnik to najlepiej nadaje się do tego wyłącznik silnikowy ma w sobie człon zwarciowy i człon przeciążeniowy ( ustawiany przez montera ).

Niedawno porównywaliśmy kilka różnych sposobów zabezpieczenia silnika przed zwarciem i przeciążeniem i wniosek jest taki, że najlepiej zabezpiecza silnik zestaw wkładek topikowych plus termik. Wyłącznik silnikowy ma tą podstawową wadę, że mimo regulacji prądu przeciążenia nie ma już regulacji prądu zwarcia.
  • REKLAMA
  • #7 12022110
    landini
    Poziom 9  
    Jak by dało radę jeszcze chciałbym schemat podłączenia tych urządzeń z opisem ich :D
  • #8 12022274
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Kolego, tego będziesz się uczył, a może odrazu podaj model pompy, to dobierzemy zabezpieczenia, a ty potem weźmiesz za to pieniążki ?
    Przepraszam za roszczeniowy charakter wypowiedzi, ale lenistwo w postaci braku chęci poszukania sobie elementów w twoim wykonaniu, to za dużo.

Znajdź elementy, narysuj schemat, jeśli będziesz wiedział o czym piszesz, to pomożemy ci doprowadzić to do używalności, ale napewno nie odwalimy za Cb całego hmmm, nie wiem, zadania domowego? Bo pod to mi to podpada.

Jeśli jednak okaże się, że nie wiesz nawet jak połączyć te elementy, to ze względu na twoje bezpieczeństwo odstąpimy od tłumaczeń.
  • #9 12022299
    landini
    Poziom 9  
    Nie praca domowa jak już . tylko chce sie czegoś nauczyć bo na praktykach nie mam takiej możliwości . a w szkole nie mam nawet przedmiotów związanych z moim zawodem . tylko wyślą nas na 4 tyg kurs i myślą ze po sprawie .
  • #10 12022332
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    landini napisał:
    Jak by dało radę jeszcze chciałbym schemat podłączenia tych urządzeń z opisem ich :D

Gotowce nic nie dają. Bo zmieni się pompa i zmienią się zabezpieczenia. Trzeba po prostu umieć myśleć, to nie boli.
    Odpowiedzi padły, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Zabezpieczenie pompy głębinowej dotyczy głównie ochrony silnika, który powinien być wyposażony w zabezpieczenia przeciążeniowe, zwarciowe oraz ochrony przed suchobiegami. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest wyłącznik silnikowy, który zawiera człon zwarciowy i przeciążeniowy. Dodatkowo, można zastosować układy kontroli faz, które monitorują kierunek faz oraz automatycznie przywracają właściwe połączenie w przypadku ich zmiany. Istotne jest również, aby zabezpieczenia były dostosowane do konkretnego modelu pompy, co wymaga znajomości specyfikacji urządzenia. Użytkownicy podkreślają, że kluczowe jest zrozumienie działania zabezpieczeń oraz umiejętność ich właściwego podłączenia, co jest niezbędne dla bezpieczeństwa i efektywności pracy pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA