logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zdemontować transformator cyfrowy bez wkrętów w lampkach halogenowych?

dziabong89 06 Mar 2013 11:33 1800 11
REKLAMA
  • #1 12023825
    dziabong89
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

lampki halogenowe w mojej kuchni zachowują się cokolwiek dziwnie i w związku z tym zdecydowałem się wymienić transformator.

Kupiłem dokładnie taki jak jest teraz, i już miałem się zabrać do pracy kiedy okazało się, że nie umiem go zdemontować, bo zamiast wkrętów, których się spodziewałem są tam.... No i tu się zaczyna problem: Gdybym umiał to coś nazwać to bym sobie poszukał w Googlu co z tym zrobić, ale niestety żaden z moich pomysłów na nazwanie tego nie dał sensownych rezultatów i jestem zmuszony prosić o pomoc:

Drodzy forumowicze: Jak się nazywa element mocujący pokazany na zdjęciu?

Oczywiście jeśli ktoś w pakiecie z tą informacją będzie tak miły i podpowie od razu jak to odkręcić/odczepić będę bardzo wdzięczny :)

Jak zdemontować transformator cyfrowy bez wkrętów w lampkach halogenowych?

Zapoznaj się z ogłoszeniami w dziale- zasady wklejania zdjęć!
    [Akrzy]
  • REKLAMA
  • #2 12023873
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Nit. Jak chcesz usunąć nit musisz go ściąć.
  • #3 12023914
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 805
    Ściąć będzie ciężko, łatwiej jest rozwiercić.
  • REKLAMA
  • #4 12023959
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Nit zrywalny, przeważnie aluminiowy-tak jak poprzednik pisał najłatwiej rozwiercić.
  • #5 12024006
    dziabong89
    Poziom 10  
    Dziękuję.
    Nie sądziłem, że przy elemencie, który z reguły co jakiś czas się wymienia, stosuje się nity.

Skoro tak, to niestety problem się nie kończy, bo to jest zamontowane wewnątrz okapu i dostęp tam jest mocno ograniczony. Wiertarką nie sięgnę, ścinanie z boku odpada tym bardziej. Czy to oznacza, że żeby wymienić ten transformator muszę rozłożyć cały okap?!

Jak zdemontować transformator cyfrowy bez wkrętów w lampkach halogenowych?
  • REKLAMA
  • #6 12024043
    andrefff
    Poziom 36  
    Obetnij przewody, stere trafo zostaw i podłącz nowe. Chyba, że masz dostęp do małej wkrętarki to dojdziesz.
  • REKLAMA
  • #8 12026840
    dziabong89
    Poziom 10  
    Miałem nadzieję, że to tak pójdzie, ale z drugiej strony też jest nit (na dole, więc go nie widać na zdjęciach) i ten drugi siedzi na samym końcu tego rowka, więc to ani drgnie...

andrefff napisał:
    Obetnij przewody, stere trafo zostaw i podłącz nowe. Chyba, że masz dostęp do małej wkrętarki to dojdziesz.

Jakże to piękne w swej prostocie (zostawienie starego transformatora na miejscu - małej wkrętarki nie mam)!
  • Pomocny post
    #9 12027286
    andrefff
    Poziom 36  
    Oczywiście, że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, ale na pewno działające. Co w porównaniu do nic nie robienia, ma tylko zalety. Albo zainwestuj w taki sprzęt jak w linku, tyle, że nowe trafo i te szczypce zwiększą wartość tego okapu pewnie trzykrotnie.
    Link
  • #10 12027467
    dziabong89
    Poziom 10  
    andrefff napisał:
    Oczywiście, że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, ale na pewno działające. Co w porównaniu do nic nie robienia, ma tylko zalety.

Mam wrażenie, że moja wypowiedź została odebrana jako zabarwiona sarkastycznie, a nie miała taka być! Jedyne czego nie rozumiem to dlaczego sam o tym nie pomyślałem :)

Obcinaczki chyba sobie odpuszczę - nie sądzę żebym jeszcze kiedykolwiek w życiu musiał ścinać nity.

Bardzo dziękuję za pomoc.
  • #11 12028733
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Tak jak kolega andrefff napisał, schowasz trafo w okapie, komu to będzie przeszkadzać.

A wracając do nitów, te nity w okapach da się rozłupać dobrym śrubokrętem, same pękają.
  • #12 21443302
    dziabong89
    Poziom 10  
    Tak jak pisał @andrefff - nowe trafo leży sobie obok starego i już.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z demontażem transformatora cyfrowego w lampkach halogenowych, który jest zamocowany za pomocą nitów zamiast wkrętów. Forumowicze sugerują, że najłatwiej jest rozwiercić nity, jednak dostęp do transformatora jest ograniczony, co utrudnia wykonanie tej operacji. Alternatywnie, proponują obcięcie przewodów i pozostawienie starego transformatora na miejscu, co może być praktycznym rozwiązaniem. Inni użytkownicy podkreślają, że nity można rozłupać dobrym śrubokrętem, co również może ułatwić demontaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA