Rzecz w doborze rezystorów do bazy kolektora (edit: i bazy w gruncie rzeczy).
Rejestr przesuwny: M74HC595B1
tranzystor NPN: BC547B
rezystory na diodach led: 220Ω
µC: ATMega8A
wyświetlacze siedmiosegmentowe ze wspólną katodą.
Wzmocnienie tranzystora hFE: 266 (zmierzone tanim, pospolitym miernikiem)
Zasilanie układu (z programatora STK500v2) wynosi 4,2V.
Mam obecnie złożony na płytce stykowej podobny układ (bez multipleksowania - dwa rejestry przesuwne i dwa przyciski) - rejestr przesuwny pobiera przy tym napięciu około 34mA. Wiem, że istnieje takie zjawisko, że rejestr "kradnie napięcie" z µC. Po odcięciu zasilania pinu Vcc rejestru przesuwnego diody świecą około ½-¾ słabiej (określiłem to organoleptycznie). Gdy pin jednak jest podpięty nie da się zmierzyć (brak oscyloskopu
) natężenia (wskazuje 0), więc zakładam, że to jest pomijalne.
Obmyśliłem to tak: potrzebuję porównywanego napięcia na kolektorze.
Rezystor 1,5kΩ między µC, a bazą daje 2,8mA. W związku z tym i ze wzmocnieniem równym 266 to, żeby otrzymać na kolektorze około 35mA powinienem użyć rezystora ~5,6kΩ.
Nie jestem pewny, czy rozumuję jak należy, albo czy czegoś nie powinienem zrobić inaczej.
Bardzo proszę o pomoc.
PS. Szkoda, że w LaTEX-u nie ma dolnego indeksu.
Rejestr przesuwny: M74HC595B1
tranzystor NPN: BC547B
rezystory na diodach led: 220Ω
µC: ATMega8A
wyświetlacze siedmiosegmentowe ze wspólną katodą.
Wzmocnienie tranzystora hFE: 266 (zmierzone tanim, pospolitym miernikiem)
Zasilanie układu (z programatora STK500v2) wynosi 4,2V.
Mam obecnie złożony na płytce stykowej podobny układ (bez multipleksowania - dwa rejestry przesuwne i dwa przyciski) - rejestr przesuwny pobiera przy tym napięciu około 34mA. Wiem, że istnieje takie zjawisko, że rejestr "kradnie napięcie" z µC. Po odcięciu zasilania pinu Vcc rejestru przesuwnego diody świecą około ½-¾ słabiej (określiłem to organoleptycznie). Gdy pin jednak jest podpięty nie da się zmierzyć (brak oscyloskopu
Obmyśliłem to tak: potrzebuję porównywanego napięcia na kolektorze.
Rezystor 1,5kΩ między µC, a bazą daje 2,8mA. W związku z tym i ze wzmocnieniem równym 266 to, żeby otrzymać na kolektorze około 35mA powinienem użyć rezystora ~5,6kΩ.
Nie jestem pewny, czy rozumuję jak należy, albo czy czegoś nie powinienem zrobić inaczej.
Bardzo proszę o pomoc.
PS. Szkoda, że w LaTEX-u nie ma dolnego indeksu.