logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezystancja przelotki PCB 0,6mm na laminacie 1,5mm – ile przelotek stosować?

rezontor 13 Mar 2013 20:41 2004 3
REKLAMA
  • #1 12056798
    rezontor
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jaką rezystancję może mieć przelotka na PCB [laminat 1,5mm] o średnicy 0.6mm? Ile przelotek się stosuje, czy ich nadmiar nie szkodzi? Płytka robiona w profesjonalnej firmie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12057288
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Hmmm... zaskakujące pytania, przelotka na płytce wykonanej w profesjonalnej firmie to chemicznie uzyskana metalizacja otworu. Przy tak małej odległości sądzę, że rezystancja takiego połączenia jest pomijalna i nie mierzalna (w ludzki sposób).
    Wielokrotnie zlecałem płytki w firmach, które się tym zawodowo parają i zawsze przelotka stanowiła po prostu połączenie elektryczne z pomijalną rezystancją.

Podejrzewam, że masz jakiś problem z niezbyt profesjonalnie wykonaną płytką - mam rację ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 12057817
    rezontor
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Kuniarz napisał:
    mam rację ?

jeszcze płytki nie zamawiałem. Zastanawiam się nad ilością przelotek które mam zastosować w celu obniżenia rezystancji między łączonymi warstwami. Pytałem o rezystancję, bo nie wiem czy jest sens dokładać kolejne, jeżeli jedna lub dwie wystarczą...
  • #4 12058053
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Mimo niewielkiego pola przekroju miedzi przelotka może wytrzymać całkiem sporo jeśli jest dobrze chłodzona przez przylegające ścieżki, więc jej rezystancja nie jest jedynym parametrem decydującym o obciążalności, jednak zaleca się stosować takie samo pole przekroju miedzi w przelotkach jak ma ścieżka.

W układach w.cz. lub w filtrach przeciwzakłóceniowych stosuje się wiele przelotek równolegle z innego powodu - indukcyjności pasożytnicze.

P.S. Rezystancję przelotki możesz sobie policzyć, rezystywność miedzi jest znana, grubość warstwy miedzi w przelotkach - zapytaj producenta płytek, długość przelotki jest znana.

-> Kuniarz Nie można założyć że wszyscy elektronicy budją układy na małe prądy i rezystancja przelotki nie ma znaczenia - niektórzy budują spawarki ;)
REKLAMA