Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spowalniacz otwierania drzwi lub coś innego...

Zloty60 14 Mar 2013 13:27 8181 9
    Zloty60
    Level 21  
    Cześć.
    Napisałem tutaj. :)

Sprawa wygląda tak. Poszukuję czegoś w rodzaju spowalniacza do otwierania drzwi lub cos podobnego. Po co ?
    Jak na rysunku (widok z góry), są drzwi, zewnętrzne domu ,kierunek otwierana pokazuje strzałka.Chodzi o to ,że nie ma żadnego ganku ,wiaty i jak jest wiatr z lewej do prawej to z drzwi się robi żagiel i jak się ich nie złapie szybko to wiadomo co sie robi. W podłożu jest coś jakby gumowy odbojnik ale to nie o to chodzi.Odbojnik jest tylko do zabazpieczenia pionowego glifu ściany przy maksymalnym otwarciu (by drzwy nie dotykały tego glifu tylko spierały się o odbojnik).
    Piony ,poziomy jeśli chodzi o montaż,to wszystko jest w porządku. No poprostu jest taka przypadłośc ,że nie ma żadnego ganku i nie będzie.

Myślałem o samozamykaczu ale może istneje coś innego mniej widocznego ,jakis amortyzator jednostronny (no bo zamykać chciałbym normalnie bez oporu).
    Łańcuszek też odpada.
    Poradzicie coś ?

Spowalniacz otwierania drzwi lub coś innego...
    pietia434
    Level 22  
    Myślę, że w tym przypadku
    Zloty60 wrote:
    jak jest wiatr z lewej do prawej to z drzwi się robi żagiel

Dobrym rozwiązaniem byłby po prostu siłownik do drzwi.
    Zloty60
    Level 21  
    Tzn. ?
    Siłownik taki od klapy bagażnika czy jaki ? Taki siłownik raczej będzie wypychał więc nie o to się rozchodzi tutaj :)
    pietia434
    Level 22  
    Nie:)
    Są takie specjalne siłowniki właśnie do drzwi.
    Podobnie było u mojego sąsiada- ani ogranicznik, ani łańcuszek.
    Ogranicznik- i tak drzwi polecą "z wiatrem"
    Łańcuszek...Albo by się zerwał albo wyrwał.
    Rozwiązaniem był właśnie taki siłownik.
    Zloty60
    Level 21  
    No,no zamieniam się w słuch...
    Daj proszę, chociaż jakiś obrazek jak to wygląda.
    Tylko ,żeby nie było droższe od drzwi :)
    pietia434
    Level 22  
    Poszukaj w GOOGLE.
    Tylko dobrze poczytaj, bo sąsiad się "naciął"- kupił...co się okazało zwykłym ramieniem o kącie otwarcia 90° a to na silny powiew by nie pomogło.
    qoompel
    Level 21  
    Zloty60 wrote:
    Siłownik taki od klapy bagażnika czy jaki ? Taki siłownik raczej będzie wypychał więc nie o to się rozchodzi tutaj
    Niekoniecznie. Zamontuj go wyciągniętego na zewnątrz. Otwierając drzwi będzie stawiał opór przy wchodzeniu tłoka do cylindra.
    Filip Darkowski
    Level 14  
    Kotlet odgrzany a więc :
    Mam drzwi, którymi wiatr potrafi rozerwać pół chałupy :) wiec mam pyt.
    Czy wszystkie te wynalazki od oporu/blokad/zamknięć itp można zamocować od zewnątrz? Mam zadaszenie nad drzwiami zewnętrznymi, wiec woda (czyt. deszcz) nie będzie się lała. Mechanizm ma się blokować automatycznie, czyli otwieram drzwi na max i blokada.... Może ktoś coś polecić... Drzwi ważą ok 35 kg.
    Filip Darkowski
    Level 14  
    Problem rozwiązałem osobiście tworząc patenty na blokowanie drzwi.