logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie rozwiązanie na spowalnianie otwierania drzwi zewnętrznych bez ganku?

Zloty60 14 Mar 2013 13:27 10797 9
  • #1 12059192
    Zloty60
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Cześć.
    Napisałem tutaj. :)

Sprawa wygląda tak. Poszukuję czegoś w rodzaju spowalniacza do otwierania drzwi lub cos podobnego. Po co ?
    Jak na rysunku (widok z góry), są drzwi, zewnętrzne domu ,kierunek otwierana pokazuje strzałka.Chodzi o to ,że nie ma żadnego ganku ,wiaty i jak jest wiatr z lewej do prawej to z drzwi się robi żagiel i jak się ich nie złapie szybko to wiadomo co sie robi. W podłożu jest coś jakby gumowy odbojnik ale to nie o to chodzi.Odbojnik jest tylko do zabazpieczenia pionowego glifu ściany przy maksymalnym otwarciu (by drzwy nie dotykały tego glifu tylko spierały się o odbojnik).
    Piony ,poziomy jeśli chodzi o montaż,to wszystko jest w porządku. No poprostu jest taka przypadłośc ,że nie ma żadnego ganku i nie będzie.

Myślałem o samozamykaczu ale może istneje coś innego mniej widocznego ,jakis amortyzator jednostronny (no bo zamykać chciałbym normalnie bez oporu).
    Łańcuszek też odpada.
    Poradzicie coś ?

Jakie rozwiązanie na spowalnianie otwierania drzwi zewnętrznych bez ganku?
  • #2 12059235
    pietia434
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Myślę, że w tym przypadku
    Zloty60 napisał:
    jak jest wiatr z lewej do prawej to z drzwi się robi żagiel

Dobrym rozwiązaniem byłby po prostu siłownik do drzwi.
  • #3 12060302
    Zloty60
    Poziom 21  
    Tzn. ?
    Siłownik taki od klapy bagażnika czy jaki ? Taki siłownik raczej będzie wypychał więc nie o to się rozchodzi tutaj :)
  • #4 12060339
    pietia434
    Poziom 22  
    Nie:)
    Są takie specjalne siłowniki właśnie do drzwi.
    Podobnie było u mojego sąsiada- ani ogranicznik, ani łańcuszek.
    Ogranicznik- i tak drzwi polecą "z wiatrem"
    Łańcuszek...Albo by się zerwał albo wyrwał.
    Rozwiązaniem był właśnie taki siłownik.
  • #5 12060414
    Zloty60
    Poziom 21  
    No,no zamieniam się w słuch...
    Daj proszę, chociaż jakiś obrazek jak to wygląda.
    Tylko ,żeby nie było droższe od drzwi :)
  • #6 12060561
    pietia434
    Poziom 22  
    Poszukaj w GOOGLE.
    Tylko dobrze poczytaj, bo sąsiad się "naciął"- kupił...co się okazało zwykłym ramieniem o kącie otwarcia 90° a to na silny powiew by nie pomogło.
  • #8 12077690
    qoompel
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    Zloty60 napisał:
    Siłownik taki od klapy bagażnika czy jaki ? Taki siłownik raczej będzie wypychał więc nie o to się rozchodzi tutaj
    Niekoniecznie. Zamontuj go wyciągniętego na zewnątrz. Otwierając drzwi będzie stawiał opór przy wchodzeniu tłoka do cylindra.
  • #9 14777590
    Filip Darkowski
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Kotlet odgrzany a więc :
    Mam drzwi, którymi wiatr potrafi rozerwać pół chałupy :) wiec mam pyt.
    Czy wszystkie te wynalazki od oporu/blokad/zamknięć itp można zamocować od zewnątrz? Mam zadaszenie nad drzwiami zewnętrznymi, wiec woda (czyt. deszcz) nie będzie się lała. Mechanizm ma się blokować automatycznie, czyli otwieram drzwi na max i blokada.... Może ktoś coś polecić... Drzwi ważą ok 35 kg.
  • #10 14780091
    Filip Darkowski
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Problem rozwiązałem osobiście tworząc patenty na blokowanie drzwi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania na spowolnienie otwierania drzwi zewnętrznych, które są narażone na działanie wiatru. Wskazano, że brak ganku powoduje, że drzwi działają jak żagiel. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie siłowników do drzwi, które mogą skutecznie ograniczyć ich ruch w przypadku silnego wiatru. Użytkownicy podkreślają, że tradycyjne ograniczniki i łańcuszki nie są skuteczne. Wskazano również na konieczność wyboru odpowiednich modeli siłowników, które nie będą zbyt kosztowne. Dodatkowo, pojawiły się pytania o możliwość montażu mechanizmów blokujących od zewnątrz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA