logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwany klin do drzwi na oścież z kulkową zapadką - opcje przyklejane

abab2022 25 Paź 2023 10:58 375 12
  • #1 20784628
    abab2022
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Szukam klina do drzwi bo mi się zamykają grawitacyjnie a 90% czasu mają być na oścież otwarte. 10% czasu zamykam więc coś w rodzaju przyklejanego klina z kulkową zapadką. By zamykać bez wyciągania klina.
  • #2 20784631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20784787
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6584
    Może odpowiednio zastosowane (zmodyfikowny montaż) to? Zasadniczo służy do przytrzymania zamkniętych drzwi ich otwierania bez użycia klamki. Można to odpowiednio inaczej zamontować aby trzymało drzwi otwarte a niezbyt silnym pchnięciem byłyby zamykane (uwalniane z przytrzymania). Link
  • #4 20784871
    abab2022
    Poziom 3  
    DiZMar napisał:
    Może odpowiednio zastosowane (zmodyfikowny montaż) to? Zasadniczo służy do przytrzymania zamkniętych drzwi ich otwierania bez użycia klamki. Można to odpowiednio inaczej zamontować aby trzymało drzwi otwarte a niezbyt silnym pchnięciem byłyby zamykane (uwalniane z przytrzymania). Link

Mam płytki podłogowe glazurowe i nie chcę ich zniszczyć. Może jakas taśma dwustronna? Do spodu drzwi mogę wkręcać bo i tak nie widać. Czy to działa na zasadzie siłowego pchnięcia prześlizgowego zatrzasku?
  • #5 20784904
    DiZMar
    Poziom 43  
    Zarówno wejście w ten "zamek" jak i odblokowanie jest możliwe pchnięciem drzwi przez kilkulatka (z jakąś trudnością) a przez dorosłego bez trudności ale już ruch powietrza czy samoczynne zamykanie drzwi nie radzi sobie aby to zrobić w sposób niekontrolowany. Ja mam przy balkonowych bez klamki na zewnątrz i jest przydatne gdy trzeba aby po wyjściu na balkon pokój nie był wietrzony bez zamykania od wewnątrz oraz aby wrócić do pokoju bez wołania domownika. Na ile u Ciebie możliwe zamontowanie tego mechanizmu to mi trudno określić. Mechanizm jest szczegółowo opisany na aukcjach.
  • #6 20805369
    abab2022
    Poziom 3  
    Drzwi się same zamykają, a ja chcę by były otwarte. Są 4 metalowe zawiasy do regulacji. 2 w futrynie i 2 w drzwiach. To które dokręcić bądź odkręcić o 360. Górne dolne i jakie
  • #7 20805403
    DiZMar
    Poziom 43  
    abab2022 napisał:
    To które dokręcić bądź odkręcić o 360.

Aby dokręcić bądź odkręcić o 360° to nie trzeba ruszać. Zbędna robota.
  • #8 20805542
    saturno
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    DiZMar napisał:
    abab2022 napisał:
    To które dokręcić bądź odkręcić o 360.

Aby dokręcić bądź odkręcić o 360° to nie trzeba ruszać. Zbędna robota.

360° to pełen obrót.
    Teraz pytanie który zawias i w którą stronę obrócić?
  • #9 20805552
    DiZMar
    Poziom 43  
    saturno napisał:

To Ty masz problem, że pytasz? Mi się wydaje, że problem ma @abab2022 i chce
    abab2022 napisał:
    dokręcić bądź odkręcić o 360.

tylko nie wie które regulacje zmienić nie zmieniając nic. :crazyeyes: :spoko:
    Ty też chcesz zmienić nie zmieniając jak sam napisałeś.
    saturno napisał:
    360° to pełen obrót.
  • #10 20805899
    saturno
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    @DiZMar Jak byś nie wiedział zawiasy mają gwint i kręcenie nimi o 360° (lub wielokrotność) powoduje także ich przybliżanie lub oddalanie od futryny zależnie od kierunku obrotu.
    @abab2022 Na próbę wykręć górny zawias z futryny o dwa obroty, a dolny zawias wkręć w futrynę o dwa obroty.
    Czy coś pomogło?
    Jeśli tylko trochę to wykręć jeszcze górny zawias z futryny maksymalnie na tyle aby drzwi się jeszcze prawidłowo zamykały (klamka, zamek).

Ps.: Jeśli regulacja przyniesie nikłe efekty to prawdopodobnie futryna jest sporo odchylona od pionu i jedyne co mi przychodzi do głowy oprócz demontażu futryny to założenie niezbyt mocnej sprężyny lub magnes:
    Schemat drzwi z wbudowaną sprężyną i magnesem do regulacji domykania.
  • #11 20805995
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    A może coś takiego:
    Obelink metalowa blokada drzwi w kolorze szarym.

lub

Plastikowy uchwyt drzwiowy w kolorze szarym, składający się z dwóch części.
  • #13 20806159
    abab2022
    Poziom 3  
    Aha. Dodam, że obecnie drzwi mimo, że same się zamykają, to się nie mogą zamknąć bolcem od klamki nawet dociśnięte, tzn. bardzo mocno dociśnięte całym ciałem to się zamykają bolcem klamki. Ale kluczem się zamykają. Na razie nic nie robiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje klina do drzwi, który umożliwi ich otwarcie na oścież, z funkcją kulkowej zapadki, aby nie trzeba było go wyciągać przy zamykaniu. W odpowiedziach zasugerowano różne rozwiązania, w tym zastosowanie magnesów neodymowych, modyfikację montażu istniejących mechanizmów, a także użycie taśmy dwustronnej. Użytkownik zwrócił uwagę na problem z regulacją zawiasów, które mogą wpływać na samoczynne zamykanie drzwi. Wskazano również na możliwość użycia magnetycznych blokad drzwi oraz na konieczność dostosowania zawiasów, aby poprawić funkcjonalność drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA