logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aurox 9.2 czy Mandrake – który Linux lepszy dla początkującego, łatwiejszy w obsłudze?

Kondrax 20 Lut 2005 01:02 1715 12
REKLAMA
  • #1 1246939
    Kondrax
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Jestem pocżatkujący w linuxie, mam teraz Auroxa 9,2 a chciałem jakiegoś nowego zainstloawć co lepiej Auroxa najnowszego czy Mandrake ? Który jest latwiejszy w obsłudze i który więcej oferuje programów i innych rzeczy, i kóry ma lepsze sterowniki do sprzentu ?
  • REKLAMA
  • #2 1246969
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Temat na forum poruszony setki razy, ile użytkowników tyle otrzymasz odpowiedzi.
    Ogólnie rzecz biorąc jeżeli system działa i nie masz zasrzeń to nie zmieniać co najwyżej updatować.
    A Mandrake to najbardziej zadziurawiona dystrybucja Linuxa, stajnia M$ nigdy nie wypuścła systemu z taką ilością luk.

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #3 1246999
    leniviec
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam!
    LtLog: moze stajnie - a raczej obore - M$ zostawmy w spokoju ;)

Kondrax: polecam nowego Auroxa tyle tylko... nie bierz tego z serii 10... wez sobie 9.4 wydaje mi sie ze jest tam najlepiej dobrany soft jak dla usera/polaka. I jeszcze raz powtorze niech cie reka boska broni przed seriom 10 Auroxa :)

A i jeszcze jedno! LINUX JEST JEDEN!! Ty wybierasz DYSTRYBUCJE ale linux jest jeden zapamietaj!!

Pozdrawiam!
  • #6 1247423
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    :arrow: Kondrax
    A po co Ci nowy? Opanowales juz wszystko w tym?
    Bo jezeli nie to po co chcesz instalowac nastepna dystrybucje? Do tego jezeli nie umiesz sam wybrac to znaczy, ze nie jest Ci potrzebna inna.Naucz sie wszystkiego dobrze w tej co masz i dopiero mysl o zmianie, wszystkie dystrybucje ogolnie sa takie same, roznia sie sposobem aktualizacji/instalacji pakietow, czasem wystepuja zmiany w lokalizacji niektorych plikow, ale to jedno i to samo, tylko rozne nazwy ;-)
  • REKLAMA
  • #7 1248126
    Kondrax
    Poziom 18  
    aha ja myslalem ze np. mandrake to jakies inne programy posiada oprocz podstawowych i ze lepsze sterowniki. Czyli jak mam auroxa 9,2 to nie bede zmieniał najpierw nim się pobawie. A i dlczego ta wersja aurox 10 to mam sie z daleka trzymac ?
  • REKLAMA
  • #8 1248307
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Knoppix - ma wszytko czego potrzebujesz
  • #9 1248353
    ZnAl
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    mialem auroxa 9.4 ale wysypal mi sie (a raczej sam go wysypalem przy wgrywaniu nowego kernela)

i po formacie zapodalem 10.0 :(

oto niektóre powody dlaczego masz sie trzyamac z daleka (przynajmniej bylo tak u mnie i u kumpla):
    - problemy z obslugą myszki PS2 (wariujący kursor) zarówno w gnome jak i kde
    - zwiechy przy instalacji driverów

tak więc nie polecam auroxa 10
    w najbliższym czasie instalne z powrotem 9.4 albo debiana

obecnie lece na knoppixie i nie ma żadnych tego typu problemów :)
  • #10 1248384
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Mam aurox 10.0
    Nie mialem z nim zadnych problemów , zadnych zwisów ani problemów z myszką (A4Tech 3- przyciskowa , 2x scroll)
    Po ładnej konfiguracji i dostosowaniu wyglada Pięknie :wink:
  • #11 1248932
    leniviec
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam!
    dystrybucja aurox'a jak kazda inna jak sama idea GNU czy opensourc zaklada model otwartego oprogramowania ... wiec jakie wnioski? im wyzszy numer z danej serii tym mniej bledow aurox 10 bazuje na fedorze core 3 bodajze, ktora to juz sama w sobie ma jeszcze troche bug'ow do poprawy... natomiast 9.4 jest finalna z serii 9.

Ponadto jesli bedziesz dbal o aktualizacje swojego systemu to prawdopodobnie nigdy nie bedziesz musial zmieniac distro.

Pozdrawiam!
  • #12 1249013
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    ojoj... nie prosciej było uzyc przycisku szukaj ! arrow:https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php nie postarałes sie kondrax bo temat był wielokrotnie walkowany
  • #13 1249173
    Kondrax
    Poziom 18  
    to usuńcie post

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między dystrybucjami Linux Aurox (wersje 9.2, 9.4 i 10.0) a Mandrake dla początkującego użytkownika. Użytkownicy zalecają pozostanie przy działającej wersji Aurox 9.2 lub 9.4, gdyż wersja 10.0 Aurox ma zgłaszane problemy ze sterownikami, zwłaszcza obsługą myszy PS/2 i stabilnością podczas instalacji sterowników. Mandrake jest krytykowany za liczne luki bezpieczeństwa. Podkreślono, że Linux to jeden system, a różnice między dystrybucjami dotyczą głównie sposobu zarządzania pakietami i lokalizacji plików. Zalecane jest dokładne poznanie obecnej dystrybucji przed zmianą. Wspomniano także alternatywę w postaci Knoppixa, który ma szeroki zestaw oprogramowania i stabilne sterowniki. Aurox 10 bazuje na Fedorze Core 3, która nadal ma błędy, natomiast Aurox 9.4 jest wersją stabilną. Aktualizacje systemu są kluczowe dla uniknięcia konieczności zmiany dystrybucji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA