logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aurox czy Mandrake 10.1 - który Linux wybrać dla wygody i dopracowania?

mkwd40 10 Paź 2005 15:01 15598 35
REKLAMA
  • #1 1887533
    mkwd40
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam!
    Który waszym zdaniem linux jest najbardziej dopracowany i najwygodniejszy w obsłudzie?
    po polsku. aurox czy mandrake 10.1 czy aurox? a moze jakis inny?
    zalezy mi na szybkiej odpowiedzi poniewaz musze miec jak najszybciej sciagniety komp musi działać/
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1887575
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Kazdy jest taki sam! Wszystko zalezy od uzytkownika.
  • #3 1887672
    mkwd40
    Poziom 16  
    sciągam teraz auroxa okaze sie czy dobry
  • REKLAMA
  • #4 1887755
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    mkwd40 napisał:
    sciągam teraz auroxa okaze sie czy dobry

Ja zaś myślę, że okazać się najwyżej może, czy Ty jesteś dobry w te klocki :). Nie ma złych czy dobrych dystrybucji, są tylko takie, z którymi umiemy lub nie umiemy sobie poradzić.
  • REKLAMA
  • #5 1887795
    mkwd40
    Poziom 16  
    no ja bym wolał jak najprostrza w obsłudze
    aktualnie uzywam mandriva linux 2005 LE i jest strasznie niedopracowana i niestabilna. przy wyiekszosci programów po dłurzszej pracy wywala komunikat ze program ma błąd i zostanie zamkniety i nie da sie nic zainstalowac, chyba ze jest w rpm. Mam nadzieje ze aurox bedzie lepszy
  • #6 1887979
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    co do mandrivy to :
    1. mam 2005 LE i działa prawie idealnie ( czasem ja czegoś nie potrafie ale to inna bajka ) - choc to w sumie wersja rozwojowa projektu mandriva ( po połączeniu dwóch a obecnie juz trzech firm promujacych linuxa )
    2. jest dostępna na FTP 2006 RC2 ( przedpiemierowa )
    3. 2006 wersja finalna jest juz w klubie dostępna
    4. 2006 na serwerach pojawi sie 26.10.2005

co do auroxa:
    1. bazuje na RH - taki poligon doswiadczalny :)
    2. jeśli idzie o konfiguracje i obsługe to jest bardzo podobny
    3. ver. 11 podobno wcale nie jest taka stabilna jak obiecywano

zgadzam sie z kolegą "md" - wszystko zalezy od Ciebie.

pozdrawiam
    powodzenia
  • #7 1888085
    voytek_nobody
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    slackware, gentoo, pld
  • #8 1888478
    mkwd40
    Poziom 16  
    jeszcze mi sie spodobała wersja PC Linux OS PL ale niegdzie nie moge jej znalesc na serwerach ftp. a jak wejdzie wersjamandriva linux 2006 finalna oficjalna to sobie ja sciagne.
    pozdawiam. a co do man2005LE to włascie problemy sa u mie z pakietami. nie moge tez zainstalowac nowego oprogramowania bo ciagle jakies bledy pakietów są.
    pozdrawiam
  • #9 1888504
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    mkwd40 napisał:
    ...niedopracowana i niestabilna. przy wyiekszosci programów po dłurzszej pracy wywala komunikat ze program ma błąd i zostanie zamkniety...

I gdzie są Ci zwolennicy Linuxa co to mówią że Windows jest "be", a Linux "cacy"? Widać Linuxy też padają jak muchy, tyle że potem trudniej jest znaleźć przyczynę padu :D

>> przeciwnik Linuxa <<
  • #10 1888583
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    mkwd40 napisał:
    jeszcze mi sie spodobała wersja PC Linux OS PL ale niegdzie nie moge jej znalesc na serwerach ftp. a jak wejdzie wersjamandriva linux 2006 finalna oficjalna to sobie ja sciagne.
    pozdawiam. a co do man2005LE to włascie problemy sa u mie z pakietami. nie moge tez zainstalowac nowego oprogramowania bo ciagle jakies bledy pakietów są.
    pozdrawiam

no wiesz ....!
    ludziska się starają ulepszaja ...........
    http://www.linnexos.pl/
    http://www.pclinuxos.daap.net/index.php:D

a co do pytania ..

najlepszy w/g nie linux to

taki na ktorym bedziesz mógł pracowac
    jak się troszku nauczysz obsługi tego badziewia
    zoptymalizyjesz jajko pod swój komuter to zaręczam że to badziewie nigdy się nie zawiesi bedzie bardzo szybkie i posluszne

Trabi jako przeciwnik linuksa powinieneś widzieć ze aby się wypowiadać na jakis temat nalezy chociaż troszke poznac wroga
    diagnoza błedu w linuxie to wpisanie kilku poleceń i wszystko jasne
    w windzie natomiast już niekoniecznie
    używam obu systemów i wiem co piszę
    ( nie było to złośliwie )
  • #11 1889128
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    tu masz namiar na PC linux'a
    http://gdl.hopto.org/~spider/centrumiso/index.php?uri=pclinux
    tylko administrator tej stronki chyba zasnął bo troche mało aktualizowana :)

a kto napisał że linux padł ???

kolega ma tylko problem z paczkami !!! - to tak jak na twoim M$ problem z instalacją zwykłago programu !!!

jako poczatkująvy już wiem że czasem trzeba coś podogrywać - w MS jak system nieinstalował to najczęściej reinstal .

kolego jak nie masz o czymś pojecia to nie nabijaj postów
  • #12 1889129
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    numerek12 napisał:
    ...diagnoza błedu w linuxie to wpisanie kilku poleceń i wszystko jasne w windzie natomiast już niekoniecznie...

Skoro tak mówisz, pewnie masz rację. Jednak Linux do mnie nie przemawia.
  • #13 1889694
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    numerek12 napisał:

...diagnoza błedu w linuxie to wpisanie kilku poleceń i wszystko jasne w windzie natomiast już niekoniecznie...

No niestety, nie zawsze bywa tak rozowo...
    Od poczatku sierpnia "siedze na Slackware" - system pracuje moze troszke stabilniej, niz winda - przecietnie co jakie 3 doby (ciaglej pracy) zdarzaja sie zwiechy (pelne zamrozenie - brak reakcji na klawiature i mysz, lub klasyczny kernel panic), w zupelnie losowych momentach - i nie pozostawiaja te zwiechy po sobie zadnych sladow w logach - a mam wlaczone logowanie wszystkiego do pliku (linijka *.* /var/log/all.log w /etc/syslog.conf). Do sprawdzenia pozostaly mi jeszcze plyta glowna i proc. RAM testowany (sprawny), dysk tez (padal powoli, zmienilem na nowy), karte WLAN zmienilem na zwykla sieciowke + AP, bo mialem podejrzenia, ze to ndiswrapper "miesza" - i nie mam pojecia, czym to moze byc jeszcze spowodowane :(
    Z Linuksa nie zrezygnuje, bo nie stac mnie na ~500PLN na licencje za Windows - a na prace na pirackim systemie nie moge sobie pozwolic ;) Ponadto, Linuks ma wbudowane rozwiazania, jakie do windy musialbym dopiero doinstalowywac :? Ogolnie, do wszystkiego mi sie Slack nadaje, i nawet "chodza" mi w nim moje ulubione gry :D
  • #14 1889935
    mkwd40
    Poziom 16  
    Sciągam PC linex OS. a czy ktos wie dlaczego to sie nazywa linex a nie linux??
  • REKLAMA
  • #15 1890228
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    mkwd40 napisał:
    Sciągam PC linex OS. a czy ktos wie dlaczego to sie nazywa linex a nie linux??

he he :)
    zapytaj na ichnym forum
    a dlaczegóż by nie ?
    linux'ów wszelkiej maści jest bez liku a linnex jeden
  • #16 1890430
    mkwd40
    Poziom 16  
    noo napisze albo poszukam dlaczego tak na forum linexa

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

ej!!!! coś sie mi nie teges bo przy uruchamianiu z cd PC Linnex os prosi mie na samym koncu i localhost login czy jakoś tak i password. co to jest?
    pomuzcie
  • #17 1892907
    vadersky
    Poziom 11  
    zgodze sie z przedmowcami, ze zalezy to od "administratora" ale przede wszystkim jesli od poczatku wszystko dobrze sie skonfiguruje to nie ma bata zeby sie cos wylozylo :), ja osobiscie uzywam dystrybucji debiana, jak z kazdym na poczatku byly problemy ale teraz wszystko dziala OK
  • #18 1900192
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Trabi napisał:
    mkwd40 napisał:
    ...niedopracowana i niestabilna. przy wyiekszosci programów po dłurzszej pracy wywala komunikat ze program ma błąd i zostanie zamkniety...

I gdzie są Ci zwolennicy Linuxa co to mówią że Windows jest "be", a Linux "cacy"? Widać Linuxy też padają jak muchy, tyle że potem trudniej jest znaleźć przyczynę padu :D

>> przeciwnik Linuxa <<

1. Autor wątku pytał, który Linux najlepszy, a nie, czy lepszy Windows, czy Linux.
    2. Zauważ, że w tym momencie oceniłeś dystrybucję Linuksa, a nie jego samego.
    3. A w czym Ci ten Linux przeszkadza, że jesteś jego przeciwnikiem? Nikt Cię do niego nie zmusza! Równie dobrze możesz być przeciwnikiem cukierków miętowych.

Do autora wątku:
    1. Ja polecam najnowszego stabilnego. W tej chwili jest to 2.6.13.4. ;) Ale domyślam się, że pytasz o dystrybucję.

Jeżeli nie masz czasu i masz dobry sprzęt, to możesz sobie wybrać coś "wypasionego" jak Fedora i jej podobne lub Debiana.
    Jeżeli nie masz czasu i masz słaby sprzęt, wybierz Debiana.
    Jeżeli masz dużo czasu i lubisz majstrować w systemie, wybierz Slackware lub Debiana.
    To były moje sugestie.

Dopiero, jak załapiesz, co i jak w systemie, wtedy świadomie sam wybierzesz najlepsze dla Ciebie distro.
  • #19 1900410
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Cytat:

Ha... haha... buahahahaha. Szczegolnie informacje o zawartosci stosu procesora ktore mozna sobie "poczytac" przy okazji "krytycznego wyjatku" sa dla zwyklego uzytkownika wyczerpujaca informacja co jest powodem zwiechy :>. Pod warunkiem ze ta tabliczka sie wogole pokaze :D

Tak, ja tez uzywam Windy na codzien.
  • #20 1900525
    Nieztejbajki
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    SaraniS napisał:
    numerek12 napisał:

No niestety, nie zawsze bywa tak rozowo...
    Od poczatku sierpnia "siedze na Slackware" - system pracuje moze troszke stabilniej, niz winda - przecietnie co jakie 3 doby (ciaglej pracy) zdarzaja sie zwiechy (pelne zamrozenie - brak reakcji na klawiature i mysz, lub klasyczny kernel panic), w zupelnie losowych momentach - i nie pozostawiaja te zwiechy po sobie zadnych sladow w logach - a mam wlaczone logowanie wszystkiego do pliku (linijka *.* /var/log/all.log w /etc/syslog.conf). Do sprawdzenia pozostaly mi jeszcze plyta glowna i proc. RAM testowany (sprawny), dysk tez (padal powoli, zmienilem na nowy), karte WLAN zmienilem na zwykla sieciowke + AP, bo mialem podejrzenia, ze to ndiswrapper "miesza" - i nie mam pojecia, czym to moze byc jeszcze spowodowane :(
    Z Linuksa nie zrezygnuje, bo nie stac mnie na ~500PLN na licencje za Windows - a na prace na pirackim systemie nie moge sobie pozwolic ;) Ponadto, Linuks ma wbudowane rozwiazania, jakie do windy musialbym dopiero doinstalowywac :? Ogolnie, do wszystkiego mi sie Slack nadaje, i nawet "chodza" mi w nim moje ulubione gry :D

ja mam slackware jakies pol roku i przewaznie sesje trwaja tydzien i wiecej i zadnej samoistnej zwiechy nie bylo, byly tylko takie z mojej winy :D
    do autora watku:
    ja zaczalem od cdlinux - bo byl malych rozmiarow, a chcialem zobaczyc jak to to w ogole wyglada
    po 3-4 dniach mandrake, ktory wytrzymal u mnie z tydzien, czegos mi brakowalo w nim,
    pozniej krotka przygoda z debianem i w koncu slackware
    ten mi odpowiada w zupelnosci,
    tak wiec jak juz wczesniej ktos pisal to ty sam musisz zdecydowac ktory najbardziej Tobie odpowiada i moim zdaniem powinienes wyprobowac kilka dystrybucji.

Pozdrawiam
  • #21 1901556
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Ja bym polecał FEDORĘ. Stabilna i pochodzi od RedHata. Testuję od dzisiaj PLD (Tą polską dystrybucję z bocianem)
  • #22 1901690
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    zaczne od tego, ze pytanie powinno brzmiec" ktora dystrybucja linuxa jest najlepsza

moim zdaniem najlatwiejszy w obsludze jest Gentoo, choc z drugiej strony poczatkujacy moga miec problemy z instalacja

z latwych w instalowaniu i spolonizowanych dystrybucji polecam przede wszystkim Suse, ewentualnie Mandrake
  • #23 1901724
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Nieztejbajki napisał:
    SaraniS napisał:
    (...)

ja mam slackware jakies pol roku i przewaznie sesje trwaja tydzien i wiecej i zadnej samoistnej zwiechy nie bylo, byly tylko takie z mojej winy :D
    (...)
    Pozdrawiam

Totez ja nie twierdze ze to wina Linuksa! Wrecz przeciwnie, dzieki niemu na tyle wczesnie zdiagnozowalem "upadek" dysku, ze zdazylem wszystkie dane ocalic, a co wiecej - systemu nie instalowalem od nowa tylko po prostu przenioslem na nowy dysk :D Niech ktos tak zrobi z windowsem :P
    A w czasie, odkad mam Slacka, moj maksymalny uptime wyniosl 12 dni i kilka godzin. Jak wyzej nadmienilem, zwiechy zdarzaja sie losowo i nie umiem juz znalezc zadnej przyczyny :? Podejrzewam: zasilke, proca i plyte... Niestety, rowna sie to raczej zakupowi nowego kompa :?
    Chodzilo mi o to, ze diagnoza przyczyn problemow sprzetowych moze byc ciezka niezaleznie od posiadanego systemu (zwlaszcza jesli posiada sie na wymiane tego sprzetu ograniczone fundusze :( ).

Rowniez pozdrawiam ;)
  • #24 1911681
    szolek
    Poziom 14  
    Nigdzie nie znajdziesz lepiej opisanej jak GENTOO. Sam kaleczyłem na fedorze o mandraku nie wspomnę. Więcej korzystałem z windowsa niż z linuxa. Jakby nie gentoo to nawet jądra bym nie umiał przekompilować nie mówiąc o prostszych rzeczach.
  • #25 1911861
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Jeśli chcesz mieć więcej osób to zaloguj się na forum:
    www,knoppix.pl. Tam wszyscy piszą o którejś odmianie linuksa. Logowanie wygląda tak somo jak tutaj.
  • #26 1912049
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Ja dla początkujących userów proponuje dystrybucje: - - Mandriva
    - Aurox
    Dla bardziej zaawansowanych:
    - Debian
    - Slackware
    - RedHat
    - S.u.S.E

jednak najlepszym sposobem jest wypróbowanie kilku dystrybucji i znalezienie dla siebie najwygodniejszej, to tyle z mojej strony
  • #27 1913193
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Również i jak dokonuję wyboru jaki linux i padło na Fedorę, a to tylko z jednego powodu: jest na bazie redhata, który już dawno ma za sobą okres dzieciństwa.
    Polecam Ci stronę: http://www.jakilinux.org/news.php

I dodam jeszcze: nie ma czegoś takiego "który linux jest najlepszy?". Wszystko zależy od wiedzy i sprytu użytkownika oraz posiadanego sprzętu.
    Pozdrawiam.
  • #28 1913959
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jeżeli chcesz wybierać na podstawie stażu, to celuj w Slackware albo Debiana.
  • #29 1926015
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Najlepszy dla serwerów to debian do użytku domowego to mandriva.
  • #30 1927148
    Nieztejbajki
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    gregoryi napisał:
    Najlepszy dla serwerów to debian do użytku domowego to mandriva.

bo Ty tak uwazasz? Takie "oświadczenia" raczej nie wnosza nic ciekawego do dyskusji
    Ja nie uwazam zeby akurat te zaslugiwaly na miano najlepszych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najbardziej dopracowanej i wygodnej w obsłudze dystrybucji Linuksa, ze szczególnym uwzględnieniem Aurox i Mandrake 10.1. Użytkownicy podkreślają, że wybór systemu zależy od indywidualnych umiejętności i preferencji użytkownika oraz konfiguracji sprzętowej. Mandriva Linux 2005 LE jest oceniana jako niestabilna i problematyczna pod względem zarządzania pakietami, natomiast Aurox bazujący na Red Hat jest podobny w obsłudze, choć wersja 11 ma stabilnościowe zastrzeżenia. Wskazano także inne dystrybucje: Slackware, Gentoo, Debian, Fedora, SUSE, PC Linux OS, PLD, Knoppix, Ubuntu i Kubuntu, z podziałem na łatwe dla początkujących (Mandriva, Aurox, SUSE) oraz bardziej zaawansowane (Debian, Slackware, Gentoo, Red Hat). Podkreślono, że stabilność i wygoda zależą od konfiguracji i doświadczenia użytkownika. Dla początkujących polecane są dystrybucje z graficznymi kreatorami instalacji i spolonizowane. Wskazano również na różnice w podejściu do konfiguracji (ręczna edycja plików kontra kreatory). Poruszono kwestie stabilności systemów, problemów z pakietami, diagnostyki błędów oraz kompatybilności sprzętowej. Wskazano, że Linux może być alternatywą dla Windowsa, zwłaszcza przy ograniczonym budżecie i potrzebie legalnego oprogramowania. Podano linki do stron z dystrybucjami i testami wyboru systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA