Jestem przyzwyczajony do Windowsa, jednak ciągłe przechwalanie się jego posiadaczy o niezliczonych jego zaletach skłoniło mnie do chęci poznania tego systemu - nigdy nie widziałem i nie miałem do czynienia z linuxem więc zamówiłem tę książkę: http://helion.pl/ksiazki/abclin.htm mam już 2 książki z serii "abc" z innej dziedziny i bardzo mi się one spodobały więc zamówiłem abc do linuxa. W książce jest opisany jak widzę w spisie treści na tej stronie www Linux jakiś RedHat i jakiś Mandrake - którego linuxa mam z tych dwóch wybrać? Może ktoś ma tę książkę i wie który z tych dwóch linuxów jest w niej lepiej opisany - bo chciałbym ściągnąć linuxa teraz zanim przyjdzie książka, a nie jak bede miec juz książkę i ściągać linuxa przez 2 dni, bo ma pewno jak windows z service packami jakieś 1 giga.
Więc którego linuxa z tych dwóch mam wybrać (jestem zerem jeśli idzie o wiedzę o linuxie)??
Z jakiej strony można pobrać linuxa (podobno jest darmowy)??
Czy macie jakieś rady dla mnie jesli idzie o instalację, używanie tego systemu itd. ?
Więc którego linuxa z tych dwóch mam wybrać (jestem zerem jeśli idzie o wiedzę o linuxie)??
Z jakiej strony można pobrać linuxa (podobno jest darmowy)??
Czy macie jakieś rady dla mnie jesli idzie o instalację, używanie tego systemu itd. ?