logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przetwornicę VOLT Polska IPS-500 do przełącznika zasilania?

karwyk 15 Mar 2013 20:40 3126 2
REKLAMA
  • #1 12065142
    karwyk
    Poziom 10  
    Witam. Buduję elektrownie wiatrową i posiadam przełącznik źródła zasilania do którego muszę podpiąć wyjście przetwornicy 230VAC. Problem w tym że na schemacie jest wyszczególnione gdzie podpiąć L a gdzie N. I teraz sprawdzając próbnikiem pokazuje mi L na obu przewodach wyjściowych... (przetwornica działa, nówka sztuka model: VOLT Polska IPS-500). Nie chciałbym spalić urządzenia.
    Wiem że jest to AC i nie ma różnicy przy podłączaniu urządzeń ale facet od którego kupiłem przełącznik źródła zasilania napisał tak:

"Należało by pilnować gdzie wchodzi N i L ponieważ w przypadku sieci TN-C-S (PE łączone z N "tzw. bolec połączony z N) może mieć Pan na odbiornikach w gniazdkach L na bolcach. Pozdrawiam"

Tu zamieszczam schemat:
    Jak podłączyć przetwornicę VOLT Polska IPS-500 do przełącznika zasilania?

Podpowiecie mi co z tym fantem zrobić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12065251
    tomleszno
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Przetwornice nie mają N jest tylko 2x L . Powinieneś zażądać od dostawcy schematu toru prądowego tego urządzenia. Profesjonaliści robią to tak Link niestety cena jest zaporowa. Przewód N jest traktowany jako obwód roboczy dlatego także jest rozłączany przewód ochronny PE jest obowiązkowo podłączony na stałe.
  • #3 12070778
    karwyk
    Poziom 10  
    Podpiąłem nie zwracając uwagę na kolejność przewodów. Wszystko działa dobrze :)
REKLAMA