Witam. Buduję elektrownie wiatrową i posiadam przełącznik źródła zasilania do którego muszę podpiąć wyjście przetwornicy 230VAC. Problem w tym że na schemacie jest wyszczególnione gdzie podpiąć L a gdzie N. I teraz sprawdzając próbnikiem pokazuje mi L na obu przewodach wyjściowych... (przetwornica działa, nówka sztuka model: VOLT Polska IPS-500). Nie chciałbym spalić urządzenia.
Wiem że jest to AC i nie ma różnicy przy podłączaniu urządzeń ale facet od którego kupiłem przełącznik źródła zasilania napisał tak:
"Należało by pilnować gdzie wchodzi N i L ponieważ w przypadku sieci TN-C-S (PE łączone z N "tzw. bolec połączony z N) może mieć Pan na odbiornikach w gniazdkach L na bolcach. Pozdrawiam"
Tu zamieszczam schemat:
Podpowiecie mi co z tym fantem zrobić ?
Wiem że jest to AC i nie ma różnicy przy podłączaniu urządzeń ale facet od którego kupiłem przełącznik źródła zasilania napisał tak:
"Należało by pilnować gdzie wchodzi N i L ponieważ w przypadku sieci TN-C-S (PE łączone z N "tzw. bolec połączony z N) może mieć Pan na odbiornikach w gniazdkach L na bolcach. Pozdrawiam"
Tu zamieszczam schemat:
Podpowiecie mi co z tym fantem zrobić ?