logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dekoder DVB-t do starego telewizora Sanyo bez Euro?

redziakpiotrek 17 Mar 2013 15:54 3786 11
REKLAMA
  • #1 12073359
    redziakpiotrek
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam!!!

Potrzebuję pomocy od osób obeznanych w temacie. Mianowicie, posiadam stary telewizor marki Sanyo i chcę do niego podłączyć dekoder DVB-t. Telewizor nie posiada gniazda Euro tylko Video IN oraz Audio IN. Próbowałem wypuścić z dekodera ze złącza EURO z pinu 19 i 17 Composite Video Out lecz moje wysiłki spełzły na niczym, nie mam żadnego obrazu. Wejście Video jest sprawne w 100%.

Oraz drugi mój problem to, że mam także drugi telewizor w którym jest tylko wejście antenowe. Czy jest możliwość podłączenia takiego dekodera.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 12073424
    media-wideo
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Jaki dekoder? Może trzeba mu w menu przestawić wyjście, a domyślnie jest ustawione HDMI. Poczytaj instrukcję. Pin 17 w euro to masa, 19 to sygnał.
  • REKLAMA
  • #3 12073427
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Są przejściówki EURO -> CVBS tylko trzeba zwracać uwagę na kierunek (są też z przełącznikiem). Dekoder musi też podawać na wyjście EURO sygnał CVBS, a nie S-Video ani RGB.
  • REKLAMA
  • #4 12073435
    krzysiek12sos
    Poziom 27  
    Ocena: 85
    Telewizor przełącz np.pilotem w AV. Jeśli jest sprawny to musi działać. Oczywiście audio n.3 eurozłącza.
  • #5 12073540
    KStanek
    Poziom 22  
    Ocena: 75
    Jeśli masz tylko wejście antenowe musisz użyć modulatora. Można wymontować ze starego nieużywanego magnetowidu. Potrzebne zasilanie 5V. Albo na aukcji kupić koszt ok 30zł z zasilaczem.

Dodano po 3 [minuty]:
  • REKLAMA
  • #6 12073725
    media-wideo
    Poziom 18  
    Po co modulator jak ma wejście AV?
  • #7 12073741
    redziakpiotrek
    Poziom 11  
    Dekoder to Opticum HD T90. Wyjście jest ustawione jako CVBS. Owszem pin 17 to masa ale masa sygnału Video (chyba dobrze myślę). Telewizor jest przełączony na AV. Wczoraj także sprawdzałem to wejście podłączając do niego sygnał Video z DVD i obraz jak i dźwięk jak najbardziej były poprawne.

Nie, nie użytkowniku media-wideo AV jest w tym pierwszym telewizorze w drugim tego nie ma.
  • #9 12073820
    media-wideo
    Poziom 18  
    Jak nie ma w drugim to pozostaje zakup modulatora. Rozdzielczość w menu dekodera ma być ustawiona na 576i, i sygnał na RGB.

Dodano po 25 [minuty]:

Ale chyba tam takiej opcji nie ma. Przynajmniej tak piszą w instrukcji. HDMI lub RGB. Oczywiście jak jest CVBS lub Composite to tak ustaw.
  • #10 12074009
    redziakpiotrek
    Poziom 11  
    No tak a co jeśli można ustawić tylko RGB oraz CVBS. Ustawiam CVBS i nic RGB nawet nie próbuje bo i tak nie będzie działało.
  • #11 12074020
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    redziakpiotrek napisał:
    Owszem pin 17 to masa ale masa sygnału Video (chyba dobrze myślę).
    Masa to masa, wszystkie są połączone ze sobą... czyli pin 17 na obudowę/ekran wtyku RCA, a pin 19 na "bolec" wtyku RCA.

W drugim TV albo modulator albo dorobienie wejścia CVBS/S-Video/RGB.
  • #12 12074091
    redziakpiotrek
    Poziom 11  
    Właśnie problem rozwiązałem okazało się, że miałem jakiś wadliwy przewód:) Serdecznie dziękuję wszystkim za bardzo przydatne mi informacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu dekodera DVB-T do starego telewizora Sanyo, który nie posiada gniazda Euro, a jedynie wejścia Video IN oraz Audio IN. W trakcie dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić ustawienia dekodera, w tym wyjście sygnału, które powinno być ustawione na CVBS. W przypadku drugiego telewizora z jedynie wejściem antenowym, zalecano użycie modulatora, który można pozyskać z nieużywanego magnetowidu lub zakupić. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, odkrywając, że przyczyną braku obrazu był wadliwy przewód.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA