logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrywać gitarę z podkładem na Xenyx Q802 USB w Audacity?

ryspop 24 Mar 2013 11:47 6534 5
REKLAMA
  • #1 12103941
    ryspop
    Poziom 2  
    Witam,
    Posiadam ten mixer od dłuższego czasu i wcześniej używałem go tylko do nagrywania gitary - sprawował się znakomicie do czasu gdy chodziło o zwykłe nagrania samej gitary.
    Ostatnio jednak chciałem nagrać gitarę + podkład i pojawił się problem. Podkład puściłem z YouTube, a nagrywam w Audacity. Co się okazało - nie ma możliwości by słyszeć podkład i nagrywać jednocześnie. Nawet jak podkład wrzuciłem bezpośrednio do Audacity i wcisnąłem nagrywanie to albo słyszałem podkład albo gitarę i podkład (czyli to o co mi chodziło), ale do Audacity nie szedł sygnał nagrywający.
    Oczywiście bawiłem sie przyciskami oznaczonymi To Main Mix oraz To Phones/CTRL RM, ale to nic nie daje. Uzyskuje tylko efekt taki, że słyszę gitarę lub słyszę podkład i gitarę lub nic nie słyszę :( Gitarę oczywiście mogę nagrać słysząc podkład, lecz jej nie słyszę w słuchawkach - czyli nie mam odsłuchu.

A teraz trochę o konfiguracji:
    1. Komputer podłączam do mixera przez kabel USB (bo mixer ten służy mi jako interfejs USB).
    2. Słuchawki wpinam sobie w gniazdo Phones mixera - by słyszeć i podkład i gitarę.
    3. Gitarę wpinam w gniazdo Line mixera.
    4. Jako urządzenie nagrywające w Audacity ustawiam Behringer.
    5. Jako urządzenie odtwarzające również Behringer.
    6. Jako urządzenie odtwarzające całego komputera to testowałem dwa rozwiązania albo Behringer, albo zwykłe słuchawki w laptopie.

Aha. Dodam tylko, że w Cubase udało mi się tak skonfigurować program, że słyszałem podkład (dodany jako osobna ścieżka w Cubase) i jednocześnie gitarę przy nagrywaniu, ale tam jest przycisk Monitor (słuchawka) - należało ją wcisnąć i wszystko chodziło jak trzeba.
    Czy można podobny efekt uzyskać w Audacity?

Drugie pytanie jakie mam dotyczące tego mixera. Ile ścieżek mogę nagrywać jednocześnie za jego pomocą? Ponoć tylko jedną ścieżke stereo? No ale czy można jakoś oszukać mixer lub program w komputerze? Bo chciałbym nagrywać wokal i gitarę na dwie różne ścieżki... jak to można skonfigurować? Jest taka możliwość? Oczywiście w mixer wpięty mam osobno mikrofon jako 1 kanał i osobno gitarę do 2 kanału. Coś czytałem, że można 2 sygnały mono wysłać? Jak to zrobić? Jak to ustawić w programie np. Audacity ewentualnie Cubase czy innym DAW?

Ostatnie pytanie: Do czego służą wejścia/wyjścia czincze IN / OUT (2 track). W sumie to wiem że wchodzi tam muzyka i wychodzi, ale czy jak kupię odpowiednie kable to będę mógł wprowadzić czy wyprowadzić dodatkową ścieżkę? Do czego wy używacie tych gniazd? Czy może to służy tylko do podłączenia analogowego sygnału np. z wieży czy innego urządzenia?
  • REKLAMA
  • #2 12108779
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    ryspop napisał:
    Drugie pytanie jakie mam dotyczące tego mixera. Ile ścieżek mogę nagrywać jednocześnie za jego pomocą? Ponoć tylko jedną ścieżke stereo? No ale czy można jakoś oszukać mixer lub program w komputerze? Bo chciałbym nagrywać wokal i gitarę na dwie różne ścieżki... jak to można skonfigurować? Jest taka możliwość? Oczywiście w mixer wpięty mam osobno mikrofon jako 1 kanał i osobno gitarę do 2 kanału. Coś czytałem, że można 2 sygnały mono wysłać? Jak to zrobić? Jak to ustawić w programie np. Audacity ewentualnie Cubase czy innym DAW?

Mikser ma fizycznie dwa przetworniki A/C. Tego nie przeskoczysz. Można nagrać dwa kanały mono lub jeden stereo. Jak chcesz nagrać dwa mono, wepnij sygnały do kanałów 1 i 2 miksera, i panoramę daj na jednym maksymalnie w prawo na drugim maksymalnie w lewo. Albo użyj kanałów 3/4 i 5/6, na 3/4 wepnij sygnał do kanału lewego, w prawy wciśnij przejściówkę ze słuchawek, a do 5/6 wejdź tylko w prawy kanał.
    ryspop napisał:
    Ostatnie pytanie: Do czego służą wejścia/wyjścia czincze IN / OUT (2 track). W sumie to wiem że wchodzi tam muzyka i wychodzi, ale czy jak kupię odpowiednie kable to będę mógł wprowadzić czy wyprowadzić dodatkową ścieżkę? Do czego wy używacie tych gniazd? Czy może to służy tylko do podłączenia analogowego sygnału np. z wieży czy innego urządzenia?

Do wyprowadzenia i do wprowadzenia sygnału z miksera. Działają tak samo jak wejścia i wyjścia sygnału przez USB. Czyli na wyjściu masz ten sam sygnał co na USB i na wejściu wprowadzasz go tak samo jak z USB, kontrolując tymi dwoma przełącznikami opisanymi USB/2T Track.
    Z założenia gniazda te służą do podłączenia rejestratora. Wyjścia z miksera do niego, i możliwości odsłuchu zarejestrowanego materiału. Ale możesz je potraktować jako dodatkowe wejście i wyjście z miksera.

Z tego co wiem to ten mikser nie umożliwia odsłuchu bezpośredniego na słuchawkach z podkładem. Można by to uzyskać przez małą przeróbkę miksera (zworkę na przełączniku To Phones). Odsłuch zrealizowany przez program zawsze będzie obarczony opóźnieniem, będzie Ci się niewygodnie grało.
  • REKLAMA
  • #3 13187372
    wo10
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    adambyw Mógłbyś proszę powiedzieć coś więcej na temat tej zwory na przełączniku? Jak poznać, które piny mam na nim zewrzeć? Na coś jeszcze to wpłynie?
    Mam Xenyx 802 (wersja bez usb, ale zdaje się działa identycznie) i przełączniki nazywają się u mnie "cd/tape to ctrl" i "cd/tape to mix". Z tego, co mówi instrukcja, na wyjścia ctrl i phones idzie to samo.
    Potrzebuję mieć na słuchawkach kanały + podkład, a na main out same kanały. Mam nadzieję, że dobrze to rozumiem. Nie boję się rozkręcać miksera, muszę tylko wiedzieć, co mam zewrzeć, a nie chcę na czuja.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 13187845
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    wo10 napisał:
    Jak poznać

Metodą prób i błędów ;). Będzie prawdopodobnie 6 pinów, ułożone po 3 w dwóch rzędach. Środkowe piny to prawdopodobnie wyjście a skrajne wejścia (kierowane po jednym na środkowy w zależności od ustawienia przełącznika).
    wo10 napisał:
    Na coś jeszcze to wpłynie?

Możliwe że jak nie jest buforowane, dźwięk może się wrócić na sumę. W tedy trzeba by zrobić bufor na wzmacniaczu operacyjnym lub zrezygnować z tego mostka.

wo10 napisał:
    Z tego, co mówi instrukcja, na wyjścia ctrl i phones idzie to samo.

Tak. Generalnie w mikserach sekcji Control Room, jak sama nazwa wskazuje służy do odsłuchu i kontroli sygnału. I najczęściej umożliwia podpięcie słuchawek i monitorów odsłuchowych. Jest bardzo rozbudowana w dużych mikserach. W takich maleństwach sprowadza się do zwykłego odsłuchu sumy.
  • REKLAMA
  • #5 13212892
    Szewc Amarantowy
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witojcie!

Sugeruję ustawić w Urządzeniach jako nagrywające właśnie naszego kochanego Berysia (sam mam wersję 1202) a odtwarzające kartę dźwiękową w kompie. Skoro nie chcesz podkładu nagrywać, jakość zintegrowanej wystarczy (jakby Beryś był wiele lepszy...). W Preferencjach masz, w podmenu Nagrywanie opcję "Przejście przez oprogramowanie".
    Będziesz miał w słuchawkach podkładzik i siebie, prawdopodobnie ze sporym opóźnieniem. Na WinXP działało całkiem sprawnie, za to Win7 już wymagał sterowników ASIO, które i tak warto zainstalować (ASIO4ALL).
    Na zdrowy rozum wszystko powinno zadziałać sprawnie, ale nie mogę Ci tego zagwarantować, bo aktualnie nie mam jak sprawdzić. W każdym razie warto spróbować przed jakąkolwiek modyfikacją, jeśli jednak zdecydujesz się na modyfikację, daj znać, co wyszło. Warto wiedzieć, a nuż się przyda w przyszłości.
  • #6 16380565
    mbujakowski
    Poziom 2  
    Ocena: 11
    Odgrzewam temat, bo nie widzę rozwiązania problemu. Tu jest opisane jak ustawić Berhingera, żeby w słuchawkach było słychać podkład i odsłuch bez opóźnień:

https://youtu.be/y1ftEDMiBwg
REKLAMA