logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt montażu centralnego zamka w Fiacie 126p - szukam doświadczeń

andrzej88 21 Lut 2005 15:40 9508 11
REKLAMA
  • #1 1251468
    andrzej88
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym zamontować do Malucha centralny zamek, tylko nie wiem, jaki byłby koszt tego przedsięwzięcia. Dlatego szukam kogoś, kto takie rzeczy robił. Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 1251596
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Witam.Montaz takiego zamka to nie problem,niecale 2 godzinki i masz zamek zalozony,koszt takiego zamka to okolo 50zl,podaje ci przykladowy zamek z dwoma masterami(czyli mozesz sterowac calym zamkiem z jednych i drugich drzwi,a nie jak to przewaznie jest ze od kierowcy jest sterujacy) http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42523357 Pozdrawiam
    ps.Jezeli bys chcial taki zamek dodatkowo wyposazyc w pilota to doloz do tego jeszcze jakies 60-70 zl
  • REKLAMA
  • #3 1254846
    andrzej88
    Poziom 11  
    Dzięki. Znalazłem w internecie strone http://www.batex.pl/cennik.htm i są tam dosyć tanie zamki. Czy ktoś juz z tamtąd kupował, czy są dobrej jakości?
  • #4 1255095
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    andrzej88 napisał:
    Dzięki. Znalazłem w internecie strone http://www.batex.pl/cennik.htm i są tam dosyć tanie zamki. Czy ktoś juz z tamtąd kupował, czy są dobrej jakości?

Wydaje mi sie ze sa to te same zamki co na allegro.Sam mam taki zamek z allegro i sprawuje sie bardzo dobrze.No i wazna sprawa zeby to zamontowac jak nalezy,zeby zamek pozniej nie swirowal,cos w stylu,ty otworzysz a on sie sam zamknie odrazu.
  • #5 1275439
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Większość zamków kupuję w Batexie, bardzo szybka przesyłka. To w zasadzie to samo co na allegro. Montaż w 126p jest banalny, na pewno sam to zrobisz. Jedna bardzo ważna uwaga - siłowniki 3 kg nie radzą sobie w maluchu. W nowych tak ale w starszych zamki są wypracowane i taki siłownik bardzo często nie daje rady.
  • #6 1275668
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    A klapa silnika? To juz trzeci silownik :-)
  • #7 1324926
    andrzej88
    Poziom 11  
    Ktoś wcześniej pisał, że siłowniki 3 kg nie dadzą rady w starszych Maluchach. Mój jest z 98r. Czy tam te siłowniki sie sprawdzą?
  • REKLAMA
  • #8 1325416
    darek127
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    witam

powinny dać rade jeżeli kłek ten którym blokujesz dzwi lekko chodźi to będzie wszystko działało ok ja zakładałem centralny zamek do maluszka z 96r i jest wszystko w porządku juz przez 2 lata,miałem swojego malczaka z 91r i w nim centralny dzialał 4 lata a teraz juz nie wiem sprzeadany.nic trudnego gdy zamontujesz siłowniki nasmaruj wszystkie cęgła te w dzwiach żeby wszystko lżej chodziło i zamek będziesz miał z dzieci na dzieci dopóki sie nie rozleci.
  • #9 1328287
    andrzej88
    Poziom 11  
    Dzięki! A jest jakiś sposób na zamontowanie siłownika do otwierania zamka tylnej klapy? Wiem, że to niezbyt potrzebne, ale pytam z ciekawości.
  • REKLAMA
  • #10 1332036
    Pre100n
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    hmmm to nie prawda ze silownik 3kg nie poradzi sobie ze starym kaszlem ... trzeba tylko go dobrze umiescic i wyregulowac ... zakladalem taki zamek w starym maluchu ... i w nowym i w wielu innych autach i naprawde nie bylo z tymi silownikami problemu ... a co do tylnej klapy to jest mozliwosc zamontowania silownika (ale nie jest to dobry pomysl bo w komorze silnika panuje dosc wysoka temperatura co niekozystnie wplywa na prace takiego silownika (plastik+guma)) ... tylko ze jest to zbyt duzo kombinowania ... moim zdaniem nie warto
  • #11 1332508
    borekpl
    Poziom 11  
    Ja instalowalem u siebie w malcu wyszlo mnie 120 zl za 2 silowniki plus pilot a montaz kolo 2 godzin :) proscizna ;)
  • #12 10608947
    cannonfodder
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Centralny zamek za 49zł Koszt montażu centralnego zamka w Fiacie 126p - szukam doświadczeń
    Szukamy prądu i wlutowujemy się (czerwony kabelek)
    rozprowadzamy przewody
    mocujemy siłowniki na dole drzwi
    tutaj widok w środku:
    a tutaj mocowanie wieszaka:
    Jest troszkę przy tym pracy.
    Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Montaż centralnego zamka w Fiacie 126p jest stosunkowo prosty i zajmuje około 2 godzin. Koszt samego zamka to około 50 zł, a dodanie pilota zwiększa cenę o 60-70 zł. Popularne są zamki dostępne na Allegro oraz w sklepie Batex, które są zasadniczo takie same i cechują się dobrą jakością. Ważne jest prawidłowe zamontowanie, aby uniknąć problemów z samoczynnym zamykaniem. W starszych modelach 126p siłowniki o sile 3 kg mogą mieć trudności z obsługą zamków ze względu na ich wypracowanie, jednak przy odpowiednim montażu i regulacji działają poprawnie. Zaleca się smarowanie mechanizmów drzwi, aby ułatwić pracę siłowników. Montaż siłownika do tylnej klapy jest możliwy, ale niezalecany ze względu na wysoką temperaturę w komorze silnika, która może negatywnie wpływać na trwałość elementów. Całość instalacji można wykonać samodzielnie, a przykładowy koszt z montażem i pilotem wynosi około 120 zł. W dyskusji pojawiły się również zdjęcia ilustrujące proces montażu, w tym mocowanie siłowników i rozprowadzanie przewodów.
REKLAMA