Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] ekspres De Longhi EAM 3100 S - awaria młynka do kawy

marius_01 24 Mar 2013 14:32 38052 20
    marius_01
    Level 9  
    Witam serdecznie.
    Pierwszy raz korzystam z uprzejmości tego Forum. Przeglądnąłem niektóre wątki dotyczące Ekspresów DeLonghi i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie jeśli chodzi o jakość prezentowanych tu podpowiedzi i porad.
    Chciałbym poprosić o poradę w sprawie prawdopodobnej awarii młynka w ekspresie De Longhi EAM 3100 SB.
    Opis zdarzenia:
    W trakcie mielenia kawy młynek zmienił swój normalny dźwięk przechodząc w gwiżdżący świst jednocześnie zaprzestając mielenia. Kawa jednak wciąż była zasypana w zbiorniku na nią przeznaczonym.
    Przy ponownej próbie, niestety młynek świszczał i ani jedno ziarno nie zostało zmielone.
    Ekspres przerwał pracę i zaczęła mrugać kontrolka 15 (zbiornik na osady).
    Używana kawa: Moevenpick, 100% arabica, szwajcaria.
    Ekspres zakupiony w grudniu 2009. Dotychczasowa praca - bezawaryjnie

Ekspres pracuje poprawnie w opcji parzenia kawy mielonej.

Zamierzałbym wyczyścić młynek/ żarna jednakże potrzebowałbym podpowiedzi jak się do tego zabrać. Jak odkręcić młynek i potem go ponownie zamontować. No i w ogóle czy jest sens to robić przy tego typu objawach.

Będę niezmiernie wdzięczny za wsparcie techniczne w tej mierze.
  • Helpful post
    Harley883
    Level 14  
    Za drobno mielona kawa ,mógł się zapchać na dole za żarnami, są tam takie małe łopatki które wypychają kawę z młynka . Jak byś czyścił po rozebraniu to uważaj aby je nie wyłamać.Spróbuj jeszcze pokręcić pokrętłem młynka w prawo,tak jak idą wskazówki zegara .Wtedy młynek mieli grubiej może sam przepcha.Młynek się reguluje tylko wtedy jak jest włączy i jest na biegu.A jak nie pomoże to rozkręcaj
    pokrywy , jest dobre dojście do młynka żadna filozofia ,tylko zaznacz jak będziesz odpinał 2 przewody od młynka, gdzie który jest podpięty.
  • Helpful post
    sid31
    Level 11  
    Odkręcasz tył, potem zdejmujesz boki, wysuwasz je delikatnie w kierunku tyłu i odchylasz od dołu. Młynek jest pod otworem zasypowym. Jeżeli czyszczenie nie pomoże to młynek masz tu http://divina-sklep.pl/index.php?podkat=134&site_no=9
    Wygląda jednak na zamulony.
    marius_01
    Level 9  
    Harley883, sid31 - dziękuję za podpowiedzi. Powalczę wg Waszych wskazań i dam znać.
    marius_01
    Level 9  
    Po ściągnięciu osłony pokazał się młynek. Jest on zlokalizowany jakby wewnątrz 'głównej konstrukcji'. Jak się do niego dobrać? Od góry, czy też odkręcać boczną 'kratkowaną' płytę plastikową? A może od czoła?
    ekspres De Longhi EAM 3100 S - awaria młynka do kawy

Proszę o kolejne wsparcie :)
    Harley883
    Level 14  
    Od góry ,najpierw musisz podważyć i ściągnąć tą zaślepkę plastykową w pokrętle regulacji młynka bo tam jest też wkręt do odkręcenia a reszta jak widzisz te wkręty
    to wykręcaj . jak ściągniesz ten pojemnik na kawę to dostaniesz się do reszty wkrętów.Zapamiętaj jak jest ustawione pokrętło młynka ,a dalej na ilu zębach są
    ustawione zębatki bo przy składaniu końcowym będzie to istotne.
    marius_01
    Level 9  
    Rozumie, że trzeba usunąć całą obudowę górną z zasypami do kawy mielonej, ziarnistej i panelem podgrzewającym. Wtedy dopiero będę mógł wyciągnąć odkręcony lej zasypowy do kawy ziarnistej i dalej wyciągać/ odkręcać sam młynek?

Dodano po 41 [minuty]:

ok Dzięki za podpowiedzi.
    Młynek został wyciągnięty.
    Zbliża się główny pkt programu pt 'Rozbieranie i czyszczenie młynka'
    Plastikowa obudowa młynka przykręcona jest do metalowej płytki, do której od spodu umocowany jest silnik. Czy odkręcać te śrubki, czy może raczej nakrętki będące niejako w osi samych żaren?
  • Helpful post
    Harley883
    Level 14  
    Od dołu nic nie odkręcaj,taki grzybek z dwoma wkrętami masz odkręcone już.Jak ten grzybek odkręcisz to już z góry dojdziesz.wtedy przekręć pokrętłem tak jak idą wskazówki zegara
    do samego końca .Na białym plastyku co przykrywa żarna są dwa zatrzaski lekko je podważ
    z jednej i drugiej strony,wtedy jak dasz tą dużą zębatkę do końca są tam dwa wycięcia i w tym miejscu tylko wyciągniesz żarna do góry.
    marius_01
    Level 9  
    ok
    Tak właśnie zrobiłem. Teraz.
    Bo przed chwilą zacząłem odkręcać dół, na szczęście zacząłem tylko i dokręciłem z powrotem.
    Czy to wnętrze odkurzaczem przessać może (wyciągnąłem już metalową półkulę żarna)?
    Od spodu raczej nic nie gmerać?

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Czyszczenie zrobione! Anie jedna okruszka nie została w żarnach ani na łopatkach pierścienia rozprowadzającego kawę do wylotu.
    Poskładane.
    Odpalone.
    Niestety efekt jak poprzednio. Zamiast normalnego dźwięku młynka miażdżącego ziarna kawy z urządzenia dobywa się świst wiertarki szybkoobrotowej. Tak jakby coś się kręciło w środku, ale nie żarna...
    Cóż, chyba nowy młynek będzie potrzebny. Chyba, że jeszcze macie jakieś pomysły....

Harley883 - wielkie dzięki za podpowiedzi, które umożliwiły mi w ogóle dojście do etapu czyszczenia żaren. Bez nich byłoby ciężko, oj ciężko.
    Dziwi mnie ten wiertarkowy dźwięk młynka, tak jakby jakieś sprzęgiełko puściło i nie przenosiło obrotów na żarna przy wciąż kręcącym się silniku?

Sid31 - również dziękuję.

Jeżeli nowy młynek będzie niezbędny, to myślę, że założę go już samodzielnie

Póki co Serdecznie Was pozdrawiam
  • Helpful post
    Harley883
    Level 14  
    W takim razie rozkręć do przekładni tam jest takie sprzęgło z dwóch kulek ,jak rozkręcisz to będziesz wiedział jak to działa.
  • Helpful post
    sccoty
    Level 11  
    ewentualnie od spodu śruby zębatka napędzająca młynek potrafi się wyrobić
    pawlikos9977
    Level 11  
    najprawdopodobiej wpadło coś do młynka otwóz pokrywke od zbiornika na kawe przy samym płynku są dwie śrubki odkręć i zobacz czy nie ma tam jakiegoś np. kamyczka itp.
    arekb81
    Level 28  
    Jeśli młynek wydaje lekko terkoczący dźwięk - dokręcić śrubką (torx) bardzo mocno żarno młynka (lewy gwint). Jak nie pomoże - wymienić młynek.
    widuch sławomir
    Level 11  
    Podpinam się do tematu, poprosił bym ustawienie zębatek żarna i tego pokrętła od ustawienia grubości mielenia kawy ponieważ jak go rozkręcałem to nie zaznaczyłem wzajemnego położenia i teraz jestem w ----
    Proszę o zdjęcia ustawienia wzajemne tych zębatek

Moderated By movzx:

Proszę pisać staranniej i wyrażać się nieco bardziej oględnie.
    "Mam problem" powinno wystarczyć.
    Adres e-mail również nie jest potrzebny do odpowiedzi na forum.

k2596
    Level 10  
    Ja również podpinam się pod prośbę kolegi wyżej.
    Potrzebuje opis jak są ustawione zębatki od regulacji mielenia
    Z góry dziękuje
    kaaasia88
    Level 1  
    Rozłożyłam młynek do kawy w celu jego przeczyszczenia, ponieważ wśród ziaren kawy był plastik który trafił do młynka:( młynek mam rozłożony, ale mam problem z jego złożeniem, pierwsze to pod żarnami (dla upewnienia się) najpierw w dziurki wpadają sprężynki a potem metalowe kulki czyli pewnie łożyska, tak?

Teraz muszę założyć tą plastikową obudowę która ma wew takie prowadnice i jak się zdejmowało to poprzez odkręcenie wg wskazówek zegara, ale teraz jak to "zakręcić"? bo ten plastik wchodzi tylko w jednej pozycji i tu powstał problem, próbowałam przycisnąć i kręcić, ale nie idzie

Problem tez mam z ustawieniem grubości zmielenia ziaren, podczas przekręcania tym pokrętłem te sprężynki się rozciągają , malutkie kuleczki ich nie blokują, co można z tym zrobić.
    Dodam, że serwis za złożenie życzy sobie 180 zł :(
    Proszę o pomoc
  • Helpful post
    leotdipl
    Level 23  
    marius_01 wrote:
    Witam serdecznie.

witaj,

Na zdjęciu masz niezbędny Zestaw naprawczy młynka.
    (Mahlkegel = Stożek oraz Mahlring = Tuleja młynka).

W informacji naprawczej podano, że TE elementy często
    ulegają uszkodzeniu w wyniku dostania się do młynka
    ciała obcego - najczęściej kamienia.

Istotne jest przy tym, aby Stożek posiadał 3
    wyżłobienia na kulki (jak na zdjęciu poniżej).

Igo40
    Level 1  
    Witam!
    Moj ekspress mial dokladnie takie same dolegliwości. Okazalo sie ze w kawie byl jakis kamień! po rozkreceniu natomiast odkrylem co jest powodem tego świstu!
    Pasek w jednym miejscu wyrobil sie do gladkiego i stad ten swist!
    Zatem stawiam na pasek!
    Dla jasnosci moj pasek to 912 MXL
    marius_01
    Level 9  
    leotdipl wrote:
    marius_01 wrote:
    Witam serdecznie.

witaj,

Na zdjęciu masz niezbędny Zestaw naprawczy młynka.
    (Mahlkegel = Stożek oraz Mahlring = Tuleja młynka).

W informacji naprawczej podano, że TE elementy często
    ulegają uszkodzeniu w wyniku dostania się do młynka
    ciała obcego - najczęściej kamienia.

Istotne jest przy tym, aby Stożek posiadał 3
    wyżłobienia na kulki (jak na zdjęciu poniżej).

Witam,

Dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi. Ekspres naprawiałem stosunkowo długo gdyż nie było mnie na miejscu a sprzęt można było używać korzystając z kawy mielonej.
    Niestety młynek był "nienaprawialny", gdyż przyczyną awarii nie były metalowe żarna lecz plastikowe zębatki, do których dostałem się po rozkręceniu spodu młynka. Zębatka (plastikowa) przenosząca napęd była "zjechana". Wymiana młynka była konieczna. Przysłano mi go z serwisu DeLonghi.

UWAGA! UWAGA! Bardzo istotne jest, żeby podać im typ młynka (ja posłałem zdjęcie tabliczki znamionowej i kodu kreskowego) gdyż młynki się zmieniały w czasie dość długiej produkcji tego modelu.

Dołączam fotki (niestety nie bardzo wiem jak ustawić je we właściwej kolejności - proszę korzystać z nazwy pliku jako wyznacznika) z wymiany młynka i ilustracje zepsutej zębatki. Może komuś się to kiedyś przyda?
    pzdr
    marius_01
    Level 9  
    sccoty wrote:
    ewentualnie od spodu śruby zębatka napędzająca młynek potrafi się wyrobić

Witam,

Tak, tak sccoty... Powycierały się teflonowe ząbki zębatki (jest to na fotkach). Niewymienialne = nowy młynek. Zrobiłem sam, 2-3 razy taniej niż w serwisie.
    marius_01
    Level 9  
    Awarię rozwiązano poprzez wymianę młynka. Młynek jako taki był nienaprawialny - powycierały się w nim teflonowe zębatki, które nie występują jako części zamienne.