logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rokonet RK315D - Podłączenie antymaskingu 10 pirów

benypb 25 Mar 2013 18:56 3498 15
REKLAMA
  • #1 12110563
    benypb
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam

Mam pytanie wjaki sposób najlepiej podpiąć do Integry 64 przekażnik antymaskingu AM pod jedno wejście w Integrze z 10 pirów Roconet RK315?

Próbowałem podpiąć EOL, NC i nic, cały czas naruszone wejście, jak podłączam NO i wszystkie przekaźniki AM (antymaskingu) pod wejście równolegle to działa, nigdy tak nie podpinałem równlegle.

Proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 12111183
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    benypb napisał:

Próbowałem podpiąć EOL, NC i nic, cały czas naruszone wejście, jak podłączam NO i wszystkie przekaźniki AM (antymaskingu) pod wejście równolegle to działa, nigdy tak nie podpinałem równlegle.

Pogubiłeś się kolego w prawidłowym opisie Twojego problemu....
    Co to znaczy "podłączam NO" itp.
    Czujniki w stanie nienaruszonym mają styki zamknięte..
    Wydaje mi się że chodzi ci o typ linii zadeklarowanej w centrali.
    Co do podłączenia to łączysz wszystkie AM w szereg a typ linii w centrali ustawiasz
    jako NC bez rezystora lub EOL z rezystorem 2.2K.
    Domyślam się że brak ci wolnych linii w centrali więc zalecałbym dla Twojej wygody i szybkim zlokalizowaniu danego czujnika abyś połączył PIR i AM razem. Jako jedna linia 2EOL
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #3 12111288
    benypb
    Poziom 12  
    reweriko napisał:

Pogubiłeś się kolego w prawidłowym opisie Twojego problemu....
    Co to znaczy "podłączam NO" itp.
    Czujniki w stanie nienaruszonym mają styki zamknięte..
    Wydaje mi się że chodzi ci o typ linii zadeklarowanej w centrali.

Tak zgadza się wejście w centrali zadeklarowane jako NO

reweriko napisał:

Co do podłączenia to łączysz wszystkie AM w szereg a typ linii w centrali ustawiasz
    jako NC bez rezystora lub EOL z rezystorem 2.2K.

Nie wiem czemu ale jak podłączam tylko jednego PIR-a i antymasking pod wejście i deklaruję NC to ciągle jest naruszone, jak NO to dopiero zostaje naruszone po zakryciu czujnika.

reweriko napisał:

Domyślam się że brak ci wolnych linii w centrali więc zalecałbym dla Twojej wygody i szybkim zlokalizowaniu danego czujnika abyś połączył PIR i AM razem. Jako jedna linia 2EOL

Tak brak wejść, ale na jednej lini zrobiłem już linię alarmową i sabotażową, a AM chciałbym osobno.
  • #4 12111454
    reweriko

Poziom 25  
    Wszystko wskazuje na to że podłączasz pod złe styki w czujniku...
    Przemierz styki czujnika powinny być zamknięte w stanie czuwania..
    Co do podłączania kilku czujników razem zawsze będziesz miał problem z w zlokalizowaniem danego czujnika w razie zadziałania AM.
    Zalecam w Twoim przypadku podłączenie czujników na osobnych liniach.
    Typ linii 2EOL. Styk AM dajesz w szereg z sabotażem i wszystko masz pod kontrolą.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #5 12111605
    benypb
    Poziom 12  
    reweriko napisał:
    Wszystko wskazuje na to że podłączasz pod złe styki w czujniku...
    Przemierz styki czujnika powinny być zamknięte w stanie czuwania..
    Co do podłączania kilku czujników razem zawsze będziesz miał problem z w zlokalizowaniem danego czujnika w razie zadziałania AM.
    Zalecam w Twoim przypadku podłączenie czujników na osobnych liniach.
    Typ linii 2EOL. Styk AM dajesz w szereg z sabotażem i wszystko masz pod kontrolą.

Podłączam pod AM na 100%
    Poniżej rzut styków w RK315DT

Rokonet RK315D - Podłączenie antymaskingu 10 pirów
  • REKLAMA
  • #6 12112730
    reweriko

Poziom 25  
    Napisz jak masz zaprogramowane w centrali wyjście 15
    Zmień jego polaryzację na przeciwną
    Prawdopodobnie tam tkwi problem.lub wypnij przewody z wyjścia 15 i sprawdź styki AM powinny się zamknąć.
    Sprawdź mikroprzełączniki w czujnikach.
    7 ma być na ON
    4 na OFF
    Zwora J-BUS w czujniku powinna być ustawiona na przekaźnik w lewym położeniu.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
  • #7 12114636
    benypb
    Poziom 12  
    reweriko napisał:
    Napisz jak masz zaprogramowane w centrali wyjście 15
    Zmień jego polaryzację na przeciwną
    Prawdopodobnie tam tkwi problem.lub wypnij przewody z wyjścia 15 i sprawdź styki AM powinny się zamknąć.
    Sprawdź mikroprzełączniki w czujnikach.
    7 ma być na ON
    4 na OFF
    Zwora J-BUS w czujniku powinna być ustawiona na przekaźnik w lewym położeniu.

Wyjście nr 15 jest od sterowania TEST-em czujnka PIR i zaprogramowne jest 114. Wskaźnik testu wejść.

Jak odłączyłem przewody z wyjść 14,15,16 to styki AM są cały czas rozwarte (polaryzacja nieskończona)
    Dopiero podczas zasłoniecia czujnika styki się zwierają.

Zwory w czujniku są tak jak opisałeś.
  • #8 12114838
    reweriko

Poziom 25  
    Mam nadzieję że zasilanie czujnika masz z pod wyjścia typu 41
    Opisz wskazania ledów na czujniku. Diagnostyka po led czujnika może być pomocna.
    wypnij wszystkie przewody zdalnego sterowania od czujnika pozostaw tylko zasilanie, PIR i AM ustaw wszystko w standardzie, Zdejmij zasilanie na pare minut z czujnika podłącz zasil. Odczekaj ok 5 minut i sprawdź styki. AM może również zadziałać w przypadku uszkodzenia czujnika.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
  • #9 12114977
    benypb
    Poziom 12  
    reweriko napisał:
    Mam nadzieję że zasilanie czujnika masz z pod wyjścia typu 41
    Opisz wskazania ledów na czujniku. Diagnostyka po led czujnika może być pomocna.
    wypnij wszystkie przewody zdalnego sterowania od czujnika pozostaw tylko zasilanie, PIR i AM ustaw wszystko w standardzie, Zdejmij zasilanie na pare minut z czujnika podłącz zasil. Odczekaj ok 5 minut i sprawdź styki. AM może również zadziałać w przypadku uszkodzenia czujnika.

1. PIR zasilany z OUT3 -41 zasilanie

2. LEDY
    - podczas uruchamiania świecą się wszystkie po kolei (wygrzewanie czujnika)
    - po wygrzaniu zapala się żółta (antymasking) i mruga, czasem na dłużej się zapala i tak na przemian.
    - styk AM rozwarty
    gdy wyłącze na PIR-rze zworę 7 na off (to pir przestaje być naruszony i styk się zwiera i przestaje być naruszony) ale wg instrukcji pisze ze opcja włączenia/wyłączenia antymaskingu.

- podczas ruchu zapala się czerwona lubzielona.

3. styki alarm z sabotażem otwarcia i oderwania od ściany na jednej lini 2EOL/NC

4. styk AM - jako linia NC (cały czas jest naruszona)

W obecnej chwili styk AM cały czas zwarty i naruszony !
  • #10 12116933
    benypb
    Poziom 12  
    Zrobiłem test tego PIR-a na CA6 i PIR zachowuje się tak samo, czyli tylko przekaźnika AM działa jak w centrali zaprogramuje się wejście jako NO.
    W ostateczności dokupię ekspander i podepnę każdy AM na osobnym wejściu.

Napisz mi proszę jak najlepiej oprogramować w centrali funkcję PIR-a

AM - (antymasking) - NO ?!
    LED Enabled - (sterowanie ledami) - OUT16 (41. zasilanie) ?!
    DUST (zabrudzenie soczewki wyjście typu OC) - ?
    TEST (test czujnika) - OUT15 (114. wskaźnik testu wyjść)?!
    SET/UNSET - ?

pozdrawiam
  • #11 12116987
    reweriko

Poziom 25  
    Problem z linią typu NO polega na tym że brak jest możliwości 100% kontroli.
    (ktoś wytnie lub sam się obluzuje w czujniku lub centrali i nic o tym nie wiesz.)

LED wpinasz w wyjście zadeklarowane jako typ 38 - wskaźnik trybu serwisowego.
    (LED'y bedą działać tylko jak wejdziesz w serwis - możesz testować czujniki itp,)
    Podobnie TEST...
    Lub:
    SET/UNSET - pod wyjście typu 21 lub 22 zależy czy jest podział na strefy.
    Linie PIR i AM muszą być "bez kontroli w czasie załączania)

Prawdopodobnie problem z czujnikiem jest banalnie prosty....
    Przełącznik mikro. w czujniku ma odwrotne działanie.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
  • REKLAMA
  • #12 12117025
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Proste jak te kable co to łączą .Zaciski alarm i tamper łączymy rezystorami 1,1kOm jak na rysunku powyżej , zaciski AM to zaciski maskingu wiec je łączymy jako oddzielna linia wejściowa centrali opisana jako antymasking.jezeli jest brak indywidualnego wejścia AM dla każdego czujnika w centrali to możemy te czujniki dać w "szereg" wtedy to jedna linia AM będzie czuwać nad wszystkimi czujnikami i przy naruszeniu Am trzeba będzie obejść obiekt wokół by stwierdzić który to jest zasłonięty. Antymasking w tych czujnikach się zakleszcza na stałe (jak niektóre pożarówki) więc zasilanie do tych czujników trzeba dać z opcją resetu.
  • #13 12117590
    benypb
    Poziom 12  
    Informuję, że rozwiązałem problem przy pomocy serwisu roconeta - testowałem czujki bez obudowy z soczewką i tu tkwił problem, po ustawieniu wejścia jako NC i zamknięciu obudowy AM działa prawidłowo.

Dodano po 5 [minuty]:

humek napisał:
    Proste jak te kable co to łączą .Zaciski alarm i tamper łączymy rezystorami 1,1kOm jak na rysunku powyżej , zaciski AM to zaciski maskingu wiec je łączymy jako oddzielna linia wejściowa centrali opisana jako antymasking.jezeli jest brak indywidualnego wejścia AM dla każdego czujnika w centrali to możemy te czujniki dać w "szereg" wtedy to jedna linia AM będzie czuwać nad wszystkimi czujnikami i przy naruszeniu Am trzeba będzie obejść obiekt wokół by stwierdzić który to jest zasłonięty. Antymasking w tych czujnikach się zakleszcza na stałe (jak niektóre pożarówki) więc zasilanie do tych czujników trzeba dać z opcją resetu.

Zakleszcza się ? u mnie podczas zasłonięcia PIR-a włącza się alarm zasłonięcia (wejście ustawione jako 24h sabotażowe), odsłonięciu PIR-a wszystko wraca do normy, trzeba tylko alarm skasować.

Powiedz mi jak podłączasz wyjście PIR-a DUST i jak programujesz w satelu ?
  • #14 12119520
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    benypb napisał:
    Powiedz mi jak podłączasz wyjście PIR-a DUST i jak programujesz w satelu ?

Delikatnie się wtrącę. Skoro DUST to wyjście O.C (czyli wystawia "masę") to podłączasz bezpośrednio do wejścia "Zx" centrali i ustawiasz.. jak uważasz za słuszne. Ja bym pewnie ustawił coś "ala" typ reakcji 63 - Awaria. Typ linii - NO czy NC ? To zależy od tego, czy wyjście podaje masę w stanie aktywnym czy ją zabiera.
  • #15 12126264
    reweriko

Poziom 25  
    Dzięki że się przyznałeś - testowanie czujnika z AM bez obudowy....
    Duże piwo dla Ciebie ... :D
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia przekaźnika antymaskingu AM do centrali Integra 64 z 10 czujnikami PIR Rokonet RK315. Problemy z podłączeniem dotyczą nieprawidłowego działania styku AM, który w stanie nienaruszonym powinien być zamknięty. Użytkownicy sugerują, aby podłączyć czujniki w szereg, ustawiając typ linii w centrali jako NC lub EOL z rezystorem 2.2K. Wskazówki dotyczą również sprawdzenia polaryzacji wyjścia oraz mikroprzełączników w czujnikach. Ostatecznie problem został rozwiązany przez testowanie czujników bez obudowy, co ujawniło, że AM działa prawidłowo po zamknięciu obudowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA