logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywacz nieszczelności. Jak to się sprawuje w praktyce?

lidmar 21 Lut 2005 19:18 1845 2
REKLAMA
  • #1 1252097
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    Czy moze ktos stosuje do wykrywania nieszczelnosci sprzecie agd lampe ultrafioletowa i barwnik ? Jak to sie sprawdza w praktyce ? Jakie macie lampy i barwniki ? Ja zastanawiam sie nad zrobieniem lampy opartej na diodach ultrafioletowych. Jak myslicie ,wypali to ????
  • REKLAMA
  • #2 1252127
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Ja nie stosuje w AGD wykrywacza do wykrywania i lokalizacji nieszczelnosci, poniewaz on pokaze tylko ŻE jest nieszczelnosc.... Niestety nie powie nam GDZIE jest, bo wszystkie miejsca gdzie nieszczelnosci powstajasą zapiankowane :D
    Mowie o elektronicznym "piszczyku".
    To jest BARDZO DOBRE dla demonstracji klientowi, ktory po pewnym programie w telewizji TVN patrzy na mnie jak na naciagacza i oszusta gdy mowie mu ze w jego wspanialym prawie nowym 3-letnim sprzecie jest DZIURA i zero czynnika chlodniczego. Jak uslyszy piszczenie od razu uwierzy....
    Pozdrawiam
  • #3 1252247
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    Wiem ze najczesciej miejsca powstawania nieszczelnosci sa" niedostepne" ale wykrywacz pozwala je wstepnie zlokalizowac. Wiem rowniez z gaz ulatniajacy sie naprzyklad z parownika chlodziarki moze wydostawac sie na zewnatrz w roznych miejscach obudowy ,ale trafne "namierzenie" miejsca mikronieszczelnosci jest rzecza bardzo czesto trudna ,wiec probuje wszystkich sposobow. Do tej pory stosowalem glownie probe cisnieniowa azotem,ale tak jak wspomnialem czasami to nie zdaje egzaminu.
REKLAMA