logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wylutowanie tranzystora - dostep tylko z jednej strony

bjks88 28 Mar 2013 19:55 2043 9
REKLAMA
  • #1 12124113
    bjks88
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    chcę wylutować tranzystor zaznaczony czerwoną ramką:

Mam zwykłą kolbową lutownicę 40W. Grzeję nóżki grotem, ale nic się nie dzieje, układ dalej trzyma się płytki. Zdjęcie nie jest moje, u mnie nie ma tych świeżych lutów. Nie wiem czy nie jest przylutowany od spodu, ale niestety nie mam tam dojścia :/ jak można go odseparować od płytki?

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12124149
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    bjks88 napisał:
    Witam
    chcę wylutować tranzystor zaznaczony czerwoną ramką:

Mam zwykłą kolbową lutownicę 40W. Grzeję nóżki grotem, ale nic się nie dzieje, układ dalej trzyma się płytki. Zdjęcie nie jest moje, u mnie nie ma tych świeżych lutów. Nie wiem czy nie jest przylutowany od spodu, ale niestety nie mam tam dojścia :/ jak można go odseparować od płytki?

Pozdrawiam serdecznie
    metodą na żyletkę, a zaczynasz od wciskania - na gorąco - żyletki pomiędzy wyprowadzenie (to małe), jedno i potem drugie a pada, zaś wtedy to duże już bez problemu odlutujesz.

Warto też najpierw nałożyć na małe wyprowadzenia trochę zwykłego lutu ołowiowego, ponieważ te nowe luty są bezołowiowe i mają wyższą temperaturę topnienia, zaś zmieszanie z lutem ołowiowym tę temperaturę zmniejszy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 12124245
    bjks88
    Poziom 10  
    Dzięki. Tylko jak jak ja tam wcisnę żyletkę, tam jest jakieś 4mm od ścianki. To płytka przepływomierza Pierburg i ogólnie syf straszny, cała jest w silikonie. Znasz jeszcze jakieś metody?
  • REKLAMA
  • #4 12124276
    Quarz
    Poziom 43  
    bjks88 napisał:
    Dzięki. Tylko jak jak ja tam wcisnę żyletkę, tam jest jakieś 4mm od ścianki. To płytka przepływomierza Pierburg i ogólnie syf straszny, cała jest w silikonie. Znasz jeszcze jakieś metody?
    Jakiej ścianki? Żyletkę - stosownie przyciętą - masz wcisnąć pod te cieńkie wyprowadzenia i ją tam zostawić, a następnie grzejesz to grube - i trzymasz układ pęsetą - aż odejdzie.

Inna metoda wymaga lutownicy (nagrzewnicy) na gorące powietrze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12124303
    Tomasz Gumny
    Poziom 28  
    Ocena: 33
    Dwa wyprowadzenia przetnij precyzyjnymi cążkami, ale uwaga - muszą być takie, które nie "rozpychają" przy cięciu, bo możesz oderwać pad od płytki. Czasem bezpieczniej jest odciąć wyprowadzenie dremelkiem z tarczką korundową. Sam dren powinien dać się odlutować, ale jeśli płytka jest przyklejona do radiatora (jak np. SMI w GYSMI), to konieczne będzie wstępne podgrzanie radiatora.
  • #6 12124326
    Quarz
    Poziom 43  
    Tomasz Gumny napisał:
    Dwa wyprowadzenia przetnij precyzyjnymi cążkami, ale uwaga - muszą być takie, które nie "rozpychają" przy cięciu, bo możesz oderwać pad od płytki. Czasem bezpieczniej jest odciąć wyprowadzenie dremelkiem z tarczką korundową. Sam dren powinien dać się odlutować, ale jeśli płytka jest przyklejona do radiatora (jak np. SMI w GYSMI), to konieczne będzie wstępne podgrzanie radiatora.
    A jak ów tranzystor ma być odzyskany, to co wtedy, też będziesz ciąć?
  • Pomocny post
    #7 12124345
    stas3
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Jeśli masz całkowitą pewność, że padł tranzystor, to spróbuj odciąć nóżki tuż przy obudowie. Po wyjęciu kostki tranzystora wylutowanie pojedynczych nóżek powinno być łatwe.
    Zdarzało mi się też uwalniać nóżki poprzez przecięcie małymi ostroszczypami obudowy samego tranzystora.

Powodzenia!
  • #8 12124420
    bjks88
    Poziom 10  
    Dzięki za cenne rady. Ów tranzystor będzie wylutowywany tylko w przypadku gdy okaże się niesprawny, będę go musiał wymienić na któryś zamiennik. Jutro okaże się czy jest sprawny i czy będę musiał się z nim użerać. Chyba najlepiej będzie obciąć mu nóżki, jak nie to spróbuję z żyletką.
  • Pomocny post
    #9 12124529
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jest jeszcze metoda na drucik. Choć sprawdza się przy drobniejszych wyprowadzeniach. Przeciąga się od wewnątrz pod wyprowadzeniami drucik, podgrzewa je i wyciąga drucik odginając je lekko do góry.
    Możesz też wygiąć grot na odpowiedni kształt. Choć tutaj największym problemem będzie odlutowanie podstawy tranzystora od płytki.
    Podgrzej te mniejsze wyprowadzenia, delikatnie odegnij tak, by zrobiła się przerwa między nimi a polami stykowymi,a następnie grzej tranzystor grotem z uformowanym płaskim czołem.
  • #10 12132483
    bjks88
    Poziom 10  
    Obyło się bez wylutowywania. Tranzystor okazał się sprawny, przepływomierz hula aż miło. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o metodę wylutowania tranzystora z płytki, mając ograniczony dostęp do jego nóżek. Otrzymuje różne porady, w tym użycie żyletki do podgrzania i odseparowania nóżek, a także sugestie dotyczące dodania ołowiowego lutu, aby obniżyć temperaturę topnienia bezołowiowych lutów. Inne metody obejmują cięcie nóżek przy obudowie tranzystora oraz użycie gorącego powietrza. Użytkownik informuje, że tranzystor okazał się sprawny, więc nie było potrzeby wylutowywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA