logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz w radiu. Czy został źle podłączony?

guliver00 22 Lut 2005 13:22 1638 10
REKLAMA
  • #1 1254381
    guliver00
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam taki problem ze jak podłaczyłem radio samochodowe to wyświetla mi cyfry jasno np 167 ale widać pod tym diody czyli 888 jest widoczne lecz nie podświetlone. A tak nie powinno być. Co mogłem zle podłaczyć co sprawdzić. Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1254438
    error79
    Poziom 12  
    Radio jest podlaczone dobrze. Czesto spotyka sie taki efekt w radiach starszego typu (Np blaupunktach)
  • REKLAMA
  • #3 1254469
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    No akurat w starszych Blaupunktach tego nie było. Prześwity są w Sony, Panasonic, Pioneer, nowych Blaupunktach. Taka technologia ułomna.
  • #4 1254567
    guliver00
    Poziom 2  
    pisze ten post poniewaz wydaje mi sie ze to nie wina radia - poniewaz podłaczyłem u kumpla w samochodzie i było ładnie no a u mnie w aucie jest do kitu ;p. Ja nie mam podłaczonych 2 kabelków od kostki iso zółtego power antena i niebieskiego moze to dlatego kumpel miał wszytkie podpiete.
  • REKLAMA
  • #5 1255982
    djlj24
    Spec od car audio
    To już teraz nikt nie wie o co chodzi.
  • #6 1256034
    guliver00
    Poziom 2  
    A do czego jest kabelek "iluminnate" czy jakoś tak ??
  • Pomocny post
    #7 1256112
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Polecam stronę: www.studio24. prv.pl. Gdyby nie chodziła, a ostatnio tak niestety ma, to wpisz w goglach studio24 i szukaj innych drzwi. tam masz baaaardzo dokładnie opisane który przewód we wtyczce i jakiego koloru (kolory sprawdzają się w radiach firmowych, te z niższej półki często mają inna kolorystykę przewodów) do czego służy.
  • REKLAMA
  • #8 1256303
    djlj24
    Spec od car audio
    www.studio24.prv.pl chodzi poprawnie - ale trzeba dobrze podać adres. Bo akurat właśnie Kolego błędnie wpisałeś.
  • #9 1256364
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Ups. Faktycznie rozpędziłem się z tą spacją...
  • Pomocny post
    #10 1313733
    Gmedza
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Może chodzi o kąt patrzenia na wyświetlacz. Z ciekłymi kryształami to tak już jest. Np zamontowałem sony w moim volvo i nic kompletnie nie widać bo patrzy się na wyświetlacz bardziej od dołu a radyjka sony widać przystosowane są do patrzenia na nie z góry np w FSO ;-). Radyjko wymontowałem bo tylko te ósemki i ósemki...
  • #11 1314381
    djlj24
    Spec od car audio
    Dobre radia mają regulacje konta (ANGLE) lub kontrastu (CONTRAST). W wielu da się to też wyregulować zmieniając wartości elementów przy driverze LCD.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieprawidłowego wyświetlania cyfr na ekranie radia samochodowego, gdzie widoczne są jasne cyfry (np. 167), ale pod nimi widać niepodświetlone diody (888). Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być technologia wyświetlacza, zwłaszcza w nowszych modelach Sony, Panasonic, Pioneer i Blaupunkt, gdzie prześwity są typowe. Możliwe jest również, że problem wynika z niepodłączonych przewodów w kostce ISO, szczególnie żółtego (power antena) i niebieskiego, które mogą wpływać na podświetlenie. Wskazano na znaczenie kabla do podświetlenia (illuminate) oraz konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia przewodów według schematów dostępnych na stronach takich jak www.studio24.prv.pl. Dodatkowo, kąt patrzenia na wyświetlacz LCD oraz możliwość regulacji kąta (ANGLE) lub kontrastu (CONTRAST) w radiu mogą wpływać na widoczność wyświetlanych znaków. W niektórych modelach regulacje te można wykonać także poprzez zmianę wartości elementów przy driverze LCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA