logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dokręcanie śrub- odpowiedni moment

witek567 01 Kwi 2013 14:49 72018 17
REKLAMA
  • #1 12139675
    witek567
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam, może trochę głupie pytanie ale każdy kiedyś zaczynał, co to znaczy że śrubę M10x 35 trzeba dokręcić momentem 30 Nm +90stopni. Wiem że na kluczu trzeba ustawić tą wartość tu nie ma problemu, ale o co chodzi z tym +90stopni? Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 12139711
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Dokręcasz daną śrubę lub nakrętkę 30 Nm a następnie dowolnie ustawionym kluczem dokręcasz jeszcze o kąt równy 90°.
    Tak przeważnie podają jak dokręcać głowicę
    1. 20 Nm
    2. 90°
    3. 90° czyli najpierw kluczem dynam. 20 Nm a potem dwa razy po 90° (obowiązuje jeszcze kolejność).
  • #3 12139720
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Czasem podawany jest jeszcze czas między kolejnymi krokami.
  • #5 12139760
    witek567
    Poziom 17  
    Dokładnie chodzi mi o dokręcenie tego amortyzatora Link, czyli muszę dokręcić to siłą 30 Nm i potem jeszcze obrót zwykłym kluczem o kąt 90 stopni?
    Czy muszę dokręcać to kluczem dynamometrycznym ? Mogę dokręcić to normalnie ręką? Jakie są konsekwencje dokręcenie normalnie ręką amortyzatora?
  • REKLAMA
  • #6 12139802
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    witek567 napisał:
    Dokładnie chodzi mi o dokręcenie tego amortyzatora Link, czyli muszę dokręcić to siłą 30 Nm i potem jeszcze obrót zwykłym kluczem o kąt 90 stopni?
    Czy muszę dokręcać to kluczem dynamometrycznym ? Mogę dokręcić to normalnie ręką? Jakie są konsekwencje dokręcenie normalnie ręką amortyzatora?

Człowieku ty wiesz co piszesz, wiesz co to jest 30 Nm przy tak krótkim ramieniu, tu Sylwester z Arnoldem nie dadzą rady tego przykręcić bez kluczy.
    Albo się za to nie bierz bo Cię widzę przerasta, albo rób tak jak piszą.
    Te 90° to to dowolny klucz z dość długim ramieniem.
  • #7 12139814
    witek567
    Poziom 17  
    @U.P.
    Dlatego o to mi chodziło, bo nie wiem czy zakupić ten klucz, czy ta wartość 30Nm jest duża czy nie, czyli wychodzi na to że musze kupic klucz.
  • #8 12139857
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 12139925
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    giepetto napisał:
    Żeby ten klucz nie był droższy niż usługa wymiany :D
    Zaproś sobie kogoś kto zajmował się cokolwiek mechaniką, dokręci te śruby bez żadnych dynamometrów...

Dodano po 2 [minuty]:
    .

Z pierwszym zdaniem zgadzam się, ale drugie to typowa mechaniczna ignorancja.
  • REKLAMA
  • #10 12139991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 12140267
    dan1974
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam,co do twoich rozważań to napisze jak to robie ja-górna część mocowania amortyzatora(nasadka przedłużka grzechotka i max z wyczuciem-podejrzewam że nie zerwiesz a odkrecić sie nie odkręci)dolna tak samo i będzie git-zaufaj mi tam nie działaja bezpośrednie siły,więc się nie odkręcą

a co do arnolda to siłę 30Nm masz w ręce i normalnej grzechotce

pozdrawiam
  • #12 12140505
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    dan1974 napisał:

a co do arnolda to siłę 30Nm masz w ręce i normalnej grzechotce

pozdrawiam

Wiesz jaką musiałby mieć "parę" w rękach, przeczytaj jego post ze zrozumieniem, on chciał to przykręcić gołą ręką, a wtedy jakim dysponujesz ramieniem - centymetr, dwa.
  • #13 12140596
    dan1974
    Poziom 11  
    witek567 napisał:

myślisz że dosłownie chodzi o dokręcenie ręką-czy kluczem w ręce

poczekajmy na odpowiedz pytającego
  • #14 12141281
    witek567
    Poziom 17  
    Oczywiście, że chodziło mi o to że dokręcę te śruby zwykłym kluczem, a nie ręką:) Więc ostatecznie musi być ten klucz dynamometryczny? Bo pojawiają się różne zdania.
    EDIT
    Jeszcze ostatnie pytanie, czy po założeniu nowych osłon trzeba ustawiać zbieżność?
  • #15 12142453
    dan1974
    Poziom 11  
    Wiesz jaką musiałby mieć "parę" w rękach, przeczytaj jego post ze zrozumieniem, on chciał to przykręcić gołą ręką, a wtedy jakim dysponujesz ramieniem - centymetr, dwa.[/quote]

niezły z ciebie czytelnik ze zrozumieniem :-;

Dodano po 2 [minuty]:

niema potrzeby ustawiania zbieżności ponieważ są to tylne amortyzatory

dokręć śruby na maxa i jazda
  • #16 12142692
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Dobrze widać, że wszystko da się skomplikować. W początkowym pytaniu kolega w zasadzie jest gotów do realizacji wymiany lecz potrzebuje wyjaśnienia mechanizmu. Więc konieczność dokręcenia określonym momentem nie pozostawia wątpliwości. Gorzej z uzupełniającym dokręcaniem o 90 . I chyba instrukcje jest nieco przedobrzona jak na te potrzeby. Jako, że taką zasadę stosuje dla śrub o dużej dokładności pracujących przy cyklicznym obciążeniu (bardzo teoretycznie amortyzator tak ma). W teorii i czasem w praktyce podczas tego uzupełniającego dokręcania wprowadza się założone odkształcenia śruby i powierzchni ciernych. Wielkość jest ustalana doświadczalnie i trudna do określenia wielkością momentu z racji zmieniających się warunków. W przypadku amortyzatora to jednak nieco przerost formy na d treścią I zupełnie wystarczy dokręcanie określonym momentem., właściwym dla wymiaru i rodzaju śruby.
  • #17 12142957
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Do dan1974 - jeżeli ktoś pisze "normalnie ręką" zamiast napisać "normalnym kluczem" to ja rozumie samą ręką, tak jak dokręca się filtr olejowy, wstępnie śruby, nakrętki.
    W słownictwie mechanicznym istnieje takie pojęcie "ręką" tzn bez użycia żadnych narzędzi.
    A może gość jest jakimś tytanem i rwie gołą ręką 18.

Co do używania klucza dyn. to używam go zawsze do : świec iskrowych i żarowych, wtryskiwaczy, głowica.

Te 30 Nm + 90° to zajeb..cie dużo.
  • #18 12143114
    Mazda2500
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Kupisz uszczelke głowicy tam masz wszystko napisane.Ja mam 26Nm i 2 razy po 90 stopni w swoim.Ale jak nigdy z tym nie robiłeś to nawet sie za to nie bierz.Potem musisz wałki wkrecic,rozrząd ustawić i jeszcze dużo rzeczy zrobić.Zrobisz orobisz sie a za pare km ci ja wydmucha.Oddaj auto do mechanika bo czarno to widze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat dokręcania śrub M10x35 z momentem 30 Nm oraz dodatkowym obrotem o 90°. Użytkownicy wyjaśnili, że po osiągnięciu momentu 30 Nm, należy dokręcić śrubę o kąt 90° przy użyciu klucza o odpowiedniej długości. Podkreślono, że klucz dynamometryczny jest zalecany do precyzyjnego dokręcania, zwłaszcza w przypadku elementów takich jak amortyzatory. Wskazano również, że niektóre osoby mogą dokręcać śruby bez użycia klucza dynamometrycznego, ale może to prowadzić do nieprawidłowego dokręcenia. Dodatkowo, poruszono kwestię ustawiania zbieżności po wymianie amortyzatorów, na co odpowiedziano, że nie jest to konieczne w przypadku tylnych amortyzatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA