szekel napisał: @marszałekkom a mógłbyś jakiś prosty przykład pokazać w oparciu o te wzory? I czym są stałe 0.5 i 0.25?
Np. dokręcamy momentem 100 Nm śrubę M10 o długości l = 100 mm. Przyjmijmy że śruba naciska bezpośrednio łbem o powierzchnię tarcia, wymiary powierzchni tarcia to dla standardowej śruby M10 na klucz 17: Dp = 17 mm, dp = 11,2 mm. Przyjmujemy współczynnik tarcia 0,1 i moduł Younga 210 GPa.
Taka śruba ma skok P = 1,5 mm i średnią średnicę gwintu ds = 9,026 mm. Tangens kąta wzniosu linii śrubowej wynosi:
tgγ=P/(Π*ds) = 0,0529
stąd
γ = 3,025°
Tangens pozornego kąta tarcia:
tg ρ' = µ/cos30°
30° wynika z tego że to połowa kąta gwintu metrycznego, na taką powierzchnię działa siła tarcia w gwincie.
tg ρ' = 0,1155
ρ' = 6,589°
Mając już te dwie nieco abstrakcyjne parametry, przekształcamy wzór na momenty tarcia tak, żeby wyznaczyć z niego siłę napinającą śrubę. Trochę ciężko się pisze wzory tutaj więc od razu podam wynik:
F=68041 N
Pole powierzchni przekroju standardowej śruby M10 wynosi S = 52,266 mm². E = 210 GPa, natomiast długość l = 100 mm przyjmijmy że to tylko długość części rozciąganej. Z prawa Hooka:
Δl = (l*F)/(S*E)
Δl = 0,62 mm
Więc jeśli:
α = Δl*360°/P
to dla Δl = 0,62 mm:
α = 148,8°
Więc wystarczy przekręcić śrubę tylko o prawie 150 stopni. Z tym że jest to 150° czystego rozciągania, czyli gdy już pokasowały się luzy, powyłaziły brudy itp. Zauważ też, że rozciągamy 100 mm śrubę zaledwie o 0,6 mm, a tak małe rozciągnięcie wywołuje siłę ponad 68 kN, czyli prawie 7 ton. Tak po prawdzie ta siła jest tak ogromna, że nawet śruba klasy 10.9 nie wytrzymałaby, powinienem był wziąć do przykładu M12, ale już mi się nie chciało liczyć od nowa.
Stała 0,5 oznacza połowę, bo moment obrotowy to siła pomnożona przez promień na jakim działa ta siła, a promień to połowa średnicy. W tym wypadku średnicą jest ds, a połowa ds to 0,5 ds. Natomiast 0,25 to połowa połowy, co wynika z obliczenia średniego promienia podkładki, który jest w połowie odległości między średnicą zewnętrzną Dp a wewnętrzną dp, a promień to połowa średnicy.
Aha, możliwe że coś pomyliłem, dawno już się tego uczyłem, i jeśli jest tu jakiś konstruktor to niech mnie sprawdzi.