logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta 1030f - jak wymienić bęben, listwę i developer?

buli -konrad 22 Lut 2005 22:04 1929 17
REKLAMA
  • #1 1256092
    buli -konrad
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    no wiec mam cos takiego i mam kłopot bo przydało by sie wymienic beben listwe i developer. mam wszystkie potrzebne czesci tylko jeszcze tego nigdy w tym modelu nie robiłem. developer mam w takim pojemniku jak toner, a ogdzies na forum czytałem o zasypywaniu bezposrednio do wywoływaczki, i jeszcze o jakims bezpieczniku z tyłu. prosze o pilną pomoc, z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 1256140
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Rozmontuj cały moduł, dobrze wyczyść, wymień bęben i listwę bębna, poskładaj, wsuń do kopiarki, zamontuj developer w miejsce tonera, wejdź w kody f i włącz kod 8, poczekaj 5 minut, wyjmij butelkę po developerze i załóż toner.

Dwie uwagi.
    1. Są dwie szkoły, jeżeli chodzi o minoltę. Jedni wsypują developer do kopiarki i robią ATS a inni pozwalają, aby kopiarka sama sobie wsypała cały developer. Nie ma to większego znaczenia jak zrobisz.

2. Dobrze by było, abyś przy takiej wymianie, wymienił rolki dystansowe.

Myślę, że o niczym nie zapomniałem. :-)
  • REKLAMA
  • #3 1256237
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Jeszcze gdybyś mógł powiedzieć jak sie wchodzi w kody "F"??
  • #4 1257008
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Stop - strzałka rozjaśnienie -stop - strzałka przyciemnienia, nastepnie naciskasz 1 aby dojechać do f lub innych trybów
  • #5 1261670
    buli -konrad
    Poziom 15  
    no wiec wymieniłem wszystko tzn beben, listwe,dystanse,developer i robi mi na kopiach taką kaszke takie jak by tło czy cos. co to moze byc??
  • REKLAMA
  • #6 1262206
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Zawsze jak wymieniam materiału eksploatacyjne to nie bawię sie w kodach tylko lutuję bezpiecznik 100 mili amper. kopiarka wtedy widzi moduł jako nowy. Robię tak od lat i nigdy nie miałem problemów.
  • #7 1262220
    mcciuciek
    Poziom 19  
    no ok. ale gdzie ten bezpiecznik się znajduje możesz coś więcej o tym powiedzieć? plis
  • #8 1262646
    Watażka
    Poziom 21  
    Ja nigdy nie lutuję tego bezpiecznika i jakoś sobie radzę, ale zależy, kto co lubi. :wink:

Bezpiecznik jest schowany w module bębna, w jego tylniej części, blisko złącza.
  • #9 1262867
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Rózne są techniki. Ja polecam metodę z bezpiecznikiem bo jest skuteczna i mniej pstrykania. Niestety przy zwykłym odpalaniu przez F8 czasami dzieją się różne chece. To samo dotyczy np. EP 1054. W 99% maszyn nie ma problemu a ten 1% np. zasypuje tonerem dolną elektrodę. Przy odpalaniu przez bezpiecznik zawsze się udaje.
  • #10 1263519
    mcciuciek
    Poziom 19  
    ok. Tzn. rozumiem to tak że mam tam wlutować bezpiecznik 100mm ampera ok. Ale co powiecie na tą kaszkę na kopii? To jest takie delikatne jakby się zsypywał w małej ilości developer i został utrwalony i to jest równiutko na całej kartce nie jakoś miejscami.
  • REKLAMA
  • #11 1263861
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Sprawdż wszystkie styki w obrębie wysokiego napięcia a zwłaszcza siatkę grzebieniową na dolnej elektrodzie. Ma za zadanie wygasić ładunek na bębnie a jak nie łączy prawidłowo to przeładowany bąben przyciąga cząsteczki startera i masz kaszkę gotową !

C.
  • #12 1264035
    buli -konrad
    Poziom 15  
    jeszcze jedno czy ten bezpiecznik lutoje sie do tych dwóch drucików wystających z kostki łączącej modół z kopiarką? bo nie widze tam nigdzie zadnego bezpiecznika.
  • #13 1264978
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Bezpiecznik znajduje się w kostce łączącej moduł z kopiarką (w module). Jak wykręcisz kostkę powinien być tam stary bezpiecznik. Obetnij go i w jego miejsce przylutuj nowy. Wysyp wszystki developer z maszyny spowrotem do butelki. Wyczyść wszystko. Załóż butelkę wsadź moduł zamknij maszynę i włącz ją. Po chwiki sama zacznie się odpalać. Przy tej procedóze ustawiają się wszystkie potrzebne napięcia więc dla tego jest najbardziej skuteczna.
  • #14 1265189
    Jadzeg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z bezpiecznikami bywa różnie już parę razy miałem problem bo 100mA bezpiecznik po prostu nie chciał się przepalić więc zmajstrowałem sobie z żarówki 24 V (może być 48V tylko na mały prad np. 20mA),mikro wyłącznika, 2 krokodylków i długich przewodów próbnik
    Podłanczam go w miejsce bezpiecznika i czekam aż żarówka się zapali wyłączam wyłącznik i po zabawie . Można wykorzystać zamiast żarówki amperomierz.
    Pozdrawiam Jadzeg
  • #15 1265902
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    jeszcze jedna uwaga pod bębnem jest taka metalowa listwa odkręć ją i dobrze wyczyść ten filc bo nieraz te syfy z pyłu papierowego mogą się dostać do wywoływaczki i robi białe pasy
  • #16 1266792
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ale ja niemam białych pasów tylko kaszkę na kopii. A tak apropo to tam niebyło starego bezpiecznika niewiem kopiarka wygląda na nową na liczniku ma żekomo 628 kopii niewiem ale nirrozumiem tych minolt
  • #17 1379556
    its
    Poziom 17  
    Witam
    A mnie się wydaje że na listwie czyszczącej od "dupy" strony znajduje się tak niebieska folia. Zerwij ją i po kłopocie!!
    Jeśli pomoże liczę na "pomógł osobom...."
  • #18 1990384
    buli -konrad
    Poziom 15  
    ok uwazam temat za zamknięty dzieki wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany bębna, listwy czyszczącej oraz developera w kopiarkach Minolta 1030f. Zaleca się rozmontowanie modułu, dokładne wyczyszczenie, wymianę bębna, listwy i rolek dystansowych oraz montaż developera w miejsce tonera. Developer może być wsypywany bezpośrednio do wywoływaczki lub umieszczany w pojemniku – obie metody są stosowane. Po wymianie materiałów eksploatacyjnych można aktywować tryb serwisowy (kody "F", w tym kod 8) w celu inicjalizacji, jednak skuteczniejszą metodą jest lutowanie bezpiecznika 100 mA znajdującego się w module bębna, co powoduje, że kopiarka rozpoznaje moduł jako nowy. Bezpiecznik jest umieszczony w kostce łączącej moduł z kopiarką i wymaga wymiany lub lutowania nowego. Problemy z jakością kopii, takie jak równomierna "kaszka" na całej kartce, mogą wynikać z nieprawidłowego działania siatki grzebieniowej na dolnej elektrodzie, która wygasza ładunek na bębnie. Zaleca się sprawdzenie styków wysokiego napięcia oraz dokładne czyszczenie filcu pod metalową listwą, aby uniknąć białych pasów lub innych defektów. Dodatkowo, na listwie czyszczącej może znajdować się niebieska folia, którą należy zdjąć, aby poprawić jakość wydruków. Metody lutowania bezpiecznika mogą być uzupełniane przez użycie prostych układów testowych z żarówką lub amperomierzem. Po wykonaniu tych czynności kopiarka powinna prawidłowo działać bez defektów obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA