logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV5 - Brak dzwięku w glośnikach HP DV5 / Quanta QT6

gabik001 05 Kwi 2013 05:28 2781 5
REKLAMA
  • #1 12157247
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Witam
    Trafił do mnie laptop HP Pavilion DV5 / Quanta QT6 po wylaniu mleka w rejonie touchpada. Laptop po wylaniu i wysuszeniu pracował jakiś czas co spowodowało korozję rejonu układu kodeka i wzmacniacza audio. Wyczyściłem i odbudowałem skorodowane miejsce co spowodowało że dzwięk częściowo się pojawił. Częsciowo bo tylko w słuchawkach. W glośnikach natomiast cisza. Układ kodeka wg mnie działa prawidłowo natomiast coś nie tak jest ze wzmacniaczem TPA6017A2. Wymieniłem go na nowy ale nadal bez efektu. Zasilanie prawidłowe , na wejsciu 19 (SHUTDOWN) stan wysoki co powinno powodować jego pracę. Sygnał podałem na krótko ale na wyjsciu nadal nic. Nie bardzo rozumiem działanie bramki XOR na wejsciach LIN+ i RIN+ poza tym że podaje sygnał dzwięku systemowego do wzmacniacza. Nie wiem tylko jak to się ma do wejcia LIN- i RIN- którymi podawany jest własciwy sygnal z kodeka. Jeżeli dobrze rozumiem to sygnał z kodeka podawany na w/w wejścia jest odwrócony względem sygnału podawanego z bramki XOR jednocześnie oba sygnały mogą być wzmocnione i podane na głośniki. Problem tkwi w układzie wzmacniacza i nie bardzo wiem gdzie go szukać. Pomiary podstawowe wykonałem , elementy mają właściwe parametry i nie wiem w co uderzyć.
    HP Pavilion DV5 - Brak dzwięku w glośnikach HP DV5 / Quanta QT6
    Może ktoś coś podpowie...
  • REKLAMA
  • #2 12157518
    kaido2
    Poziom 16  
    Zapewne ciecz dostała się do gniazdka słuchawkowego na styki przełącznika słuchawki/ głośniki. Podmień je o ile masz lub zdemontuj je i wyczyść .
  • REKLAMA
  • #3 12158252
    gabik001
    Poziom 37  
    Dzięki , ale tak oczywistą rzecz sprawdziłem od razu. Na wejściu SENSE kodeka IDT (tam gdzie dochodzi sygnał z jacka i z mute) odciąłem ewentualną możliwość żeby mi poprzez EAPD wzmacniacza nie wyłączył (jak napisałem wcześniej). Niestety dalej głośniki milczą .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12158351
    kaido2
    Poziom 16  
    Czesto właśnie wielu zapomina o uszkodzonym gnieździe jack dlatego napisałem. W takim razie jeżeli sygnał jest na wejściu, zasilanie ok a sama 2W-a koncówka jest sprawna, to pozostaje jedynie możliwość iż są jakieś przerwy w połaczeniach pomiędzy wyjściami wzmacniacza, a głośnikami które to rozumiem że są sprawne.W ostateczności można by wykonać nową końcówkę na osobnej płytce i podpiąć ją pod sygnały wejściowe z przełączników gniazda jack i jako wyjście głośniki laptopa.
  • REKLAMA
  • #5 12161511
    gabik001
    Poziom 37  
    Myślałem o tym żeby coś na boku wykombinować (chodzi o końcówkę). No nic , powalcze jeszcze może coś się wymyśli...
  • #6 12179900
    gabik001
    Poziom 37  
    Okazało się że przeżarta była ścieżka koło końcówki która pin bodajże 6 łączyła z masą. Wcześniej tego nie zauważyłem. Co to mleko może zdziałać...
    Dzieki za podpowiedzi...
REKLAMA