logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja antenowa DVB-T + SAT, modernizacja - kilka pytań

hanzi17 05 Kwi 2013 19:55 3993 6
REKLAMA
  • #1 12160001
    hanzi17
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam.

Mam kilka pytań w sprawie instalacji antenowej, którą zamierzam wykonać. Przeczytałem mnóstwo różnych tematów z tym związanych na forum, jednak wszystkich odpowiedzi nie znalazłem.
    Lokalizacja to miejscowość Rudy, w powiecie raciborskim, woj. śląskie. Odległości do nadajników podane na schemacie.
    Kierunek Katowice otwarty, natomiast Ostrava zasłonięte nieco lasem.

Obecnie ustawione 2 anteny siatkowe, ze wzmacniaczem, do dwóch różnych TV, anteny skierowane są na Katowice Kosztowy. Sygnał analogowy odbierany na obydwu uważam za b. dobry. TVP1, TVP2, TVP3, POLSAT - 5+, TVN, TV PULS na 4+, multipleksy 1,2,3 z Katowic, na 95% siły, około 85 - 90% jakości.
    Dodatkowo antena, a w sumie 2 anteny satelitrarne, w konwerterami typu QUAD, a na drugiej MONOBLOCK, odbierany Hot Bird + Astra. Porozdzielane różnie na 4 TV.
    Kable (białe) Cu/Fe mają już po ponad 10 lat, po wyglądzie izolacji, na pewno wymagają wymiany. A także chcę trochę zmienić i uporządkować anteny.
    W załączniku podaję wykonany przeze mnie schemat instalacji.
    Instalacja będzie zawierać: antenę SAT (Hot Bird + Astra), 2 anteny TV skierowane odpowiednio, oraz antenę radiową.
    Kable zostaną wymienione na nowe, typu TRISET 113 (czarny i biały). Zamontowany zostanie Multiswitch wraz z pozostałym osprzętem + ochrona przeciwprzepięciowa, jak na schemacie.
    Gniazda antenowe RTV/SAT końcowe. Podłączone np 4, reszta wyjść multiswitch'a obciążona rezystorami.

Mam zamiar uzyskać na TV DVB-T:
    1. Katowice - Kosztowy
    - MUX 1 - 55k - 100kW
    - MUX 2 - 49k - 63kW
    - MUX 3 - 51k - 2,5kW

2.Ostrava - Hostalkovice
    - MUX 1 - 54k - 100kW
    - MUX 2 - 37k - 100kW
    - MUX 3 - 48k - 100kW

Chcę, by instalacja wystarczyła na lata, więc zamierzam wykonać ją solidnie.
    Moje pytanie brzmią:
    1. Czy zastosowany wzmacniacz jest ok? Czy nie jest to przerost formy nad treścią :) Koszt ponad 100zł. Zaletą tego rozwiązania jest to, iż zawiera wzmacniacz i zwrotnicę w jednym.
    2. Czy między wzmacniacz a multiswitch nie trzeba czasem wrzucać tłumika? Żeby nie przesterować wejścia DVB-T multiswitsch'a?
    3. Zastanawiam się nad wyborem złączek F. Czy warto zainwestować w kompresyjne+zaciskarka? Czy lepiej zaciskane, albo zwykłe zakręcane? Prosiłbym o opinię.
    4. Z racji tego, iż jestem krótkofalowcem, chciałbym wiadomo uniknąć zakłóceń związanych z nadawaniem. Przy antenach siatkowych bywało różnie, przy nadawaniu na 145MHz, czy 3,7 MHz było ok, ale np antena GP na 14MHz lubiała wycinać obraz hi :)
    5. Zastosowanie zwrotnicy pasywnej oraz wzmacniaczy w antenach myślę nie jest dobrym pomysłem??

Koszt obecnej konfiguracji, to trochę ponad 1000zł, dlatego prosiłbym o opinie w tej sprawie.

Rozpisałem się trochę, ale mam nadzieję, że ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów odpowie na moje pytania.

Pozdrawiam.
    Z poważaniem Grzegorz SQ9NOS

Zdjęcie wkleiłem zgodnie z zaleceniami na tym Forum : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html .
    Załącznik anulowałem.

Załącznik w innych formacie :
    Instalacja antenowa DVB-T + SAT, modernizacja - kilka pytań

Proszę o zapoznanie się (szczegółowe) z zaleceniami w danym dziale. :!:

[SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 12160442
    333mario
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Moim zdaniem:

Konwertery które bym założył to tylko INVERTO Black Ultra, wiszą one już parę lat na moich instalacjach i mam święty spokój, jakość wykonania i parametry mówią same za siebie. Nie będę się tutaj wypowiadał na temat jakości OPTICUM bo nie są złe ale są lepsze w podobnej cenie. Multiswitch Opticum ma pasywne wejście telewizji naziemnej, musisz tam wpompować odpowiednio wiele dB by wyrównać poziomy z TV SAT. Wzmacniacza się nie bój, przyda się, dodatkowo regulowany tłumik tez może być potrzebny . Wiem że to przerasta budżet ale ja osobiście bym dał WWK-811, strojenie to bajka, wzmacniasz kanały które Cię interesują, resztę wycinasz. Multiswitch wybrałbym z osobnym zasilaczem, bo te przetwornice które są w środku w tych tanich multiswitchach często odmawiają posłuszeństwa po burzy lub zwykle słabej jakości wykonania. Osobny zasilacz kosztuje mniej w wymianie niż cały multiswitch. Białe i czarne przewody to dobry pomysł, bo to najważniejszy element instalacji który potem ciężko wymienić, całą resztę dużo łatwiej :)
  • REKLAMA
  • #3 12160608
    hanzi17
    Poziom 15  
    Witam

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiałem się właśnie nad wzmacniaczem kanałowym typu Telmor WWK-861. Jeszcze zobaczę, może nawet go wezmę, jednak to 3 stówki ;)
    Co do multiswitch'a wybrałem ten Opticum, ponieważ na różnych forach odradzali wynalazki typu Signal MP-0908. Można podesłać jakiś polecany przez Kolegi multiswitch w podobnej cenie, np bez zasilacza (z zewnętrznym).

Pozdrawiam
    Grzegorz SQ9NOS
  • REKLAMA
  • #4 12160618
    nieistotny
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    hanzi17 napisał:
    5. Zastosowanie zwrotnicy pasywnej oraz wzmacniaczy w antenach myślę nie jest dobrym pomysłem??

Masz bardzo dobre kąty ustawienia anten między nadajnikami naziemnymi które Cie interesują. Jeśli na siatce masz takie wyniki to na Yagi 19 będzie jeszcze lepiej. Zwrotnica pasywna jak najbardziej. Multiswitch pasywny nie wprowadza aż tak dużego tłumienia na przyziemną żeby należało koniecznie myśleć o wzmacniaczach w antenach.
    Ale poszukaj czegoś lepszego niż Opticum ;) jest w czym wybierać.
  • #5 12160734
    333mario
    Poziom 17  
    Z osobnym zasilaczem Televes, niestety cena także inna. Kompromis to Wavefrontier 9/8. Nieźle wykonany, parametry nie z rękawa, nie tłumi naziemnej, można pokusić się o pasywny tor antenowy. Zaoszczędzisz na pasywnych antenach dołożysz do multiswitcha ale to jest dobry kierunek.
  • REKLAMA
  • #6 12161083
    hanzi17
    Poziom 15  
    Witam

Znalazłem multiswitch Telkom Telmor TT-MS 9x8, cena wyższa ale może warto?
    Połączyć do tego naziemną przez kanałowy WWK-861 i powinno być chyba przyzwoicie. Cena trochę się podniesie, ale myślę, że te 2-3 stówki więcej za całość da się przeboleć hi :)

Pozdrawiam
    Grzegorz SQ9NOS
  • #7 12161122
    333mario
    Poziom 17  
    To będzie dobry wybór, Telmor nigdy mnie nie zawiódł. Ten multiswitch posiada wbudowany przedwzmacniacz, ja bym się wstrzymał z tym WWK-861, anteny spiąć na niskostratnej zwrotnicy i sprawdzić poziomy za multiswitchem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację instalacji antenowej DVB-T i SAT w miejscowości Rudy, z pytaniami dotyczącymi wyboru odpowiednich komponentów. Obecnie korzysta z dwóch anten siatkowych z wzmacniaczem oraz dwóch anten satelitarnych. Wskazano na potrzebę wymiany starych kabli oraz uporządkowania instalacji. W odpowiedziach zasugerowano użycie konwerterów INVERTO Black Ultra oraz multiswitcha Opticum, z zaleceniem wyboru modelu z osobnym zasilaczem. Użytkownik rozważa wzmacniacz kanałowy Telmor WWK-861 oraz multiswitch Telkom Telmor TT-MS 9x8, co może poprawić jakość sygnału. Podkreślono również znaczenie niskostratnych zwrotnic i pasywnych anten.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA