logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody podczerwieni do ochrony przed fotoradarami? Ile i jaka długość fali?

maser81 23 Lut 2005 17:37 107563 319
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie diody podczerwieni i jaka długość fali byłyby potrzebne, aby ukryć tablicę rejestracyjną przed zdjęciem z fotoradaru?

Nie ma sensownej liczby ani typu zwykłych diod IR, które pewnie ukryją tablicę przed fotoradarem — w wątku pada, że 1000 diod w zderzaku nie dało efektu, a ramka z LED-ów zrobiłaby tylko jasną obwódkę wokół tablicy [#1259102][#1287481][#5472581] Jeśli już mówić o długości fali, chodzi o bliską podczerwień rzędu ok. 800–900 nm (na granicy widzialnego 750–800 nm), ale same LED-y mają zbyt małą moc i zbyt wąski kąt świecenia, żeby prześwietlić zdjęcie [#1400090][#1479764][#5477242] W dyskusji jako realniejszy pomysł pojawia się raczej mocna lampa błyskowa sterowana fotocelą albo profesjonalny oświetlacz IR, a nie linijka LED przy tablicy [#2585974][#5477242] Pada też opinia, że nowocześniejsze fotoradary mają własne oświetlacze IR i dobre aparaty, więc nawet ciemna scena nie daje prostego sposobu na oszukanie zdjęcia [#5472800]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1258533
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    W związku z rosnącym wzrostem popularności fotoradarów zaczął mi chodzić po głowie taki pomysł:
    Bierzemy kilka-kilkadziesiąt diód podczerwieni (najlepiej dużej mocy).
    Montujemy w linijce w okolicy tablicy rejestracyjnej.
    O ile dobrze kombinuję na wykonanym aparatem cyfrowym (a zakładam że taki siedzi w fotoradarze) zdjęciu obraz w okolicy LED zostanie prześwietlony.
    Rozważamy teoretyczne powstanie takiego urządzenia.
    Mogłoby również służyć do ochrony przed fotografowaniem innych miejsc.
    Jakie i ile diód jest potrzebne, o jakiej długości fali?
  • #2 1258632
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Po pierwszym kontakcie z videoradarem tracisz dowód rejestracyjny
    Na ekranie tego cuda widać źródła takiego promieniowania
    Pozdr.J.
  • #4 1258694
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    z tego co wiem to juz wymyslono cos takiego i mozna to kupic za 300 pln

jak znajde strone do dolacze
  • #5 1258788
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Ale nie wolno instalować niehomologowanych urządzeń świetlnych
    Pozdr.J.
  • #6 1258811
    maser81
    Poziom 19  
    Jak można ustalić dane auta nie mając jego tablicy rejestracyjnej?
    By nie było wątpliwości , ja nie mam ani jednego mandatu na koncie za przekroczenie szybkości przez 15 lat posiadania prawa jazdy.
    Nie zamierzam nawet tego wykorzystywać bo często policja wykorzystuje fotoradar i klasyczny mikrofalowy a nawet laserowy ( kiedyś wdepnąłem w pułapkęz 3 radarami, dwa klasyczne 1 foto).
    Osobiście mam CB i z tym się czuję pewniej.
    Rozmawiamy o edukacji.
  • #7 1258836
    Poziom 36  
    Ocena: 416
    adamjur1 napisał:
    Ale nie wolno instalować niehomologowanych urządzeń świetlnych
    Pozdr.J.

zadam pytanie inaczej :
    a mozna instalowac niehomologowane promienniki fal ElektroMagnetycznych ?
    czy to tez determinuje Kodeks drogowy ??
    btw takie oswietlazce IR sa montowane w jaguarach fabrycznie :>
  • #8 1258921
    caras
    Poziom 18  
    czyli nie fabrycznie tez mozna cos takiego sobie zalozyc??!!
  • #9 1258956
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    no wlasnie! Ostatnio tez nadzialem sie na fotoradar i powiem szczerze tez myslalem o diodach IR :) Nie jest to swiato widzialne, wiec pod ten przepis z niehomologowanym oswietleniem nie powinno to podchodzic. No - ciekawe co policja na to :) Hehe...
  • #10 1259068
    maser81
    Poziom 19  
    Ponawiam pytanie! Jaki typ promienników (ja proponuję diody).
    Chcę to zrobić i sprawdzić.
  • #11 1259084
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    a ja proponujediody laserowe z czytników CD-Rom dioda taka ma moc około 20-50mW po sciagnieiu optyki promienie IR rozchodza sie na całej długosci i bardzo intensywnie 2 takei diody i problem rozwiazany
  • #12 1259102
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Oglądałem jakieś 1,5 miesiące temu na DISCOVERY program jak mozna zakłócić taki sygnał I nawet testowali diody podczerwieni. Mówiąc krótko nic to nie dało ,radar normalnie wykrył a zamieścili w zderzaki 1000diod!!!!

Więc szkoda kasy na to.

Nawet eksperymentowali z folia aluminiową i okleili cały samochód hehe fajnie wyglądało i co najfajniejsze radar wykrył wczesniej autko już bez foli :)
    A jak uszukać radar ? Zbudowali ogromny wiatrak i ma końcach dali lusterka i sie wszystko kręciło ale to tylko wykazało mniej kilometrów :)

Pozdrawiam i powodzenia :)
  • #13 1259177
    maser81
    Poziom 19  
    Ok. Namierzyć sobie może. Grunt by zdjęcie było nieczytelne. (tam gdzie ma być nieczytelne).
    Na co zdjęcie i prędkość skoro nie można go poprawnie zinterpretować?
  • #14 1259537
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    To wkończu ma zakucać fotoradar czy maja być nie czytekne tablice? :)

Jak tablice to kup sobie w mango dwa spraje za 199zł FOTOBLOKER i sprawa załatwiona ;)

Pozdrawiam
  • #15 1259907
    maser81
    Poziom 19  
    Przestowane. Nie działają na fotoradar...
    Źródło pewne na 100%
    Nie ma być widać obiektu obok którego to zamontuję na zdjęciach cyfrowych. (Prawdopodobnie analogowe też będą miały problemy)
  • #16 1275602
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    To jest w koncu jakiś dobry sposob zeby albo zaklucic fotoradar albo cos zeby zdjecia byly nieczytelne?
  • #17 1275625
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Nie wolno instalować użądzeń zkłócających fotoradary. To jest w kodeksie.
    Teraz zima, można kupiś spray, który imituje śnieg.
    Pokrywasz tablicę z przodu i już Cię nie znajdą. A jak Cie policjant zatrzyma, to może co najwyzej kazać Ci wytrzeć tablice. Tylko muszisz to robić jak jest śnieg. W lecie trudno się będzie ze śniegu na tablicy wytłumaczyć :)))
  • #18 1277798
    Grzesiek1711
    Poziom 16  
    a ja bym zrobił tak:
    tablice pomalować jakimś lakierem (żeby odbijały światło) później 2 diodki laserowe w podczerwieni (np. 2x2W :D) i ustawić je tak żeby świeciły na tablicę (rozproszyć światło na całą)...efekt powinien być taki jaki chcemy...bo oświetlenie milionem diod dookoła nic nie da - będzie poprostu tablica w jasnej ramce, a w tamim wyjściu "świeci" sama tablica
  • #19 1283217
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Grzesiek1711 - raczej nie tak. Właśnie tablica powinna być odizolowana od światła tych diod. Przecież nie chodzi o to, żeby oświetlić tablicę, tylko oślepić fotoradar. Czyli wiązka światł powinna być skierowana do przodu (i ewentualnie lekko do góry). Wtedy radar zabaczy tylko jasne źródło światła a tablica będzie schowana w cieniu.
  • #20 1283577
    Grzesiek1711
    Poziom 16  
    a próbowałeś świecić pilotem do TV w kamerę??
    widać tylko białą kropkę - nie jesteś w stanie tak rozświetlić obrazu żeby na reszcie powstał cień, a przy moim rozwiązaniu to zamiast tablicy będzie biała plama...
  • #21 1283666
    danek16
    Poziom 15  
    Ale ktoś już zastosował u siebie w samochodzie ten patent z tymi diodami? czy ktos jush wie ze na fotoradary napewno to nie dziala?
    pozdrawiam
  • #22 1287430
    maser81
    Poziom 19  
    Nie wolno malować ani nic przyklejać do tablicy (co mogłoby spowodować jej nieczytelność....
    Myślałem też o foli polaryzacyjnej. Ale to by podpadało pod w/w ostrzeżenie.
    Tu nic nie mam zamiaru przyklejać.
    Mam pytanie: jakich diód szukać? (Bo latam od tygodnia po swoim małym mieście i nic tylko kolorowe świecidełka chcą mi wciskać lub pada hasło :nie prowadzimy, nie ma).
    Jaki typ byłby najlepszy (najmocniejsze).
    Wiem, że zostaje jeszcze net i poszukiwania w nim.
    Ale jakiego typu diody szukać, o jakich parametrach?
    Ps. Ma być dokładnie tak jak opisuje kolega h-doc
    Danek16, jak będzie zrobione to sprawdzę. :D Sprzęt do testów będzie odpowiedni. :P
  • #23 1287481
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Eeee, nie da rady prześwietlić zdjęcia z fotoradaru, nawet, jakby tych diod IR było 10000.
    Sprawdzałem z lampą - (nie)normalna żarówka 0.5kW + reflektor skierowany prosto w obiektyw aparatu - efekt prawie żaden. Prześwietlone tylko tam, gdzie jest źródło światła, poza krawędzią reflektora widać normalnie. Czyli jak się zrobi ramkę z LEDów dookoła tablicy, to będzie wyraźnie widać tablicę i świecącą (prześwietloną) ramkę.
    Trzeba by te LEDy wkomponować w tablicę rejestracyjną, dopiero by coś dało, ale tak, żeby cała tablica świeciła równo. Tylo czy jest sens? Ten cały fotoblocker taniej wyjdzie, poza tym nie można nic na tablicy montować :D
  • #24 1288239
    maser81
    Poziom 19  
    Pamiętajcie o tym, że w obiektywach aparatów cyfrowych i kamer są odpowiednie filtry mające tłumić tę składową światła.
    Aparat stosowany w fotoradarach takich filtrów raczej mieć nie powinien, bo sam doświetla podczerwienią zdjęcie (tak sądzę) w nocy i musi dać zwiększone ISO. Tak wiec do prób pospolita cyfrówka też nie za bardzo się nadaje.
    Co do fotoblekerów w spraju. Była zrzuta wśród znajomych policjantów i to testowali....Testy wypadły na niekorzyśc telezakupów...
    Dlaczego je robili to mnie nie pytajcie :cunning: , bo nie wiem.
  • #25 1288259
    danek16
    Poziom 15  
    fotoradary chyba pracują na podczerwien, w koncu w nocy też zdjęcia robią a lampy blyskowej nie mogą mieć bo by oslepiala kierowcow
  • #26 1288343
    caras
    Poziom 18  
    przepraszam bardzo czy my e tym gronie mamy policjanta??czy mi sie tylko wydaje...
  • #27 1288402
    h-doc
    Poziom 27  
    danek16 - nie wiem jak w Polsce, ale w Czechach fotoradary wspomagają się zwykłą lampą błyskową. I nikt się nie przejmuje, że może ona oślepić kierowców.
  • #28 1289371
    maser81
    Poziom 19  
    Caras jeśli chodzi o moją osobę to Ci się tylko wydaje.
    Czy ma ktoś fotkę z fotoradaru? Chętnie bym jej się przyjrzał, bo nigdy (odpukać) sam jej nie dostałem.
  • #29 1289532
    danek16
    Poziom 15  
    Ja też bym chetnie zobaczyl ...lepiej zeby tak zostalo ze nigdy go nie zobacze z moją rejestracją samochodu;p
  • #30 1289627
    h-doc
    Poziom 27  
    maser81 - mi pokazali fotkę. A że była noc, to w ogóle nie widać samochodu, ani tym bardziej mnie wewnątrz, tylko samą tablicę rejestracyjną. Generalnie nic ciekawego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zastosowania diod podczerwieni (IR) do ochrony przed fotoradarami poprzez prześwietlenie zdjęć rejestracyjnych lub zakłócenie ich działania. Uczestnicy omawiają różne aspekty techniczne i prawne takiego rozwiązania. Fotoradary najczęściej wykorzystują aparaty analogowe z lampą błyskową emitującą światło widzialne lub bliską podczerwień, co umożliwia czytelne fotografowanie tablic rejestracyjnych nawet w nocy. Próby zakłócania zdjęć za pomocą diod IR, laserów z czytników CD-ROM (20-50 mW) lub tysięcy diod LED nie przynoszą skutecznych rezultatów, gdyż światło IR jest tłumione przez filtry w obiektywach aparatów fotoradarów, a same urządzenia są zabezpieczone przed zakłóceniami.

Wielu uczestników wskazuje, że montaż niehomologowanych promienników IR jest prawnie zabroniony i może skutkować sankcjami. Próby zakrywania lub modyfikowania tablic rejestracyjnych (spraye, folie polaryzacyjne, folie z pyłem diamentowym lub szklanym) mogą powodować nieczytelność zdjęć, ale narażają kierowcę na konsekwencje prawne. Alternatywnie proponowano metody mechaniczne (obracane tablice) lub wykrywanie sygnału radarowego (antyradary, wykrywacze mikrofal).

Fotoradary działają na częstotliwościach mikrofalowych (np. 34 GHz w modelu RAMER-7) i wykorzystują pomiar Dopplera, co utrudnia skuteczne zakłócenie ich działania za pomocą prostych diod IR. Wskazano, że skuteczniejsze mogą być zakłócenia mikrofalowe (jammer), jednak ich stosowanie jest nielegalne. Dyskutowano także o technologii fotografii analogowej jako dowodu w sądzie, co ogranicza możliwość manipulacji zdjęciami cyfrowymi.

Podsumowując, zastosowanie diod podczerwieni do ochrony przed fotoradarami jest technicznie i prawnie problematyczne, a skuteczne metody zakłócania lub ukrywania tablic rejestracyjnych są trudne do realizacji i niosą ryzyko prawne. Najbezpieczniejszą metodą pozostaje przestrzeganie przepisów ruchu drogowego oraz stosowanie wykrywaczy radarów i antyradarów zgodnie z prawem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA