logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócacz fotoradaru. Szukam układu lampy błyskowej.

jackantenna 23 Sie 2006 13:43 10822 10
REKLAMA
  • #1 2944474
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Poszukuję układu lampy błyskowej, wyzwalanej fotokomórką, kiedyś były takie lampy błyskowe doświetlające, które zapalały się, gdy błyskał flesz główny przy aparacie, ale pewnie teraz są prostsze i skuteczniejsze układy. Chcę coś takiego przetestować jako "oślepiacz" fotoradaru.
    Jack
  • REKLAMA
  • #2 2944503
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Pomaluj tablice rejestracyjne lakierem fosforującym żaden fotoradar ci tego nie złapie będzie tak naświetlone że nieczytelne :) I po problemie
  • REKLAMA
  • #3 2944523
    jackantenna
    Poziom 16  
    Z tym lakierem to mit, wielu się na to nabrało i ...zapłaciło, nie tylko za lakier ale i za prędkość. Błysk flesza fotoradaru jest o wiele krótszy niż czas otwarcia migawki, a zatem, jeżeli fotodioda "zakłócacza" szybko zareaguje i wyzwoli swój flesz, zlokalizowany np przy przedniej tablicy rejestracyjnej, to zanim migawka się zamknie dostanie silny błysk i już nie będzie widać numeru rejestracyjnego.
    Jack
  • #4 2944558
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    jackantenna napisał:
    Z tym lakierem to mit, wielu się na to nabrało i ...zapłaciło, nie tylko za lakier ale i za prędkość. Błysk flesza fotoradaru jest o wiele krótszy niż czas otwarcia migawki, a zatem, jeżeli fotodioda "zakłócacza" szybko zareaguje i wyzwoli swój flesz, zlokalizowany np przy przedniej tablicy rejestracyjnej, to zanim migawka się zamknie dostanie silny błysk i już nie będzie widać numeru rejestracyjnego.
    Jack

A fotoradary mają flesze? Które? Jak to soebi wyobrażasz? Jedziesz w nocy, a tu Ci ryp coś po oczach i co? I w rowie leżysz.
    Mi się zdaje, że o ile już to raczej w podczerwieni coś świeci.
  • #5 2944581
    jackantenna
    Poziom 16  
    Słuszna uwaga, ten radar co mi zaświecił miał czerwonkawy kolor. W nocy fotoradary nie działają a flesz znajduje się nad skrzynką fotoradaru na wysięgniku.(w stacjonarnych), w przewoźnych nad obiektywem.
    Jack
  • #6 2944681
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Nie wiem czy to co chcecie zrobić (oślepiacz) jest legalne.
    A co do lampy błyskowej: sugeruje zrobić zdjęcie z lampą jakiemuś nowszemu radiowozowi - efekty są ciekawe. Sam byłem zdziwiony - tablica wyglądała jak "prześwietlona".

Dodano po 4 [minuty]:

Nawet znalazłem tą fotkę, lampę miałem włączoną przypadkiem.
    Ciekawe prawda?
    Załączniki:
    • Zakłócacz fotoradaru. Szukam układu lampy błyskowej. PIC04321.JPG (44.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2944738
    jackantenna
    Poziom 16  
    Bardzo ciekawe zdjęcie. Acha ten flesz to faltycznie błyska w podczerwieni.. i prawdopodobnie jakby mieć taki "oślepiacz" , farbę fosforyzującą, antyfotoradar, CB Radio to już jest 95% pewności, że się nie złapiesz na radar. Poza tym kwestia legalności. Ja chcę coś takiego zrobić, ale używać broń Boże nie będę......to tak jak z antyradarami. Ale do rzeczy, czy ma ktoś schemat takiego urządzenia z fotodiodą na podczerwień i flashem ?
    Jack
  • #8 2944753
    mmateusz2
    Poziom 11  
    forest:
    a nie jest tak, ze wszystkie tablice rejestrajne sa z folii odblaskowej?
    ta folia tak wlasnie na zdjeciach z lampą błyskową wychodzi.

a co do magicznych farb odblaskowyh - to ztcw to fotoradary maja podwojne soczewki (tak jak wsteczne lusterka w samochodzie - zeby w nocy nie razilo) i nawet jezeli tablica sie przeswietli, to na nalozonym ciemniejszym obrazie bedzie wyraznie widoczna ;)
  • REKLAMA
  • #9 2944780
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Oglądałem później specjalnie te tablice (pracuje w magistracie) - polucja czesto "załatwia" coś u nas i tablice wygladają normalnie - tak jak każda inna normalnie otrzymywana przy rejestracji. Tylko ze normalne tak nie swiecą (też sprawdzałem)
  • #10 3695461
    mpaolos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    1. Polecam wątek
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic254464-150.html#3695441

2. Jak tam pisałem:
    polecam stronę producenta foto i wideoradarów
    http://www.zurad.com.pl/tnukepl/index.php
    w 98 % wykorzystywanych w naszym kraju,
    może ktoś z tamtej okolicy zna kogoś z tej fabryki?
    i by mógł podpytać kilka szczegółów?
    (co za lampa doświetla i takie tam)

pozdrawiam/mpaolos
  • #11 3696073
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Fotoradar stacjonarny błyska dość mocno (można się przestraszyć), ale zapewne lampy podlegały jakimś badaniom i spełniają wymogi.

Zakładanie urządzeń błyskowych jest mało rozsądne,
    przecież zwykły flash w aparacie kompaktowym ma dostateczną moc aby przez pewien czas widzieć plamę w środku pola widzenia.

Taka plama podczas jazdy (gdyby flash oślepił kogoś z przeciwka) mogłaby być niebezpieczna.

Fotoradary błyskają z góry i z boku drogi, więc jest mała szansa że błysną komuś prosto w oczy (prędzej jadącym za samochodem który jest fotografowany).

Podobny temat istnieje:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic254464.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania układu lampy błyskowej wyzwalanej fotokomórką, która reagowałaby na błysk flesza fotoradaru i mogłaby działać jako "oślepiacz" fotoradaru. Wspomniano, że dawniej istniały lampy doświetlające wyzwalane przez błysk głównego flesza aparatu, jednak obecnie mogą istnieć prostsze i skuteczniejsze rozwiązania. Poruszono temat farb fosforyzujących na tablice rejestracyjne, które miałyby uniemożliwić odczyt numerów przez fotoradary, jednak uznano to za mit, gdyż fotoradary mają krótszy błysk niż czas otwarcia migawki aparatu. Fotoradary stacjonarne wyposażone są w flesze, często o barwie czerwonej lub podczerwieni, umieszczone nad obiektywem lub na wysięgniku. Zwrócono uwagę na legalność stosowania urządzeń zakłócających oraz potencjalne zagrożenia bezpieczeństwa wynikające z oślepiania kierowców. Wskazano, że tablice rejestracyjne są wykonane z folii odblaskowej, a fotoradary stosują podwójne soczewki, co utrudnia skuteczne zakłócenie. Podano linki do wątków i strony producenta fotoradarów (zurad.com.pl) w celu uzyskania szczegółów technicznych dotyczących lamp doświetlających. Zasugerowano, że zwykły flesz aparatu może powodować efekt prześwietlenia tablicy na zdjęciach, co potwierdzono eksperymentalnie. Ogólnie dyskusja podkreśla trudności techniczne i prawne związane z budową skutecznego układu zakłócającego fotoradar oraz wskazuje na potrzebę schematów urządzeń z fotodiodą na podczerwień i lampą błyskową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA