Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CB Stabo 3400 po przestrojeniu.

10 Kwi 2013 22:44 7128 39
  • Poziom 17  
    Witam.
    Trochę stary watek ale muszę odgrzebać, mam problem a dawno nie dłubałem w elektronice.
    Zdobyłem za symboliczną kwotę Stabo XM 3400 pierwsza wersja jak na zdjęciach powyżej z TDA1905.
    Wygląda mi na to że to Niemiec bo kwarc jest 10,2419 i była niepełna 40 w AM.
    Zrobiłem połączenie jak opisane tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7693652#7693652 żeby było AM na 40 - ok to działa.

    Nadal nieprzestrojone - nadaje słychać całkiem dobrze (ale to w pobliżu). Problem z odbiorem, trzeszczy ledwo słychać.
    Po dołożeniu równolegle do kwarcu pojemności 12pF, bez zmian, z pojemnością 24pF też bez zmian. (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic341924.html) Nie zauważam różnicy ani w odbiorze ani w nadawaniu.

    Czy to normalne przy nie przestrojonym radiu ?

    Gdzie powinienem mierzyć częstotliwość i na ile ustawić ? Czym kręcić - trymerem przy kwarcu. Czy może wymienić kwarc na 10,240 ?
    Schemat znalazłem tutaj http://www.cbradio.cz/doc/Stabo/xm%203400/schema.djvu

    Co mnie jeszcze zastanawia to to że jest kompletna cisza nie łapie żadnych szumów tak jak drugie radio (alan 42) zachowuje się jakby SQL był na max. Test "palca" na 5 nóżce daje w efekcie tylko lekkie pyknięcie na głośniku. Chyba że nie wiem o co chodzi w teście.

    Liczę na sugestie osób obeznanych w temacie bo ja trochę już zapomniałem.

    Moderowany przez c2h5oh:

    3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8329012#8329012
    Post wydzielam i umieszczam jako osobny temat. Następnym razem tak nie będzie...
    Wydzielone z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6327013#6327013

  • Moderator
    Dla pewności proszę sprawdzić napięcie na wyjściu filtra FT3, ma być ok 1V. Jakie napięcie jest na 1 nodze TDA1905? Ma być połowa zasilania. Ponieważ ten układ nie bierze udziału podczas nadawania, jest niemal pewne, że jest uszkodzony. Oczywiście zakładam, że kondensatory elektrolityczne wokół niego są sprawne.
    Jeśli chodzi o sprawdzenie gdzie radio nadaje, trzeba posiadać częstościomierz. Na 1 kanale ma być 26.960MHz, a na 40 27.400MHz.
  • Poziom 17  
    Dziękuję za wydzielenie wątku aczkolwiek teraz tytuł jest zupełnie nie adekwatny do mojego tematu, bo radio nie jest jeszcze przestrojone. Chciałem się dopytać co i jak, bo nie wszystko co wyczytałem jest dla mnie jasne.

    Właśnie się zorientowałem ze drugie cb które mam do testu alan 42 to bez problemu przełączam się na standard niemiecki, więc mogę wtedy sprawdzić czy działa a potem dopiero przestrajać znanego przeciwnika.

    Czy możesz podpowiedzieć gdzie FT3 jest bo schemat mało czytelny.

    Gdzieś mi mignęło też że cewka do przeciągnięcia kwarcu ma być 5,6mH, rozumiem ma być 5,6uH ? Wstawić taką i potem stroić kondensatorem przy kwarcu?
  • Moderator
    Schemat mało czytelny? Wyjście cewki L5 idzie na wejście filtra. Zmierz napięcie na wyjściu. Dokładnie przeczytaj to, co napisałem wyżej, pomiary układu.
  • Poziom 25  
    hugh_h napisał:
    Gdzieś mi mignęło też że cewka do przeciągnięcia kwarcu ma być 5,6mH, rozumiem ma być 5,6uH ? Wstawić taką i potem stroić kondensatorem przy kwarcu?


    Cewka - dławik powinien mieć wartość około 4,7µH. czasami więcej.
    Przy tej syntezie i kwarcu o wartości 10,2419MHz, nie wystarczy sama korekta trymerem, należy podstawić i dopasować wartości kondensatorów zaznaczonych na schemacie jednego lub dwóch, jest trochę problem wykonać to bez miernika częstotliwości,trafiło ci się radio które niewdzięcznie się przestraja.
    CB Stabo 3400 po przestrojeniu.
  • Moderator
    .Labrador napisał:
    trafiło ci się radio które niewdzięcznie się przestraja.


    E tam, nie strasz kolegi. Radio pieknie się przestraja, trzeba tylko wiedzieć jak i mieć odpowiedni sprzęt. Ten fragment schematu, który zamieściłeś jest wystarczający.
  • Poziom 17  
    dzięki,
    okazuje się że radio z drugim niemieckim gada bardzo ładnie,
    właśnie zdobyłem miernik ma 5 miejsc po przecinku :)
    dławik już mam 4,7uH i 5,6uH,
    kondensatory na schemacie ja nie jestem w stanie odczytać wartości, może będzie widać na płytce, ale na mniejsze czy większe
    a może lepiej kwarc wymienić ? na 10,2400 tak ?
  • Moderator
    hugh_h napisał:
    a może lepiej kwarc wymienić ? na 10,2400 tak ?

    Jeśli masz kwarc 10.240 a masz kłopot z przestrojeniem z oryginalnym, wymień i szeregowo daj dławik. Zestrój na miernik i po problemie.
  • Poziom 17  
    Nie bardo rozumiem co napisałeś.
    mam teraz oryginalny 10,2419, mogę kupić i wlutować 10,2400 czy wtedy chyba sam trymer powinien wystarczyć ?
    co lepiej ?

    puki co ...
    z 5,6uH minimum mi wychodzi 26,9625 / 27,4025

    górny kondensator na schemacie ma 30p, dolny 560p jakieś sugestie na ile zmieniać ?
  • Moderator
    hugh_h napisał:
    Nie bardo rozumiem co napisałeś.


    Pomyśl, przeczytaj jeszcze raz.
  • Poziom 17  
    Równolegle do 30p poszło 12p i do trymera tez 12p, oraz jak pisałem wcześniej 5u6H - ma to sens, może być czy druciarstwo ?
    Teoretycznie działa - czas pokaże ustawione co do 0,00001MHz.
    Teraz inna sprawa - na AM ze sql na 0 nie mam żadnych szumów żadnego tła - cisza nic. Na FM odbiera łapie szumy. Na obydwu mogę rozmawiać co prawda sprawdzałem w niewielkiej odległości.

    Coś chyba czułości za słaba.

    na tda
    1-> 6,62V
    2-> 12,67
    dotykanie 5 -> cichutkie pykniecie
  • Poziom 25  
    hugh_h napisał:
    Coś chyba czułości za słaba.

    na tda
    1-> 6,62V
    2-> 12,67

    Prawidłowo, :arrow: Olek podał wyżej jakie powinno być napięcie (połowa zasilania), lekkie wahania nic nie znaczą w Tda!, również kazał zmierzyć napięcie na wyjściu filtra FT3 :arrow: sprawdziłeś?.

    hugh_h napisał:
    Na FM odbiera łapie szumy

    Skoro tu słyszysz szumy, to już daje do zrozumienia że Tda! sprawny.
  • Poziom 17  
    Znalazłem FT3 .... ale zmierzę w domu koniec siedzenia w pracy. Tylko w domu mało sprzętu niestety.
    Czy na tej czeskiej stronie te 2 schematy się czymś różnią bo nie widzę czym.
    Czy jest jeszcze jakieś dodatkowe info do tego radia ?
  • Poziom 17  
    Za FT3 jest 0V DC dokładnie.
    CB Stabo 3400 po przestrojeniu.
    Specjalnie wrzuciłem schemat gdzie mierze żeby nie było - ale ja nie widzę żeby tam mogło być coś innego jeśli chodzi o DC skoro jest ściągnięte rezystorem do masy a z jednej transformator a drugiej kondensator.

    Jeżeli chodzi o AC to jest jakieś 0,015V.

    Ale po dotknięciu próbnikiem zaczyna sympatycznie buczeć głośnik i można SQL go odciąć.

    Mam 7,90V zamiast 8V ale to chyba raczej ok, stabilizator lekko ciepły - czy może to jakiś trop ?

    To co szukać napięcia na wcześniejszych filtrach?
    Chaotycznie to idzie ale robię jeszcze 50 innych rzeczy a to w przerwach.
  • Poziom 25  
    hugh_h napisał:
    Za FT3 jest 0V DC dokładnie.

    Brak napięcia w tym punkcie co zaznaczyłeś na schemacie, prawdopodobnie wskazuje na uszkodzenie filtra.Spróbuj wpiąć kondensator 10nf między wejściem a wyjściem filtra, jeżeli pojawi się lekki sygnał to filtr do wymiany.
  • Poziom 17  
    rozumiem że te 1V to powinien być w postaci śmieci z eteru ?

    Mierzyłem już wcześniej przed filtrem i jest tak samo co za filtrem,
    Mimo to wlutowałem kondensator - bez zmian.
    Wylutowałem filtr gdyby przypadkiem on zwierał do masy też bez zmian.
    Jak włączę nadawanie na drugim cb to wzrasta o jakieś 0,005 ale te wartości co odczytuje to są dość małe jak na zwykły miernik który mam w tym momencie.

    Czy ktoś może polecić mi jakąś dobrą treściwą lekturę uzupełniającą bo mam problem z dokładnym rozszyfrowaniem co jest od czego w torze w.cz. Układ z L5 to mieszacz ? FT3 to filtr na 455kHz ? Poza ewidentną korzyścią z naprawienia tego dziada to by chętnie się douczył.
  • Moderator
    hugh_h napisał:
    rozumiem że te 1V to powinien być w postaci śmieci z eteru


    Nie, jest to polaryzacja bazy tranzystora. W Twoim przypadku za wyjściem filtra jest kondensator separujący, dlatego brak napięcia na wyjściu filtra. Sprawdź napięcie za tym kondensatorem na bazie tranzystora. Również pomierz napięcia na kolektorach tranzystorów przed tym filtrem i za. Napisz jakie są.
  • Poziom 17  
    Dziękuję tak lepiej. Teraz rozumiem skąd sie tam miało coś znaleźć.
    Q7
    B 1,5V
    C 7,89V
    E 0,7V

    to Ube trochę za dużo chyba wyszło jak na tranzystor mający być wzmacniaczem ?

    Q6
    B 1,22V
    C 7,53V
    E 0,54V
  • Poziom 17  
    Czyli źle, bo nadal nie wiadomo co.
    A nie ma gdzieś po prostu jakiego potencjometru do regulacji wzmacniania AM :)
  • Moderator
    hugh_h napisał:
    A nie ma gdzieś po prostu jakiego potencjometru do regulacji wzmacniania AM

    Kolego, masz schemat, to jest dział serwisowy, pomagamy, podpowiadamy, jednak za rączkę, niestety nie prowadzimy. Więcej własnej inwencji twórczej. Nie ma "specjalnego potencjometra do zwiększania czułości, jak to napisałeś, "wzmacniania AM. Rodzaj modulacji tu nie ma znaczenia. Czułość będzie jednakowa dla AM i FM, SSB, jeśli radio będzie miało taką możliwość pracy. Nie zaniżaj poziomu działu serwisowego.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    To że się znam na elektronice ogólnie to nie znaczy że mam doświadczenie w radiach.
    W cale nie ukrywam że jak dziecko we mgle sie tu poruszam.
    Widzę ze FM łapie wyższy poziom sygnału a nie AM czyli coś musi być inaczej, wydawało mi się ze AM i FM to trochę inaczej się demoduluje.
    Dobrze rozumiem że nikomu z Was już po raz kolejny nie chce się tłumaczyć tego samego. Dlatego prosiłem o w wsparcie w postaci jakichś linków czy odnośników do literatury żeby ustalić sobie konkretny plan działania.
    i tak dziękuję bo przestrojenie poszło szybciej
  • Poziom 25  
    hugh_h napisał:
    To że się znam na elektronice ogólnie to nie znaczy że mam doświadczenie w radiach.


    Bez urazy :arrow: to jest dział serwisowy a tu taki tekst :D , tym wpisem to mnie powaliłeś:please:.
  • Poziom 17  
    .Labrador napisał:
    Tym wpisem to mnie powaliłeś:please: , to jak ci mamy pomóc skoro nie znasz się na elektronice :cry: .


    Niech będzie że się nie znam na elektronice.

    Mam problem z którym pierwszy raz się zetknąłem, no cóż nigdy nie robiłem w radiach. Być może to jest faktycznie zły wątek a ja niepotrzebnie wszystko pisze.
  • Poziom 24  
    Przeczytałem wątek i mam następujące zapytanie:

    Nadajnik jak czytam jest zestrojony, a odbiornik w czym pracuje? W dwójkach, czy trójkach?
    Polecam lekturę SM5124A.pdf.

    Pzdr
  • Poziom 17  
    Wszędzie pisali że wystarczy przeciągnąć kwarc i będzie przestrojone. Nie jestem pierwszy chyba osoby zajmujące się tematem nie pominęły by tego.
    Aczkolwiek teraz czytając inne tematy widzę że to jest notoryczny problem po przestrojeniu z Niemca ze słabą czułością AM.
    Jak pisałem nie siedzę w radiach ale wydało mi się że jak przesuwa się częstotliwość, to przesuwa się razem tx i rx a SM załatwia sprawę.
  • Poziom 24  
    Witam ponownie,

    Typowe radyjka CB mają syntezy PLL (np. seria LC...) stabilizujące częstotliwości:
    - przy odbiorze Fk - IF, czyli np. kanał 20 w "5" takiego Alana 100 będzie:
    27 205 - 10 695 = 16510
    - przy nadawaniu Fk/2, w powyższym przykładzie 27 205 / 2 = 13 602,5

    Wzorcem jest Xt=10 240 podzielony przez 4096 (2,5 kHz) i służy do porównania fazy.
    Wbudowane dzielniki w ROM syntezy mają:
    - przy odbiorze 16510 / 2,5 =6604
    - nadawaniu 13602,5 / 2,5 = 5441
    Rząd wielkości zatem jest ten sam.

    Przeciągając kwarc wzorca syntezy zmieniamy JEDNOSTKĘ, nie będzie to 2 500 Hz lecz
    o kilka Hz mniej. Mnożniki są bez zmian.

    SM 5124A działa inaczej od w/w w tym zakresie, że dokonuje przy nadawaniu stabilizacji częstotliwości nośnej 27 205 a nie jej połowy. Stąd dla Xt=10 241,8 na CH 20 jest:
    -przy odbiorze dzielnik 1651
    -nadawanie dzielnik 2720
    Wartości względne dzielników różnią się znacznie bardziej. Dlatego przestrojenie kwarca dające w efekcie częstotliwość nadawania w zerach, zostawia odbiornik gdzieś daleko pomiędzy zerami a piątkami (pomiędzy 2 a 3 kHz wyżej). Do tego dodajmy względnie dobre filtry p.cz. i co mamy w efekcie? 'Głuche' radio !

    Pzdr

    PS Żeby mnie dobrze zrozumiano, per saldo suma częstotliwości i przy odbiorze proporcjonalnie licząc się zgodzi (druga przemiana). Ale przez FT1 i FT2 będą przechodzić sygnały o częstotliwości o ok. 2-3 kHz odbiegające od przewidzianych. A to są dobre filtry ( i dwa! ).
  • Poziom 17  
    No i brawo jasiu, to się nazywa konkret. Dopiero ty wyjaśniłeś czemu to nie ma prawa działać, dziwne że nikt wcześniej o tym nie myślał. ja to sobie chyba jeszcze z raz przeczytam z kartką i długopisem w ręku. Szkoda że nie bardzo można z tego wybrnąć.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 17  
    Lablador pisał że jest problem bez miernika i niewdzięcznie się przestraja, nie ważne to. To że się uczyłem tego 20 lat temu i potem tym nie zajmowałem to wystarczający powód żeby się ze mnie nabijać? Możliwe, ale jak ktoś napisze konkretnie to nie mam problemu ze zrobieniem czy zrozumieniem. Gorzej jak mam szukać 1V gdzieś gdzie nie wiem skąd maiłby się niby tam wziąć.
    A jakbym napisał że ustawiłem co do 10Hz to miernik by miał zakres 10Hz, a jak 000,00001 to do 100MHz? Napisałem jak dokładnie ustawiłem.
    CB Stabo 3400 po przestrojeniu.
    Cieszę się że PDT wyjaśnił dokładnie, dziękuję że chciało mu się aczkolwiek nie bardzo wiem nadal jak to obejść. VCO ma o ile się nie mylę dwa obwody rezonansowe z przełączaną cewką czy nie można by podkręcić tego od Rx