logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda MX-3 1.8 V6 przy wciskaniu sprzęgła chrobotanie i czuć bicie na pedale

pawelo1994 14 Kwi 2013 20:28 2691 8
REKLAMA
  • #1 12199115
    pawelo1994
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem. Moja Mazda MX-3, którą kupiłem parę dni temu, zaczęła płatać figle... mianowicie przy wciskaniu sprzęgła jest takie specyficzne chrobotanie i czuć bicie na pedale.
    Czytałem coś o opcji z wysprzęglikiem.
    Było tak ze odstawiłem samochód i na drugi dzień takie cyrki...
    Proszę o pomoc ewentualne rady co to może być itd.
    Silnik 1.8 v6
    rok 1991
    Nie ma żadnego gazu ani nic takiego...
  • REKLAMA
  • #2 12199222
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Łożysko oporowe sprzęgła się zużyło. Sam nic nie zrobisz, trzeba skrzynię wyjmować.
  • #3 12199255
    pawelo1994
    Poziom 9  
    Ale tak nagle?Jeździłem odstawiłem i na drugi dzień odrazu lipa... Dodam ze biegi czysto wchodzą,sprzęgło się nie ślizga ani nic takiego obstawiałem bardziej na wyciek płynu od sprzęgła i że go nie wysprzęgla do końca jak wcisnę sprzęgło ile się da to czuć takie bardzo lekkie co jakiś czas bicie na tym pedale...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 12199327
    pawelo1994
    Poziom 9  
    Przepraszam za dociekliwość :D Jestem już przygotowany w takim razie że łożysko będzie do roboty...Mam tylko pytanie czy to przypadkiem nie był by problem przy puszczaniu sprzęgła a nie wciskaniu ?
  • #6 12199352
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    A gdzie tu różnica w działaniu mechanizmu? I proszę natychmiast poprawić swoje posty - zdania zaczynamy z wielkiej litery.
  • #7 12199411
    pawelo1994
    Poziom 9  
    Poprawione.Chciałem tylko jeszcze dodać że raz tak jest a raz nie jak macham tym pedałem cały czas to tylko za pierwszym razem "chrobocze"potem jest dobrze aż nie zrobię krótkiej przerwy.I mam jeszcze pytanie: jak już zdejmę skrzynie to co warto jeszcze za jednym zamachem wymienić?
  • REKLAMA
  • #9 12199463
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1226
    Wszystko co się nadaje do wymiany- tarcza, docisk, zamach, uszczelniacz wału, jeśli puszcza, łożysko wałka sprzęgła.
    To wszystko do oceny i do podjęcia decyzji. Wyciaganie skrzyni to gruba robota i robi się to raz na kika, kilkanaście lat. Nie jest zbyt miło wracać do tematu po roku czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mazdą MX-3 1.8 V6, polegający na chrobotaniu i odczuwalnym biciu na pedale sprzęgła przy jego wciskaniu. Po zakupie samochodu, objawy pojawiły się nagle. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z łożyskiem oporowym sprzęgła lub wyciekiem płynu. W odpowiedziach sugerowane jest, że łożysko oporowe mogło się zużyć, co wymaga demontażu skrzyni biegów. Dodatkowo, zaleca się wymianę innych komponentów, takich jak tarcza sprzęgła, docisk, uszczelniacz wału oraz łożysko wałka sprzęgła, aby uniknąć powrotu do tematu w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA