logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw Panasonic SA-PM29 - Wymiana zespołu głowicy lasera

Krzysztof T 18 Kwi 2013 14:38 5427 11
REKLAMA
  • #1 12213281
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam,
    Mechanika oparta na CR 16 zmieniarka na płyt. Podobne do SA-PM28. Do wymiany zespół głowicy laserowej o oznaczeniu RAE0157A-V . W jaki sposób sprawnie dokonać wymiany bez zbędnego rozbierania i ryzyka uszkodzenia czy przestawienia mechanizmu podawania płyt.
    Czy tylko opierać się na poniższym:
    http://www.csweb.lar.panasonic.com/viewing/ALL/SA-PM39DGC/SVC/s1118000000.html
    Proszę o sugestie i podzielenie się doświadczeniem z w/w.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12233547
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Z wielkim trudem i czasem udało mi się rozebrać tą mechanikę, wymienić zespół mechaniki z głowicą laserową i złożyć wszystko w całość.
    Pomocny był bardzo poniższy filmik:
    http://www.youtube.com/watch?v=0VE9nBReqoQ
    I oczywiście ogólnie działa. Jest jedynie pewien mały niuans. Podczas odtwarzania płyty z tacy najniższej nr 1 słychać delikatne rytmiczne stukanie płyty o krawędź tacy. Przy pozostałych tacach nie ma żadnego problemu. W czym może być problem?
    Czy taca nr 1 może być lekko skrzywiona?
  • #4 12234228
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12234431
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Wszystko się zgadza.
    Mam pewne wątpliwości co do zamocowania amortyzatorków gumowych podtrzymujących zespół mechaniki lasera wraz ze sprężynkami. Czy je zamontowałem prawidłowo czy nie przypadkiem odwrotnie, tzn. bałwankiem do góry czy do dołu. Z rysunku dokumentacji niestety nic nie widać.
    Ja zamontowałem bałwankiem do góry ale przy włożeniu klipsów blokujących znacznie usiadła mechanika i to może jest ta przyczyna.

• REKLAMA
  • #6 12234491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 12234535
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Wszystkie sprężynki są jednakowe z wyglądu i koloru. Amortyzatorki wszystkie również jednakowe. Z tego co pamiętam to w pierwszej wersji zamontowałem większą częścią do dołu lecz i tak amortyzator nie dotykał do podstawy wózka bo całą mechanikę lasera podtrzymują sprężyny więc stwierdziłem że musi być jednak odwrotnie.
  • #8 12234632
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12236690
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ponownie rozebrałem mechanikę i przełożyłem odwrotnie amortyzatorki. Są one asymetryczne jak na poniższym zdjęciu.

Po złożeniu stuki płyty o szufladę ustąpiły.
    Z tego co widzę to pozostał mi jeszcze jeden problem do rozwiązania. Urządzenie czyta płyty z utworami na CD w formacie MP3 i WMA. Po włożeniu takiej płyty do urządzenia zaczyna czytać i po około 10 sekundach pojawia się napis:
    NO MP3/WMA
    Nie widzi tego formatu. Nie sądzę aby to było związane z nowym laserem. Taki sam komunikat wyświetla przy włożeniu dowolnej płyty CD z danymi skopiowanymi z komputera.
  • #10 12237381
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 12237805
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Laser zachowuje się prawidłowo, szybko odczytuje po włożeniu płyty czas łączny muzyki na płycie CD, szybko można przełączać do następnych utworów jak i cofać. Z laserem myślę że będzie wszystko OK.
    Natomiast nie jestem pewien co do prawidłowości nagrań na płycie testowej z plikami MP3 i WMA. Włożyłem płytkę do innej wieży która ma możliwość odtwarzania tego typu plików i pojawił mi się łączny czas tylko jednego utworu około 45 minut. Po włączeniu niestety cisza w głośnikach.
    Nagram inną płytkę na wolnej prędkości w nagrywarce z jasno określonymi nazwami plików i ich rozszerzeniami.
  • #12 12246246
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Miałem mały niuans z programem CDburnerXP do nagrywania plików danych/mp3. Był ustawiony system plików UDF.
    Z menu wybrać Płyta->Zmień system plików i zmienić na System plików ISO 9660 / Joilet. Na dolnym pasku tam gdzie są informacje o ilości plików wyświetlany jest aktywny system plików.
    I wszystko gra. :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące wymiany zespołu głowicy laserowej (RAE0157A-V) w mechanice Panasonic SA-PM29, podobnej do SA-PM28. Poszukiwał efektywnej metody wymiany bez ryzyka uszkodzenia mechanizmu podawania płyt. Otrzymał wskazówki dotyczące rozbiórki mechaniki oraz zamocowania amortyzatorów gumowych, które okazały się asymetryczne. Po poprawnym zamontowaniu amortyzatorów, problem z rytmicznym stukaniem płyty o krawędź tacy został rozwiązany. Użytkownik napotkał jednak nowy problem z odtwarzaniem płyt MP3/WMA, co sugerowało, że może być związane z nagraniem płyt. Ostatecznie, zmiana systemu plików na ISO 9660/Joilet w programie CDburnerXP rozwiązała problem z odtwarzaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA