logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 6012 - Papier zatrzymuje się przy rolce rejestracji, co robić?

aras123 24 Lut 2005 21:11 2176 26
REKLAMA
  • #1 1262466
    aras123
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    mam problem z 6012 papier dochodzi ro rolki rejestracji i sie zatrzymuje , maszyna kręci przez jakieś 1.5 minuty i wyżuca zakleszczenie
    czujnik rejestracji działa, elektromagnes sprzegła rejestracji też , płytę główną też podstawiłem do innej sztuki i też ok , skończyły mi się już pomysły, może ktoś miał podobny przypadek??
  • REKLAMA
  • #2 1262560
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Sprawdź czy plastikowa prowadniczka się nie przestawiła. Klient grzebiąc może to przestawić. Może wywoływaczka wyskoczyła z mocowania, które pękło - zobacz czy równo siedzi.
    Czasami taki przezroczysty plasticzek(grubsza folia) się odklei i zatrzymuje papier.
    Również dzieje się tak gdy pada lampa skanera lub są słabe styki do tej lampy.(podegnij blaszki w lampie po jej wyjęciu)

Powodzenia i pozdrawiam
  • #3 1262620
    aras123
    Poziom 20  
    co to jest plastikowa prowadniczka??
    wywoływaczka jest ok , plastik nie zatrzymuje , sęk w tym że ona wogóle nie próbuje przesówać dalej , odnosze wrażenie że problem który naświetliłem to sprawa wtórna , a tak na prawde problem leży w czymś zupełnie innym , tylko czym??
    lampa świeci, ale skaner nie startuje (przy włączeniu pozycjonuje się ok)
  • #4 1262669
    xawier
    Poziom 29  
    Jest to czarna prowadnica (listwa) przed rolką rejestracji (przesunięta jest do przody, trzeba przełożyć do tyłu. Ta nad czujnikiem papieru, jak jest przełożona to papier nie jest tam wprowadzony i dociśnięty w czujnik.
    Jeśli chodzi o lampę to owszem świeci ale za słabo a czasami po chwili nie pójdzie papier? Zwiększ światło na lampie( rozjaśnij kopie - zobacz jak wówczas się zachowuje)
    Jestem jeszcze przez 2 godziny - mogę pomóc... :)
  • #5 1262711
    aras123
    Poziom 20  
    listwa jest ok
    światło zmieniłem tym pokretłem z przodu i nic chyba że mam to zrobić jakoś w kodach??
  • #6 1262790
    xawier
    Poziom 29  
    Raz gdy tak miałem to przeszło po dokładnym wyczyszczeniu elektrody. Z lampą jest tak... gdy świeci słabo i przy podniesionej pokrywie kręcąc lekko potencjometrem na płycie za panelem(biały) - nie pamiętam który - na pewno nie środkowy.(chyba prawy skrajny) Tak pokręć aby się lampa mocniej zaświeciła - jak pójdzie to wiemy co jest...
  • #7 1262868
    aras123
    Poziom 20  
    generalnie kręcenie żadnym z nich nie robi na lampie żadnego wrażenia :(
    a transfer przedmuchałem sprężarką , mysle że powinno wystarczyć
    podstawiłem też zespół bębna

i nic :(
  • #8 1262922
    xawier
    Poziom 29  
    Może głupie pytanie, ale czy biorąc papier z boku też tak się zachowuje?
    Bo mi też się kończą pomysły.
  • #9 1263015
    aras123
    Poziom 20  
    tak samo
    mam wrażenie że to nie papier tylko brak gotowości nie wiem no np skaner czy wywoływaczki ect
  • REKLAMA
  • #10 1263080
    xawier
    Poziom 29  
    A wyjąłeś lampę skanera i podgiąłeś blaszki i podokręcałeś je? Taki jest objaw jak pada lampa albo są słabe blaszki dociskowe do lampy. A jak to się stało tak nagle? A może coraz częściej aż całkiem zaczęła mieszać - stawiam na lampę.
  • #11 1263173
    aras123
    Poziom 20  
    lampy nie wyjmowałem , ajakie blaszki ?

Dodano po 2 [minuty]:

ponoć nagle
    wyjąłem lampe , czy to normalne że jest na brzegach od wewnątrz rury czarna
  • #12 1263232
    xawier
    Poziom 29  
    To znak, że się kończy, a dokładniej skończyła, podegnij blaszki aby wystawały te 4 szt. po dwie na stronę i załóż ostrożnie powinno ciężko wchodzić i zobacz teraz. A i tak trzeba myśleć o nowej lampiea...Chociaż niejedną taką miałem a potem śmigała jeszcze - nie ma regół...
    Najważniejsze jest to aby lampa miała dobre styki!!!
  • #13 1263254
    aras123
    Poziom 20  
    fakt że od razu zaczeła ostrzej świecić - teraz nie da sie na nią patrzeć :)
    ale problem i tak pozostał :(
  • REKLAMA
  • #14 1263679
    xawier
    Poziom 29  
    To teraz poreguluj światłem może pójdzie. A nie ma przeszkody na drodze? Raczej to sprawdziłeś - dziwne trochę
  • REKLAMA
  • #15 1264481
    val73
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam
    Wg mnie problem leży w lampie, nie raz już to przerabiałem. Zresztą piszesz że lest upalona z jednej strony. Dla oka to ona może świeci jasno, ale dla automatyki maszyny zdecydowanie nie. Wsadź nową lampę bo spalisz zasilacz i wtedy będziesz miał problem
    I nie kręć za dużo tymi potencjometrami, chyba że masz na niej zrobione więcej jak 100.000

pozdro
  • #16 1264520
    aras123
    Poziom 20  
    no ma zrobione około 98 000 :)
  • #17 1264532
    val73
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam ponownie
    Powiem tak:
    na około 300 napraw i konserwacji tego modelu kręciłem peerkami na płycie może z 10 razy..
    a na już sam nie wiem ile upalonych z jednej strony lamp, zawsze je wymieniałem i było dobrze

pozdro
  • #18 1264548
    xawier
    Poziom 29  
    No jest rzeczą oczywistą, że jeśli po poprawie styków dalej jest źle, to wymień lampę i będzie ok :D
  • #19 1264985
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Jeżeli chodzi o peerki to zakręć tą lwą (powinny być dwi obok siebie, a nad nimi napis AE) przekręć ją delikatnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara - przy ustawieniu troszkę ponad połowę powinno być ok. No i jeszcze banał dokładnie wyczyść optykę - ja stawiam 90% na lampę. Jęsli problem byłby z mechaniką czy czymś innym to maszyna po chwili, anie po 1,5 min. wyrzucałaby błąd.
  • #20 1265469
    aras123
    Poziom 20  
    narazie dziękuję wszystkim za pomoc , ale nie mam takiej lampy i do poniedziałku na pewno mieć nie będę także odezwę się gdy załatiwę lampę
    mam nadzieje że to tylko to
  • #21 1268045
    natan
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Po zabiegach, które podał xawier u mnie zawsze skutkuje. Lampę wymieniam co kilka takich przypadków... Jak będziesz miał tą lampę to napisz o efektach - według mnie to tylko to...
  • #22 1280445
    aras123
    Poziom 20  
    wykosztowałem się holera na lampe założyłem i nic , to samo co gorsza nowa lampa po jednokrotnym założeniu wygląda na brzegach nie wiele lepiej niż ta stara :(
    ratujcie !!!!!!!!!!!!!!!!
  • #23 1657946
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Witam. Widzę że problem nie został rozwiązany, a mam takie same objawy co założyciel postu. Wszystkie porady stosowałem i nic.
    Lampa nowa i nadal usterka pozostała. Maszyna wciąga kartkę do poziomu rejestracji i kręci około 1min. i wyświetla błąd E220 (scanning lamp LA1 is faulty - chociaż ona świeci i to dosyć intensywnym światłem).
  • #24 1658165
    xawier
    Poziom 29  
    A czy wymieniliście styki - te cztery? Ja zawsze to robię przy wymianie na nową. I jeszcze jedno - wkładając nową lampę - musisz peerki cofnąć w ustawieniach, bo może ci niepotrzebnie za mocno nadpalić lampę i będzie nie dużo lepsza od starej. Blaszki w oryginale 6012 były kiepskie - obecnie są lepsze w canonie - z taką małą kontrą i lepiej stykają do lampy. Trzeba je wymienić i poregulować światło - musi być dobrze - nie masz nic do stracenia.

Powodzenia
  • #25 1658232
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Dzięki Xawier za szybką odpowiedź. Jednak w moim przypadku usterka polegała na całkiem czymś innym. Problem usunołem. Postaram się ją opisać w miarę prosty sposób.

Mianowicie - przewód o symbolu katalogowym XA9-0633-000 (SCREW.RS,M4X8) łaczacy DC Controller PCB Assembly z Mirror Assembly1 nie miał przejścia (były przetarte wiązki kabla wewnątrz izolacji) Nazwy elementów podałem według Parts Catalog NP 6012 ze strony https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179254.html
  • #26 1658307
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, proponuje zobaczyć stan lutów przewodu lampy na płycie głównej, miałem kiedyś przypadek, że właśnie po poprawieniu tych lutów podobny problem minął, a kiedyś, ale to już chyba zupełnie wyjątkowy przypadek, uszkodził się triak (czy coś tam) na płycie, trochę sie tego naszukałem. W obu przypadkach lampa czasami świeciła, ale zawsze zacinało na rejestracji, i wyświetlała jakichś błąd, ale nie pamientam jaki.
    pozdrawiam horse
  • #27 1977300
    aras123
    Poziom 20  
    witam

nie wiem czy to luty na płycie czy przewody. ale faktem jest że ktoregoś ranka po włączeniu maszyna zaczęła działać normalnie i chodzi do dziś:)

także z mojej strony uważam temat za zmkniety

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zatrzymywaniem się papieru przy rolce rejestracji w Canon 6012 objawia się wciąganiem papieru do poziomu rejestracji, długim kręceniem maszyny (około 1,5 minuty) i wyrzucaniem błędu zakleszczenia. Czujnik rejestracji i elektromagnes sprzęgła rejestracji działają poprawnie, a płyta główna była testowana i jest sprawna. W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny takie jak przesunięta plastikowa prowadnica (listwa) przed rolką rejestracji, zabrudzenia elektrody, słabe styki lampy skanera, czy zużyta lampa skanera z czarnymi śladami na jej krawędziach. Regulacja potencjometrów (peerki) na płycie głównej oraz czyszczenie optyki były zalecane, jednak nie przyniosły trwałego efektu. Wymiana lampy na nową, mimo początkowego poprawienia jasności, nie rozwiązała problemu. Ostatecznie okazało się, że usterka była spowodowana uszkodzonym przewodem łączącym DC Controller PCB Assembly z Mirror Assembly1 (symbol katalogowy XA9-0633-000) z przetartymi wiązkami kabli. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie i poprawę lutów przewodu lampy na płycie głównej oraz wymianę lub poprawę styków lampy. Po naprawie przewodu maszyna zaczęła działać poprawnie i problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA