logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się pod obciążeniem po awarii zasilania - co sprawdzić?

Czarnik 20 Kwi 2013 15:37 1953 18
REKLAMA
  • #1 12220395
    Czarnik
    Poziom 9  
    Od jakiegoś czasu mam problemy z komputerem, które już dawno w nie nachodziły moją jednostkę. W sytuacjach "stresowych", po jakimś czasie (wcześniej kilkanaście minut, teraz około godziny-półtorej) następuje całkowita ścinka systemu ukoronowana jakąś mozaiką lub czarnym ekranem. Pierwotnie myślałem, że to wina przegrzewania się procesora i wymieniłem w nim chłodzenie, co wydłużyło moment czerpania radości z grania/wykonywania innej sprzętożernej czynności, ale nie usunęło problemu. Wcześniej raczej nie miałem takich problemów, poza zepsutym zasilaczem i kartą graficzną, które szybko wyeliminowałem poprzez ich wymianę. Ogólnie rzecz biorąc od jakiegoś roku miałem podkręcony procesor z 1.8 na 2.7 GHz i nawet pomimo długotrwałego obciążenia nie miałem takich sytuacji. Specjalnie przywróciłem ustawienia domyślne BIOSu, ale to w niczym nie pomogło. W zasadzie wszystko zaczęło się od momentu, gdy wywaliło korki w domu parę dni temu, gdy robotnicy robili coś na klatce schodowej i w całym pionie wywaliło. Dziwne, ale nie wiem nawet jakbym miał to powiązać. Ogólnie rzecz biorąc w trakcie normalnego użytowania komputera (internet, muzyka, office) może działać wiele godzin, lecz problemy zaczynają, gdy istnieje potrzeba skorzystania z większej ilości zasobów. Dzisiaj system zakomunikował mi, po 1,5 godzinnej sesji w Far Cry'u 3 i ponownym restarcie, że nastąpił BlueScreen:

Co prawda nie ujrzałem takowego, ale niech tam będzie. Sprawdziłem ten błąd Windowsowym Debuggerem i wynik analizy przedstawia się następująco:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Wrzucam jeszcze temperatury podzespołów. Bez zbytniego obciążenia przedstawia się to tak:

https://obrazki.elektroda.pl/4767288400_1366464452.png

Z odpalonym Far Cry'em 3 po 20 minutach, który co prawda został zrzucony na pasek, ale cały czas działał w czasie rzeczywistym:

https://obrazki.elektroda.pl/8652395700_1366463880.png

Mogę prosić o pomoc w tej sprawie? Jakiekolwiek dodatkowe informacje potrzebne do zdiagnozowania problemu postaram się podać tak szybko jak to możliwe.

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 12220440
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?!

Wysoka temperatura procesora - wyczyścić chłodzenie, wymienić pastę termoprzewodzącą i ponownie zamontować cooler.
  • #3 12220494
    Czarnik
    Poziom 9  
    Intel Core 2 Duo E4300 1.8 Ghz
    Asus P5B
    AMD Radeon HD 6770 1 GB
    Patriot 4x1 GB DDR2 800Mhz
    Seagate Barracuda 320 GB
    OCZ StealthXStream 500W

Cytat:
    Wysoka temperatura procesora - wyczyścić chłodzenie, wymienić pastę termoprzewodzącą i ponownie zamontować cooler.

Kupiłem dwa dni temu cooler Arctic Alpine 11 GT Rev 2, na który została już nałożona pasta termoprzewodząca Arctic Cooling MX-2. Oczywiście przed montażem pozbyłem się pozostałości ze starej pasty.
  • #4 12220548
    Svik
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    A dobrze zamontowałeś cooler? Załóż jeszcze raz z nową pastą.
  • REKLAMA
  • #5 12220557
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Czarnik napisał:
    Kupiłem dwa dni temu cooler Arctic Alpine 11 GT Rev 2, na który została już nałożona pasta termoprzewodząca Arctic Cooling MX-2. Oczywiście przed montażem pozbyłem się pozostałości ze starej pasty.

Odpal PrimeTest 95, włącz test i po 5 min zrób screen z programu HWMonitor.
    Następnie zdjejmij obudoe (podczas włączonego testu ) i dotknij radiatora.
    Jak będzie gorący to dobrze.
    Jak będzie lekko ciepły to źle.
  • #6 12220711
    Czarnik
    Poziom 9  
    Wyniki po 5 minutach PrimeTestu:

Niestety radiator był tylko lekko ciepły...
  • #7 12220718
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Czarnik napisał:

Niestety radiator był tylko lekko ciepły...

Po czym wnioskuje :
    Źle założone chłodzenie
    Brak pasty termoprzewodzącej
    B.słabej jakości pasta termoprzewodząca
  • REKLAMA
  • #8 12220723
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zamontuj poprawnie chłodzenie - kołki mocujące.
  • #9 12220792
    Czarnik
    Poziom 9  
    Chłodzenie jest dobrze założone - zakładałem coolery już wielokrotnie i wiem jak się z tym obchodzić. Jedynie kilka lat temu podczas prac konserwacyjnych jedna nóżka nie wskoczyła jak powinna, ale wtedy od razu po wejściu do BIOSa Hardware Monitor mi wskazywał 70 stopni (i ciągle rosło...). W tym przypadku wszystkie cztery kołki zaskoczyły jak powinny. Może faktycznie coś jest z pastą, bo była ona naniesiona fabrycznie bezpośrednio pod radiatorem i sam nie jestem przekonany co do jej jakości.

Nie wspomniałem o pewnej rzeczy, która mnie teraz zastanawia... dlaczego zaraz po tym, gdy wywaliło mi korki (czyli od czasu, gdy borykam się z tym zakichanym problemem), to komputer nie rozpoczął procedury ładowania systemu, tylko ukazał mi komunikat "Overclocking failed!" i kazał przywrócić ustawienia fabryczne BIOSu? Przypadek?
  • #10 12220812
    Kasek21
    Poziom 43  
    Daj screen z programu CPU-Z -> zakładka CPU.
  • REKLAMA
  • #12 12220840
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ustawienie są OK.

Wymień pastę termoprzewodzącą.
    Zamontuj ponownie cooler.
  • #13 12220842
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Czarnik napisał:
    tylko ukazał mi komunikat "Overclocking failed!" i kazał przywrócić ustawienia fabryczne BIOSu? Przypadek?

Mam prawie tak samo.

Mam leciutko podkręcony procesor do 2.0 GHz.
    Kiedy wyłączam normalnie komputer jest wszzystko ok.
    A kiedy odetne mu nagle zasilanie i uruchomie ponownie wyskakuje ten sam błąd.
    Wtedy muszę wejść do biosu i zapisać ustawienia których nie zmieniam .
    Potem jest wszystko ok.
  • #14 12220886
    Czarnik
    Poziom 9  
    OK. W takim razie pozostaje mi tylko jedno pytanie - jaką pastę (tzn. jakiej firmy itd.) najlepiej kupić, żeby mieć pewność, że sama w sobie dobrze przewodzi ciepło i w razie następnych testów wyeliminować ten czynnik?
  • #15 12220897
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Np. Arctic Silver 5
  • #16 12228077
    Czarnik
    Poziom 9  
    Kupiłem pastę, ale problem chyba nie zniknął. Co prawda temperatura po 5 minutach PrimeTestu jest niższa o 15 stopni w stosunku do poprzedniego testu:

Radiator też przyjmuje na siebie ciepło jak powinien, ale dzisiaj zaobserwowałem już dwie zwieszki znane mi od paru dni. Pierwszą nawet po 30 minutach, choć oglądałem tylko filmy na YT. Drugą po godzinie grania w FC3. Jakieś dalsze wskazówki?
  • #17 12228712
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Zmierz napięcia na zasilaczu w idle.
    Zmierz napięcia na zasilaczu w stresie
  • #18 12229263
    Czarnik
    Poziom 9  
    Nie mogę póki co znaleźć u siebie miernika. Może się zdarzyć, że będę musiał go od kogoś pożyczyć, a to może potrwać ze dwa dni. Może do tego czasu powinienem jakieś inne działania podjąć, które ukróciłyby listę potencjalnych przyczyn usterki? Jakiś formacik czy coś innego?
  • #19 12229287
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Podmiana zasilania na inne, markowe.:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, który zawiesza się pod obciążeniem po awarii zasilania. Początkowo podejrzewał przegrzewanie procesora, co skłoniło go do wymiany chłodzenia, jednak problem nie ustąpił. Po awarii zasilania komputer wyświetlał komunikat "Overclocking failed!" i wymagał przywrócenia ustawień fabrycznych BIOSu. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą i przeprowadził testy temperatury, które wykazały, że radiator był tylko lekko ciepły. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały sprawdzenie montażu coolera, jakości pasty termoprzewodzącej oraz pomiar napięć na zasilaczu. Użytkownik rozważał również wymianę zasilacza na markowy, aby wyeliminować potencjalne przyczyny usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA